ροή ειδήσεων

Υποστελεχωμένο το Λιμενικό στα Δωδεκάνησα…

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μ. Κόνσολας

Το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε... προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας. Με αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε, που παρουσιάζει η «Ροδιακή», αποδεικνύεται ότι στο σύνολο των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα , η υποστελέχωση αγγίζει το 32%. Από τους 558, που θα έπρεπε να υπηρετούν βάση του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος, υπηρετούν μόνο 380. Ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν τα Λιμεναρχεία Κω (στο οποίο η υποστελέχωση είναι στο 50%) και Καλύμνου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, το Υπολιμεναρχείο Σύμης και ο Λιμενικός Σταθμός στο Καστελλόριζο.

Ο κ. Κόνσολας ζητά χρονοδιάγραμμα για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα, αφού πρέπει να αντιμετωπιστεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Επισημαίνει, επίσης, ότι το προσωπικό του λιμενικού σώματος στα Δωδεκάνησα δεν λαμβάνει το επίδομα παραμεθορίου, όπως θα έπρεπε μετά τη θεσμοθέτησή του το 2008, και ζητά από τον Υπουργό Ναυτιλίας να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Σε μία περιοχή που το Λιμενικό Σώμα, πέραν των άλλων καθηκόντων του δίνει και τη μάχη ενάντια στη λαθρομετανάστευση, η υποστελέχωση καίριων θέσεων και υπηρεσιών δυσχεραίνει αυτή τη μάχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 Λιμενικές Αρχές και Υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 558 Λιμενικοί, με βάση το θεσμοθετημένο οργανόγραμμα, υπηρετούν 380. Υπηρετούν, δηλαδή, 178 λιγότεροι, με το ποσοστό υποστελέχωσης να φτάνει το 32%.

Τα σχετικά, συγκριτικά στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματικότητα:
- Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου οι οργανικές θέσεις είναι 156 και υπηρετούν 102 (υποστελέχωση σε ποσοστό 35%)
- Στο Λιμεναρχείο Κω, οι οργανικές θέσεις είναι 108 και υπηρετούν 54 (υποστελέχωση σε ποσοστό 50%)
- Στο Λιμεναρχείο Καλύμνου οι οργανικές θέσεις είναι 55 και υπηρετούν 33 (υποστελέχωση σε ποσοστό 40%)
- Στο Υπολιμεναρχείο Σύμης οι οργανικές θέσεις είναι 40 και υπηρετούν 21 (υποστελέχωση σε ποσοστό 47.5%).
- Στο Λιμενικό Σταθμό στο Καστελλόριζο, οι οργανικές θέσεις είναι 27 και υπηρετούν 14 (υποστελέχωση σε ποσοστό 48%).
Στα άλλα νησιά, η στελέχωση κινείται σε ποσοστά πάνω από το 75% αλλά είναι φανερό ότι εκεί που υπάρχουν πραγματικές και αυξημένες, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα πλωτά μέσα, λειτουργούν με δύο πληρώματα, στην ελάχιστη σύνθεση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, στα πέντε αυτά νησιά που καταγράφονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του, την ίδια στιγμή που καλείται να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Παράλληλα, το προσωπικό του λιμενικού σώματος στα Δωδεκάνησα δεν λαμβάνει το επίδομα παραμεθορίου, με την μορφή των εκτός έδρας, που έχει θεσπιστεί από το 2008. Πρόβλημα υπάρχει, επίσης, και με τα οφειλόμενα για τα έξοδα πλεύσης σκαφών αλλά και τα οδοιπορικά έξοδα μετακινήσεων. Με αίσθηση καθήκοντος και αυταπάρνησης, πολλές φορές το προσωπικό του λιμενικού σώματος καλύπτει τα συγκεκριμένα έξοδα με δικές του δαπάνες προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κενών θέσεων στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα και ιδίως σε Κω, Σύμη, Καστελλόριζο, Κάλυμνο και Ρόδο που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα.
2. Εάν στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου στο προσωπικό του λιμενικού σώματος που υπηρετεί στα Δωδεκάνησα.
3. Εάν επίκειται επιτάχυνση της διαδικασίας για την καταβολή δαπανών που αφορούν σε έξοδα πλεύσης σκαφών και οδοιπορικά έξοδα μετακινήσεων.
Ο Ερωτών Βουλευτής»

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/11/13 22:05

    ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ,ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΨΗΦΙΖΑΝ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΟΜΟΚΡΕΒΑΤΑ,ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΗΣ ΤΟΥΣ,ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΣΑΣ.ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΝΕΟΝΥΜΦΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *