ροή ειδήσεων

Εισβολή από λαγοκέφαλα

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει τους ψαράδες της Ιεράπετρας η αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, του πιο επικίνδυνου της κατηγορίας των τοξικών ψαριών, που κατατρώγει καθημερινά.... μεγάλο αριθμό εμπορεύσιμων αλιευμάτων και επιτίθεται στα δίχτυα των επαγγελματιών αλιέων, καταβροχθίζοντας τα ψάρια που έχουν πιαστεί σε αυτά και καταστρέφοντας με τα κοφτερά του δόντια δίχτυα και παραγάδια, αφήνοντας πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές.
«Όλα τα διχτυάρικα αλιευτικά της Ιεράπετρας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα από τις επιθέσεις και τις ζημιές που προκαλούν τα λαγοκέφαλα στα δίχτυα και τα παραγάδια με τα τέσσερα κοφτερά τους δόντια, τα οποία κόβουν τα πάντα σαν τανάλιες», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης, έχοντας μόλις επιστρέψει από το ψάρεμα με κατατρυπημένα δίχτυα και «λάφυρο» μια δεκαριά εντυπωσιακού μεγέθους λαγοκέφαλα, τα οποία στο μεταξύ ως ψάρια τοξικά δεν είναι εμπορεύσιμα και πρέπει να καταστραφούν.
Το λαγοκέφαλο (lagocephalus sceleratus) πέρασε από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μετά το 2003 στη Μεσόγειο και μαζί με ορισμένα άλλα τοξικά ψάρια, τα οποία είναι λιγότερο επικίνδυνα για τον αλιέα και τον καταναλωτή, καταχωρήθηκε από τους επιστήμονες στην κατηγορία των Λεσεψιανών μεταναστών, που ήρθαν στις πιο ζεστές ελληνικές θάλασσες, έμειναν, μεγάλωσαν και πολλαπλασιάστηκαν, κάνοντας όμως πιο δύσκολο το επάγγελμα του αλιέα.
«Για να ισοσκελίσουμε τις ζημιές που προκαλούν στα αλιευτικά μας εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) και στα αλιεύματα (σουπιές, χταπόδια, μπαρμπούνια), έχουμε εγγράφως ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να μας επιτραπεί να τα εμπορευτούμε, αφού γνωρίζουμε ότι σε κάποιες χώρες τρώγονται και πωλούνται πανάκριβα σε εξειδικευμένα εστιατόρια, απάντηση όμως δεν πήραμε», μας είπε με παράπονο ο κ. Λάμπης Τζαράκης.
Στις αρχές της πρωτοεμφάνισης του λαγοκέφαλου στο Λιβυκό και το Κρητικό Πέλαγος, λόγω του μικρού του μεγέθους, το μπέρδευαν οι ψαράδες με τη μαρίδα. Επτά χρόνια αργότερα όμως, επειδή το ψάρι δεν το κυνηγούν τα μεγαλύτερα ψάρια, έχει αυξήσει επικίνδυνα τον πληθυσμό και το μέγεθός του, μεγαλώνοντας και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί στους αλιείς.
«Τις τελευταίες μέρες πιάνουμε στα δίχτυα που δε μας καταστρέφουν τελείως λαγόψαρα τεράστια, που ζυγίζουν μέχρι και δώδεκα κιλά. Ας μας επιτρέψουν να τα εμπορευτούμε ή ας μας αποζημιώσουν για τις ζημιές που μας προξενούν», ζητά ο πρόεδρος των ψαράδων κ. Λάμπης Τζαράκης.
Σημειώνεται πως στην Ιαπωνία το λαγοκέφαλο αποτελεί πανάκριβο μεζέ που σερβίρεται κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια. Ειδικοί σεφ μπορούν να αφαιρέσουν το επικίνδυνο δηλητήριο από το σώμα του ψαριού και να το μαγειρέψουν.



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/10/13 12:46

    Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί το δηλητήριο από το ψάρι αυτό όταν θανατωθεί, μόνο τότε σχηματίζεται αυτή η τοξίνη. Τα ψάρια αυτά διατηρούνται ζωντανά και αφού θανατωθούν κόβονται ταχύτατα σε φιλέτα πριν σχηματισθεί αυτή η τοξίνη. Δεν μπορείται λοιπόν να τα εμπορευθείτε νεκρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *