ροή ειδήσεων

Μαρτυρία - σοκ για την τραγωδία της Ρόδου

Τραγικό απολογισμό με τρεις νεκρούς και έναν αγνοούμενο άφησε πίσω της η θεομηνία που χτύπησε την Παρασκευή τη Ρόδο. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία... στο «Εθνος» του δασκάλου που επέζησε και εξιστορεί πώς χάθηκαν μέσα στα νερά, μπροστά στα μάτια του, οι δύο συνάδελφοί του.

Ο 39χρονος εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκίζης και οι δύο συνάδελφοί του, η 26χρονη Αναστασία Κατσαρού και ο 50χρονος Κώστας Αργυρόπουλος, επέστρεφαν από το σχολείο στο οποίο δίδασκαν, όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα της Κρεμαστής από ένα σημείο το οποίο τους είχε φανεί ασφαλές.

Το αυτοκίνητό τους αρχικά ακινητοποιήθηκε και στη συνέχεια παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Οι τρεις εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, αλλά μόνο ο 39χρονος τα κατάφερε. Η νεαρή δασκάλα βρέθηκε νεκρή μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, ενώ ο Κώστας Αργυρόπουλος αγνοείται ακόμα. Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού έκαναν μέχρι χθες το βράδυ εκτεταμένες έρευνες.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο Ιωάννης Γκίζας περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε: «Επιστρέφαμε από το σχολείο και ο Κώστας προθυμοποιήθηκε να μας γυρίσει σπίτια μας με το αυτοκίνητό του. Πηγαίναμε να περάσουμε τη γέφυρα, η οποία ήταν ανοιχτή και δεν είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τις Αρχές, παρόλο που όλοι γνώριζαν ότι περνά πάνω από την κοίτη του ποταμού και υπήρχε ενημέρωση για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα τους έχασα από το οπτικό μου πεδίο», λέει ο 39χρονος εκπαιδευτικός και προσθέτει:

«Καθώς περνούσαμε τη γέφυρα, το αυτοκίνητο βραχυκύκλωσε και ακινητοποιήθηκε. Τα νερά είχαν φουσκώσει και, καθώς ανέβηκε η στάθμη, άρχισαν να μπαίνουν και στο αυτοκίνητο. Τότε αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες και να βγούμε έξω. O Κώστας γλίστρησε και τον παρέσυραν τα νερά. Είδα να παρασέρνουν και την Αναστασία. Εγώ κατάφερα και κρατήθηκα και μέσα σε τρία δευτερόλεπτα είχαν "χαθεί" και οι δύο ανάμεσα στη λάσπη και τα νερά».

Χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός και ο 60χρονος Γιάννης Μπαϊράμης, ο οποίος αγνοείτο από το απόγευμα της Παρασκευής. Ο άτυχος άνδρας είχε εγκλωβιστεί με τη σύζυγό του στο αυτοκίνητό τους ενώ βρίσκονταν στη γέφυρα της Παστίδας. Η 54χρονη σύζυγός του, Καλλιόπη Παναγιώτου, είχε βρεθεί νεκρή το βράδυ της Παρασκευής.

Η τραγωδία επανέφερε τη συζήτηση για τη γέφυρα της Κρεμαστής και την καθυστέρηση της αναβάθμισής της. Από το 2010 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης είχε δώσει εντολή για τη δημοπράτηση του έργου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι τα δύο επόμενα χρόνια η γέφυρα επιβαρύνθηκε από κύματα σφοδρής κακοκαιρίας, η δημοπράτηση του έργου έμεινε στο συρτάρι. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι επεσήμαναν με επιστολή τους τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και πολλά οχήματα καταστράφηκαν. Σοβαρότατες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο του νησιού λόγω των κατολισθήσεων, ενώ χωρίς ρεύμα και νερό έμειναν πολλές περιοχές για μεγάλα διαστήματα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΤI ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ
Το τρίωρο της θεομηνίας

Βροχή δύο μηνών έπεσε μέσα σε ένα 24ωρο την Παρασκευή στη Ρόδο, με μεγάλο όγκο του νερού να πέφτει μέσα σε μόλις ένα τρίωρο.

Οι μετεωρολόγοι μέτρησαν 174 χιλιοστά σε ένα 24ωρο όταν η μέση μηνιαία βροχόπτωση είναι 94 χιλιοστά και κάνουν λόγο για σπάνιο φαινόμενο, λόγω του μεγάλου ύψους βροχής αλλά και της έντονης ραγδαιότητας.

Ωστόσο, βλέπουν μικρή σχέση με το πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό «Κλεοπάτρα», που έχει συμπεριφορά κυκλώνα και σάρωσε πρόσφατα την Ιταλία.

«Θερμές και υγρές αέριες μάζες στην περιοχή της Κω εμπλουτίζονταν διαρκώς με τους νοτιάδες πάνω από τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν μένοντας στάσιμες πάνω από τη Ρόδο λόγω των κορυφογραμμών της Τουρκίας», εξηγεί ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ.

Η «Κλεοπάτρα»
Ο ίδιος βλέπει «μακρινή συγγένεια» του φαινομένου με την «Κλεοπάτρα», προσθέτοντας πως την Παρασκευή σημειώθηκε στη Ρόδο ένα από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που έχει μετρηθεί στο νησί.

«Το πρωί της Παρασκευής το βασικό χαμηλό απομακρυνόταν ανατολικά. Το απόγευμα δημιουργήθηκε άλλο χαμηλό νότια της Ρόδου που τροφοδοτούσε με τους νοτιοανατολικούς ανέμους υγρασία όλα τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου», εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ.

Ψυχρός αέρας
«Στις 19/11 δημιουργήθηκε στην Ισπανία μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα, λόγω ψυχρού αέρα που κατέβηκε από την Αγγλία. Αυτή κινήθηκε γρήγορα κατά μήκος της νότιας πλευράς του κυκλώνα με τη βοήθεια της Κλεοπάτρας προς τα ανατολικά, συνδυάστηκε με ψυχρό μέτωπο που ερχόταν από την Ιταλία και δημιούργησε σύστημα καταιγίδων.

Πέρασε από τη νότια Πελοπόννησο, ενισχύθηκε στο Αιγαίο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας και χτύπησε στα Δωδεκάνησα», λέει ο φυσικός - μετεωρολόγος Γιώργος Βάρλας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/13 13:01

    Αν ήταν αυτό βροχή που έριξε εμένα να μην με λένε......Ψιχαλα!!!!! Δικαιολογιες οτι πρεπει για τους πολιτικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/13 17:28

    ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *