ροή ειδήσεων

Περισσότεροι από 20.000 οι σύγχρονοι «άθλιοι» στην Αθήνα - Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους νεόπτωχους

Σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των νεόπτωχων στη χώρα μας.
Ο αριθμός των Ελλήνων που λόγω ανεργίας ... αδυνατούν να επιβιώσουν και καταλήγουν ακόμα και στα παγκάκια αυξάνεται δραματικά. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων δεν προλαβαίνουν να ανταποκρίνονται σε νέα αιτήματα για στήριξη, ενώ το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης εξαπλώνεται.

Μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, επιχειρήσεις, ακόμα και ιδιώτες έχουν «ριχτεί» στη βοήθεια των αναξιοπαθούντων διπλανών τους. Η μια πρωτοβουλία ξεπηδά μετά την άλλη. Μια πολυκατοικία που μετετράπη πρόσφατα σε... ζεστή αγκαλιά για 70 αστέγους έρχεται να προστεθεί στον κερασμένο καφέ που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία από πολλές καφετέριες σε ολόκληρη τη χώρα, στη «Σχεδία» που είναι το «περιοδικό του δρόμου», αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές δράσεις, από συγκέντρωση ρούχων και σχολικών ειδών, μέχρι συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλες τις γειτονιές.

Τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) είναι σοκαριστικά. Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας στηρίζονται στις κοινωνικές δομές του δήμου για την καθημερινή επιβίωσή τους.

Από το σύνολο των 1.667 σιτιζόμενων, οι δύο στους τρεις (66%) είναι Έλληνες, ενώ το 31% πρωτοεμφανίστηκε στα συσσίτια το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, το 44% των νεοεισερχόμενων έχει μορφωτικό επίπεδο άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ το 7,5% έχει τίτλο ΑΕΙ, με τέσσερα άτομα να διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Τρεις στους τέσσερις (74%) δεν έχουν οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον καθώς είναι άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση. Το 77% δηλώνουν άνεργοι και το 76% εξ αυτών δηλώνει μηδενικό εισόδημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% των σιτιζόμενων πηγαίνει στο συσσίτιο τουλάχιστον μία, αλλά πολλοί και δύο φορές την ημέρα.

Αναφορικά με τους άστεγους, οι μισοί από αυτούς (49%) καταφεύγουν στην επαιτεία και περίπου το 54% δεν επιθυμεί στήριξη για να βρει στέγη. Επιπλέον, ανάμεσα στις 774 οικογένειες που ζητούν ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι περισσότερες (587) είναι ελληνικές


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *