ροή ειδήσεων

Μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ από τις αδήλωτες βίλες

Σοβαρότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε Ρόδο, Πάτμο, Σύμη

Σε 500.000 υπολογίζονται οι κατοικίες σε νησιά που ενοικιάζονται από 150 έως και 800 ευρώ την ημέρα χωρίς να καταβάλλονται φόροι...

Απώλειες εσόδων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τα κρατικά ταμεία από παράνομες εκμισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών αλλοδαπών σε επίσης ξένους επισκέπτες με υψηλά μισθώματα που δεν φορολογούνται.


Το φαινόμενο παρατηρείται κατά κόρον στη νησιωτική χώρα και δη στα πλέον μακρινά συμπλέγματα, όπως τα Δωδεκάνησα.

"Οι σοβαρότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε Ρόδο, Πάτμο, Σύμη", αναφέρουν πηγές από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι παραβάτες ήταν κυρίως Άγγλοι, αλλά και Γερμανοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που είχαν αγοράσει ένα σπίτι στο νησί τα προηγούμενα χρόνια και είτε ζουν μόνιμα εκεί, αλλά αποχωρούν την υψηλή σεζόν προκειμένου να το ενοικιάσουν, είτε έρχονται για διακοπές την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αφήνοντας ελεύθερο το ακίνητο για μίσθωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για την Πάτμο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος της μαύρης τρύπας. "Εκεί από τα 15 που ελέγξαμε, τα 10 είναι αδήλωτα", αναφέρουν οι ελεγκτές.

Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται και συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας φαίνεται ότι πραγματοποιούνται οι παράνομες μισθώσεις.

Πρόκειται για το ownersdirect.com, όπου ιδιοκτήτες καταχωρίζουν το ακίνητο που βρίσκεται προς μίσθωση. Στο σάιτ είναι καταχωρισμένα πάμπολλα σπίτια στα ελληνικά νησιά, με φωτογραφίες και περιγραφή που έχει σκοπό να τα κάνει ελκυστικά στον υποψήφιο ενοικιαστή.

"Στο σάιτ βλέπουμε μικρές βίλες, αλλά όταν αναζητούμε το φορολογικό τους ίχνος, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καταχωρισμένα ως μικρά αγροτόσπιτα", σημειώνει το στέλεχος του ΣΔΟΕ. "Τα έσοδα δεν φαίνονται πουθενά. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν φορολογική έδρα εδώ".

Όπως επισημαίνει επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που είναι δηλωμένα, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν ούτε φόρο ακίνητης περιουσίας.

"Όταν αγοράστηκαν αυτού του είδους τα σπίτια, οι αντικειμενικές ήταν πολύ χαμηλές. Δεν έχει δηλωθεί κανένα μεγαλύτερο από 70-80 τ.μ. και ας είναι πολύ μεγαλύτερα στην πραγματικότητα. Και δηλωμένα να είναι δηλαδή, δεν πληρώνουν γιατί η αντικειμενική τους αξία είναι στο αφορολόγητο (σ.σ. μέχρι 150.000 ευρώ)".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν τις παράνομα μισθωμένες κατοικίες (από Έλληνες και αλλοδαπούς) σε πάνω από 50.000. Στελέχη του τουρισμού κάνουν λόγο για "μάστιγα", η οποία ενισχύθηκε από τις δυνατότητες που δίνει το Ίντερνετ.

Πάντως, σε 181 ελέγχους που διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από το ΣΔΟΕ σχετικά με τις εκμισθώσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων, διαπιστώθηκαν 160 παραβάτες.

Τα σχετικά στοιχεία απεστάλησαν στις ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν εις βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι πρόσφατος νόμος του υπουργείου Τουρισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόστιμο 50.000 ευρώ σε όποιον παράνομα ενοικιάζει διαμέρισμα, εξοχική κατοικία κ.λπ.

Όπως τονίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στην 67η γενική συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Hotrec), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η αύξηση του προστίμου αναμένεται να βάλει τάξη στην ανομία που επικρατεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί και εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ των όσων καταγγέλλονται για την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών.

"Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνοντας τη δική τους φοροδιαφυγή", καταλήγει το στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Από 150 έως και 800 ευρώ την ημέρα

«Γλυκό αγροτόσπιτο», «πολυτελής ελληνική βίλα», «απομονωμένος παράδεισος», «ιδανικό καταφύγιο». Η περιήγηση στην ιστοσελίδα ownersdirect, αλλά και σε άλλα ελληνικά και ξένα σάιτ, αποκαλύπτει δεκάδες καταχωρίσεις για σπίτια στα ελληνικά νησιά, τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση.

Από τα προφίλ των ιδιοκτητών προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει σε ξένους, οι οποίοι, σύμφωνα με το συνηθέστερο σενάριο, επισκέφθηκαν και αγάπησαν τη χώρα μας αγοράζοντας κάποια στιγμή μια εξοχική κατοικία.

Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος κατά πόσο είναι δηλωμένα ή όχι τα συγκεκριμένα ακίνητα και εάν καταβάλλονται οι σχετικοί φόροι.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό το ύψος των μισθωμάτων, που κυμαίνεται ανάλογα με τα δωμάτια, από 150 έως και 800 ευρώ την ημέρα (έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις και σε ακίνητα με μίσθωμα 10.000 ευρώ την ημέρα!).

Τις περισσότερες φορές, πάντως, οι μισθώσεις γίνονται με τη βδομάδα. Σύμφωνα με την πάγια τακτική, όπως αναφέρουν πηγές από το ΣΔΟΕ, η προκαταβολή κατατίθεται σε λογαριασμό του εξωτερικού (ενίοτε μεσολαβεί τουριστικό γραφείο με έδρα το εξωτερικό – ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην έρευνα συγκεκριμένων λογαριασμών), ενώ η εξόφληση γίνεται στο χέρι και χωρίς απόδειξη.

Από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, το ελληνικό Δημόσιο δεν αποσπά ούτε ένα ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, μαζί με το σπίτι "ενοικιάζεται" και υπηρετικό προσωπικό, κατά κανόνα επίσης αδήλωτο.

Πηγή: Καθημερινή

Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *