ροή ειδήσεων

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Των Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ - Γ. ΚΙΟΥΣΗ - Α. ΜΩΡΟΥ

Ενα ποτάμι εγκιβωτισμένο με μπετόν, μια μικρή και ανεπαρκής γέφυρα, και μια ολόκληρη περιοχή 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μικρή λεκάνη απορροής, λόγω των μπαζωμάτων, ήταν το σκηνικό για την καταστροφή... που έπληξε την περιοχή της Ιαλυσού στη Ρόδο την περασμένη Παρασκευή. Αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι να παρασυρθούν και να πνιγούν στη μοιραία γέφυρα της Κρεμαστής και άλλος ένας να αγνοείται, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές ειδικά στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στις πολλές ζημιές συνετέλεσε και η ένταση των βροχοπτώσεων, καθώς σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας, αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε αυτοψία στο νησί, «όση βροχή ρίχνει στο νησί σε ένα μήνα, την έριξε την Παρασκευή σε μιάμιση ώρα. Το ύψος της βροχής έφτασε τα 104 χιλιοστά».

Οπως είπε στην «Ε», «η δυνατή βροχόπτωση και η αδυναμία του εδάφους να απορροφήσει το νερό που πλημμύρισε στην επιφάνεια δημιούργησαν τις καταστροφές. Στα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν η λεκάνη απορροής του ρέματος έπεσαν 557 τόνοι νερού. Απίστευτη ποσότητα».

Οι ουρανοί στη Ρόδο άνοιξαν το μεσημέρι της Παρασκευής και γρήγορα φάνηκαν τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, που σχηματίζουν τα χωριά Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παστίδα.

Φούσκωσε το ποτάμι

Το ποτάμι της Κρεμαστής αρχίζει και φουσκώνει και σύντομα σκεπάζει το παλιό και στενό γεφυράκι, που σημειωτέον είναι επάνω στο δρόμο Ρόδος - αεροδρόμιο. Την ώρα της κοσμοχαλασιάς δύο Ι.Χ. επιχειρούν να το διασχίσουν. Ενα με τρεις εκπαιδευτικούς που γυρνούν από το σχολείο Παραδεισίου και το άλλο με ένα ζευγάρι Ροδιτών.

Τα οχήματα παρασύρονται από τα νερά. Μόνο ένας εκπαιδευτικός καταφέρνει να πιαστεί από τα σίδερα της γέφυρας και να σωθεί. Οι άλλοι παρασύρθηκαν και χάθηκαν στα ορμητικά λασπόνερα. Τρεις πνίγηκαν και ένας αγνοείται.

Στο νησί σήμανε συναγερμός. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έρευνες διενεργούνται και από το Λιμεναρχείο της Ρόδου, στη θαλάσσια περιοχή όπου εκβάλλει ο ποταμός.

Με το πρώτο φως του Σαββάτου, αναδύθηκε η μεγάλη καταστροφή. Δεκάδες σπίτια στα τρία χωριά έπαθαν μεγάλες ζημιές, καθώς το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμισι μέτρο.

Εκτός από τα σπίτια, καταστήματα και αποθήκες, τα νερά παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, σκάφη, γουρούνες, και άλλα αγροτικά μηχανήματα παρασύρθηκαν και στοιβάχτηκαν στους τοίχους μαζί με λάσπες και άλλα υλικά.

Παράλληλα, έκλεισαν δρόμοι από τις λάσπες και τα άλλα μπάζα που παρασύρθηκαν από τα νερά και χρειάστηκε η παρέμβαση των συνεργείων του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών για τον καθαρισμό τους. Στην περιοχή της Ιαλυσού μέχρι χθες οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αδιάβατοι λόγω της λάσπης.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους οικισμούς Κάτω Πέτρες, στην Παστίδα, επί της οδού Τσαΐρι - Αεροδρομίου, αλλά και στην Ελεούσα, όπου ο δρόμος που οδηγεί στη Διμυλιά υπέστη καθίζηση και αποφασίστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία του.

Αλλά και μέσα στην πόλη της Ρόδου δεκάδες τα σπίτια, τα καταστήματα, αλλά και οι επιχειρήσεις που πλημμύρισαν, ενώ άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στις κατοικίες και τα αυτοκίνητά τους. Χαρακτηριστικότερο περιστατικό όλων, το σπίτι που κατέρρευσε προχθές στην πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για παλιά μονοκατοικία, επί της οδού Μιχαήλ Πετρίδη.

Ακόμα ένας τοίχος από πολυκατοικία κατέρρευσε και τα χαλάσματα έπεσαν σε ξενοδοχειακή μονάδα, με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν οι εργαζόμενοι και οι ένοικοι. Το ευτύχημα είναι ότι έπεσε μέσα στην πισίνα και δεν τραυματίστηκε κανείς. Ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές σε δωμάτια, αλλά και στα γραφεία που βρίσκονται στο ισόγειο.

Σύμφωνα με τις πρώτες και πρόχειρες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Χθες το βράδυ, συνεδρίασε στη Ρόδο το Συντονιστικό Περιφερειακό Οργανο για να τεθούν εκ νέου σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού, επειδή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα.

Στην Αττική

Στην Αττική, η σφοδρή νεροποντή που έπεσε την Κυριακή έκλεισε μία ακόμη φορά την οδό Πειραιώς και τον παράδρομο του Κηφισού, στο ύψος της Ιεράς Οδού, και μετέτρεψε σε ποτάμια κι άλλους δρόμους.

Γύρω στις 12.15 το μεσημέρι, τα νερά που είχαν συγκεντρωθεί στο ρεύμα προς Αθήνα έβγαλαν εκτός το κομμάτι της Πειραιώς, από Χαμοστέρνας μέχρι Π. Ράλλη. Είκοσι λεπτά αργότερα, το ίδιο συνέβη και στο ρεύμα προς Πειραιά, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και στη λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Πειραιά.

Δύο οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απομάκρυνση κλαριών που έπεσαν από το δυνατό αέρα, αλλά και για απαντλήσεις υδάτων.

Τελικά, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και στα δύο οδικά δίκτυα γύρω στη 1.30 το μεσημέρι.

Τα τέσσερα θύματα της καταραμένης «Κρεμαστής»

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τη νεροποντή στη Ρόδο
Πάνω από 5 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τη νεροποντή στη Ρόδο
Η 27χρονη δασκάλα Αναστασία Κατσαρού από τα Ψαχνά Ευβοίας, που υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου, πνίγηκε στη γέφυρα της Κρεμαστής, όταν προσπάθησε να εγκαταλείψει το Ι.Χ. που επέβαινε και είχε παρασυθεί από νερά.

Ο 67χρονος Γιάννης Μπαϊράμης, πρώην διευθυντής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και η 54χρονη γυναίκα του, Κάλλη, πνίγηκαν στην ίδια περιοχή, όταν παρασύρθηκε το Ι.Χ. τους από τα νερά.

Μηδενικές είναι πια οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 53χρονος καθηγητής Αγγλικών Κώστας Αργυρόπουλος, από τα Τρίκαλα, αλλά κάτοικος Ρόδου εδώ και 20 χρόνια, που επέβαινε στο ίδιο όχημα με την 27χρονη δασκάλα και επέστρεφαν από το σχολείο. Στο όχημα επέβαινε ακόμα ένας δάσκαλος, που κατάφερε να σωθεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων αφήνουν αιχμές κατά των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι «μας άφησαν αβοήθητους», χάνοντας τις περιουσίες τους στα λασπόνερα.

Στην εκτεταμένες έρευνες αναζήτησης του Κώστα Αργυρόπουλου συμμετέχουν εθελοντές, Αστυνομία, Πυροσβεστική και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αλλά και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ελικόπτερο Super Puma.

Η «μοιραία γέφυρα»

Η γέφυρα της Κρεμαστής απασχολεί τις Αρχές εδώ και χρόνια. Ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης είχε αντιμετωπίσει το θέμα και ως νομάρχης Δωδεκανήσου το 2010, αλλά παρά την εξαγγελία, το έργο κατασκευής νέας σύγχρονης γέφυρας δεν δημοπρατήθηκε ποτέ.

Στις αρχές της χρονιάς τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στη γέφυρα της Κρεμαστής, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

Επισήμαναν ότι «στη νεροποντή που έπληξε το νησί μας στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2012, η περιοχή της Κρεμαστής δέχτηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο χείμαρρος να υπερχειλίσει και να δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα». Και τόνιζαν:

«Το σοβαρότερο πρόβλημα που δημιούργησε είναι το ότι ξεγύμνωσε εντελώς το τρίτο πέδιλο της γέφυρας από την ανατολική πλευρά και, σε συνδυασμό με το ότι κατά την προ διετίας θεομηνία αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και στο τρίτο πέδιλο από δυτικά της ίδιας γέφυρας, μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για τη στατική της επάρκεια.

Λόγω του ότι καθημερινά από τη γέφυρα, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί την είσοδο του νησιού μας από το Αεροδρόμιο Διαγόρας, διέρχονται χιλιάδες πολιτών και επισκεπτών με τα οχήματά τους και εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλειά τους, παρακαλούμε τις υπηρεσίες σας να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τη γέφυρα ούτε και για τη σωματική ακεραιότητα όσων την διαβαίνουν».
enet.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/11/13 00:49

    φερτε μου 20 κιλα δυναμιτη, να την ανατιναξω την γεφυρα να αναγκαστουν να την κανουν απο την αρχη.. και δεν το λεω τωρα.. εδω και 20 χρονια το λεω απο τοτε που ηρθα μονιμα στην ροδο.
    αν περιμενετε απο τα λαμογια τους πολιτικους ... σκατα εργο θα κανουν.. αντε και στης επομεενες εκλογες ψηφιστε παλι τα ιδια σκατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/11/13 02:16

      το προβλημα δεν ειναι η γεφυρα φιλε μου.... το προβλημα ειναι ο δρομος απο κατω..... 2013 ειναι ανεπιτρεπτο να περνας μεσα απο ποταμο και μαλιστα σε εναν κεντρικο δρομο.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/13 14:37

    Μάλλον δεν έχετε καταλάβει πως το ρέμα απο τον ίδιο δρόμο περνούσε και απο τον ίδιο θα περνάει όσα χρονια και αν περάσουν..η φορά του νερού δεν αλλάζει....ας μην λαδωνατε για να χτησετε σπίτια και ας μην πετουσατε όλα τα μπάζα και τα σκουπίδια σας εκεί....ποιος φταίει λοιπόν...; Το ρέμα;; Δε νομίζω... Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και ο Θεός να σας δώσει δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/11/13 15:32

    7 χρονια ασχολουνται με ενα κομματι 20χλμ της Ροδου-Λινδου και δεν εχει τελειωσει..
    3 χρονια πηρε ο περιφεριακος μπροστα απο την εφορια και δεν εχει τελειωσει
    καινουργια γεφυρα;;;; ..δεν θα τελειωσει ποτε!
    η Ροδος ειναι μονο για 8€ το ζευγαρι οι ξαπλωστρες και Lindos tomorrow

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *