ροή ειδήσεων

Συναγερμός στις τράπεζες - Επιτήδειοι προσπαθούν να «κλέψουν» προσωπικά δεδομένα μέσω e-banking

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ένας νέος, μεγάλης εμβέλειας γύρος ψηφιακών επιθέσεων απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν... το e-banking και οι τράπεζες σπεύδουν να ειδοποιήσουν τους πελάτες τους για τα κακόβουλα μηνύματα που δέχονται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, στόχος των οποίων είναι να «κλέψουν» ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οπως αναφέρει το ΒΗΜΑ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το mail που τις τελευταίες ώρες έχουν λάβει χιλιάδες πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο οι επιτήδειοι ενσωματώνουν το κείμενο «Έχετε υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό προσπαθειών για την ενεργοποίηση της κάρτας στην υπηρεσία Verified by Visa και για δική σας ασφάλεια η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί».

Στη συνέχεια, το e-mail παραπέμπει σε μια ιστοσελίδα στην οποία ο χρήστης πρέπει να πληκτρολογήσει τα στοιχεία της κάρτας του, δήθεν για να ενεργοποιηθεί ξανά. Η εν λόγω ιστοσελίδα έχει ήδη αποκλειστεί όμως, η νέα επίθεση αυτή επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου έξαρση της ηλεκτρονικής απάτης. Και αυτό γιατί σπείρες επιτήδειων από χώρες της Ανατολικής Ασίας και όχι μόνο «χτυπούν» το τελευταίο διάστημα ελληνικές τράπεζες, στέλνοντας μαζικά παραπλανητικά e-mail στους πελάτες τους, προτρέποντάς τους να δώσουν τους κωδικούς εισόδου στα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, ώστε στη συνέχεια να «σηκώσουν» από αυτούς τα όποια χρήματα υπάρχουν.

Είναι ακόμα ένα παράδειγμα απάτης «ψαρέματος» (phishing) κωδικών από το Διαδίκτυο, μέσω της οποίας οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών, «αδειάζοντάς» τους από το περιεχόμενό τους.

Όπως συμβουλεύουν κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, «αντίδοτο» ενάντια στο phishing είναι οι χρήστες του Ίντερνετ να μην απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία και να μην κάνουν ποτέ «κλικ» στις συνδέσεις (links) που επισυνάπτονται σε αυτά.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Παρόλο που όλες οι ιστοσελίδες τραπεζών και online καταστημάτων λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τους επιτήδειους να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και να υποκλέψουν συναλλαγές, φαίνεται ότι πάντοτε βρίσκουν ένα τρόπο.
    Προσωπικά κάνω χρήση των online συστημάτων πληρωμών και συγκεκριμένα της ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως φαντάζεστε έλαβα και εγώ αυτό το email αλλά ευτυχώς δεν συμπλήρωσα ποτέ τα στοιχεία μου. Φίλοι μου έχουν πέσει δυστυχώς θύματα τέτοιων προσπαθειών και με είχαν ενημερώσει.
    Είναι κρίμα άνθρωποι να πέφτουν θύματα καιροσκόπων και αμαυρώνεται το όνομα σοβαρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών όπως η Τράπεζα Πειραιώς.
    Όπως προείπα, είμαι χρήστης του ebanking της Πειραιώς και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχει διευκολύνει κατά πολύ τις τραπεζικές συναλλαγές μου και έχει μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο που αυτές απαιτούσαν. Δεν μπορώ να περιγράψω την ευχαρίστηση μου που πλέον δεν χρειάζεται να περιμένω σε ουρές για να πληρώσω λογαριασμούς ή να κάνω μεταφορές χρημάτων.
    Παρά τα ατυχή συμβάντα όπως τα παραπάνω, σας συνιστούσα σε όλους να χρησιμοποιήσουν το ebanking και συγκεκριμένα αυτό της Πειραιώς. Επισυνάπτω το link για τις υπηρεσίες για όποιον ενδιαφέρεται και θα ήθελε να ενημερωθεί.
    http://www.piraeusbank.gr/el/idiotes/trapezikes-ypiresies/e-banking

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *