ροή ειδήσεων

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για εκείνους που δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ

Τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα υποστούν οι περίπου 140.000 φορολογούμενοι που δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά τους στις εφορίες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην τους αναγνωριστούν...πλέον οι φορολογικές εκπτώσεις για δάνεια, ενοίκια δίδακτρα κλπ, καλομενοι να πληρώσουν το εκκαθαριστικό τους σε μόνο μία δόση, αναφέρει σε άρθρο του στο fmvoice.gr ο Θάνος Τσίρος.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως:
«Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους 340.790 φορολογούμενους που εκλήθησαν –κυρίως δια της ηλεκτρονικής οδού- να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στις εφορίες, ανταποκρίθηκαν μέχρι και χθες οι 201.317. Δηλαδή, 139.473 δεν έχουν προσέλθει ακόμη στις Δ.Ο.Υ με τα χαρτιά τους. Προφανώς, σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η ειδοποίηση για την προσκόμιση των δικαιολογητικών, εστάλη αποκλειστικά μέσω του internet με αποτέλεσμα πολλοί να αγνοούν ακόμη ότι έχουν αναλάβει τέτοια υποχρέωση. Όπως και να' χει, αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση θα κληθούν, αυτή τη φορά με γραπτή ειδοποίηση από τις εφορίες τους, να μπουν στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα σε στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα αναφέρονται στο ειδοποιητήριο να προσέλθουν στην εφορία καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία».
Τι συμβαίνει στην πράξη με αυτούς τους 139.473 φορολογούμενους;
1. Έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.
2. Δεν έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά για τις φορολογικές εκπτώσεις που επικαλούνται άρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου να μην κάνει δεκτές τις δαπάνες όπως τους τόκους των στεγαστικών δανείων, τις δαπάνες για φροντιστήρια, τα ενοίκια κύριας κατοικίας αλλά και τα ενοίκια για τα παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία, τα ασφάλιστρα κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, το εκκαθαριστικό θα αργήσει να φτάσει στα χέρια των φορολογούμενων. Άλλωστε, και αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της εφορίας πηγαίνοντας εμπρόθεσμα στις εφορίες, ακόμη δεν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό τους. Στο σύνολο των 340.790 που εκλήθησαν για έλεγχο, οι εκκαθαρισμένες δηλώσεις είναι μόλις 93.294. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες:
1. Όπως προαναφέρθηκε, οι 139.473 δεν έχουν πάει ακόμη
2. 47518 δηλώσεις έχουν διορθωθεί και οδεύουν προς εκκαθάριση
3. 60505 δηλώσεις βρίσκονται ακόμη στα γραφεία των εφοριών και περιμένουν τη σειρά τους.
Τι σημαίνει η καθυστερημένη αποστολή των εκκαθαριστικών;
1. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ (με μόνο πλεονέκτημα την έκπτωση του 1,5%). Όποιος δεν έχει, θα πρέπει να μπει στη βασανιστική διαδικασία της ρύθμισης σε 12 δόσεις η οποία όμως προϋποθέτει πλήρες οικονομικό «ξεγύμνωμα» στα μάτια του εφόρου
2. Καθυστερεί σημαντικά η είσπραξη του επιδόματος τέκνων για όσους έχουν παιδιά και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια
3. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαμηλότερα εισοδήματα του 2012 σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια από τις 50.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης με την αμοιβή των 490 ευρώ.
4. Ο φορολογούμενος δυσκολεύεται να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του προς τις τράπεζες οι οποίες επιτακτικά ζητούν το τελευταίο εκκαθαριστικό πριν κάνουν την όποια διευκόλυνση.
iefimerida.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *