ροή ειδήσεων

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα παλαιοντολόγο

Μεγάλη τιμή χαρακτήρισε τη βράβευσή της με το διεθνές βραβείο "Giuseppe Sciacca" η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας...στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ευαγγελία Τσουκαλά, διότι, όπως είπε, "αυτή η βράβευση δίνει την ευκαιρία στο να προβληθεί τόσο η επιστήμη που υπηρετώ, η παλαιοντολογία, όσο και η Ελλάδα διεθνώς".

Το διεθνές βραβείο "Giuseppe Sciacca" θα απονεμηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Βατικανό, στην κ. Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ, για την καθοριστική συμβολή τους στις έρευνες και στις ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών.
"Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τη σημασία της Παλαιοντολογίας γιατί μπορεί αυτή να αποτελέσει μια πηγή ανάπτυξης για ορισμένες περιοχές, όπως είναι αυτή της Μηλιάς των Γρεβενών, όπου εκεί πέρα γίνεται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών για να δούνε τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έγιναν διεθνώς γνωστά" επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Τσουκαλά.
Επικεφαλής ανασκαφικής ομάδας του ΑΠΘ, η κ. Τσουκαλά ανακάλυψε τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο ανήκουν σε προβοσκιδωτό τριών εκατομμυρίων ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
"Πρέπει να υποστηριχθεί ο κλάδος (της παλαιοντολογίας) γιατί η Ελλάδα κατέχει μια εξέχουσα θέση στον κόσμο με βάση τα παλαιοντολογικά της ευρήματα που κοσμούν όλα τα μουσεία φυσικής ιστορίας" σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ και πρόσθεσε: "Όλα τα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο περιλαμβάνουν ελληνικά απολιθώματα και θα πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει ένα εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας, όπου θα στεγάζει αυτά τα απολιθώματα".
Η κ. Τσουκαλά οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές, επί σειρά ετών, στην περιοχή των Γρεβενών, ενώ οι ανασκαφές στη Μηλιά συνεχίζονται. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους σε Γρεβενά και Σιάτιστα.
Η ανακάλυψη πολλών και σημαντικών απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΑΠΘ, του δήμου και της Αναπτυξιακής Γρεβενών.
Με την ομάδα φοιτητών και συνεργατών είναι σε εξέλιξη πέντε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές σε Γρεβενά, Αλμωπία, Καλαμωτό (Καλίνδοια), Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου, Κρυοπηγή Κασσάνδρας και Πλατανιά Δράμας. Επίσης, ιδρύθηκαν 13 παλαιοντολογικές εκθέσεις, βασισμένες κυρίως στα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφών, έξι από τις οποίες θεσμοθετήθηκαν ως Δημοτικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας τους αντίστοιχους Δήμους, υπό την επιστημονική κάλυψη του ΑΠΘ. Με στόχο την επαφή των παιδιών και του κοινού με την επιστήμη της παλαιοντολογίας οργάνωσε, μαζί με τον Ολλανδό ερευνητή Ντικ Μολ, το Μουσείο Μαμούθ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Τα διεθνή βραβεία "Giuseppe Sciacca" τελούν, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στη διάδοση του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, στη φιλία των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *