ροή ειδήσεων

Κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους ζουν κοντά σε αεροδρόμιο

Ο συνεχής θόρυβος από τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών, εκτός από τη γενικότερη...

επιδείνωση της ποιότητας ζωής που επιφέρει (και την…αϋπνία), μπορεί να κάνει πραγματικό -ακόμα και θανατηφόρο- κακό στην υγεία των περιοίκων.

Γι' αυτό, όπως αναφέρουν, ο παράγων της ηχορύπανσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση νέων αεροδρομίων και την κατασκευή νέων αεροδιαδρόμων.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη δρ. Άνα Χάνσελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, εξέτασε την υγεία των κατοίκων γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας και διαπίστωσε ότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% έως 20% να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και άλλη καρδιοπάθεια.

Ακόμα, οι περίοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των ασθενειών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσους υφίστανται τη μεγαλύτερη ηχορύπανση, δηλαδή πάνω 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Όπως είπε η Α. Χάνσελ, «αν κανείς εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνουν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια».

Η δεύτερη αμερικανική μελέτη, από ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, εξέτασε την υγεία περισσότερων από έξι εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι ζουν γύρω από 89 αμερικανικά αεροδρόμια.


Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από τα αεροπλάνα αυξάνεται 3,5% κατά μέσο όρο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι το 2,3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία (για καρδιαγγειακούς λόγους) των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, θα πρέπει να αποδοθεί στον θόρυβο των αεροπλάνων.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι μελέτες τους επιβεβαιώνουν μεν τη συσχέτιση ανάμεσα στα αεροδρόμια και τον κίνδυνο για την υγεία, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι η ίδια η ηχορύπανση αποτελεί τη βασική και άμεση αιτία για την πρόκληση των ασθενειών.


Άλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να θεμελιωθεί πως ο ίδιος ο θόρυβος αποτελεί την πραγματική αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *