ροή ειδήσεων

Βαρσοβία, Φιλιππίνες, Ρόδος: Ένα πισωγύρισμα-απειλή για τον πλανήτη

Η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία (COP19) που ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της κατάφερε να βρεθεί , για μια ακόμη φορά, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας... Πέρα από κάποιες μικρές επιμέρους προόδους σε τεχνικά θέματα, στην πραγματικότητα κατέγραψε ένα πισωγύρισμα εξαιτίας της απροθυμίας του ανεπτυγμένου κυρίως κόσμου να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της υποταγής των κυβερνήσεών του στα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών.

Η Ιαπωνία χαμηλώνει τους στόχους της για περιορισμό των εκπομπών, μιμούμενη τον Καναδά, η Αυστραλία υπό τη νέα συντηρητική κυβέρνηση αποδομεί την κλιματική της νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει την αξιοπιστία της και την ικανότητα της να ηγηθεί της προσπάθειας, αρνούμενη να αναπροσαρμόσει τους στόχους της και να καταστήσει λειτουργικό και αποδοτικό το σύστημα εμπορίας εκπομπών. Κι όλες μαζί οι αναπτυγμένες χώρες αθετούν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες.

Το πισωγύρισμα ήταν φανερό ακόμα και στο συμβολικό επίπεδο. Για πρώτη φορά σε COP υπήρχαν χορηγοί της συνόδου και τα εμπορικά σήματα των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών του πλανήτη είχαν προκλητικά κατακλύσει τους χώρους των συνεδριάσεων, ενώ παράλληλα με την COP19 διοργανώθηκε στη Βαρσοβία σύνοδος των μεγαλύτερων εταιρειών άνθρακα για να συζητήσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Τέλος η ίδια η Προεδρία (Πολωνία) επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία για να αποπέμψει τον δικό της υπουργό περιβάλλοντος και προεδρεύοντα της διάσκεψης, επειδή δεν ήταν επαρκώς υπέρμαχος του σχιστολιθικού αερίου, που προωθεί μετά μανίας η κυβέρνησή της.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν επόμενο οι 800 εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων πολιτών, ανάμεσά τους της Greenpeace, του WWF, της ActionAid κ.α., να αποχωρήσουν σύσσωμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας μία μέρα πριν λήξει η διάσκεψη. Το όραμα όμως για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον δε θάφτηκε στη Βαρσοβία. Ο στόχος για μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα το 2015 παραμένει, και η πίεση προς τις κυβερνήσεις θα κλιμακωθεί. Οι τραγωδίες των θεομηνιών στις Φιλιππίνες αλλά και στην ελληνική Ρόδο ίσως δε σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αποτελούν όμως ξεκάθαρη προειδοποίηση για τί θα σημάνει μια αποτυχία της προσπάθειας.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/11/13 16:31

    Καλά δεν έχετε ακόμα καταλάβει ότι αυτοές οι διασκέψεις γίνονται μόνο και μόνο για να περνάνε και να τρώνε ωραία οι συμμετέχοντες, αλλά η εκδίκηση της φύσης είναι κοντά, όλα είναι ένα καλοκουρδισμένο ρολοϊ, ένας τεράστιος οργανισμός που με τα αντισώματά του (καταστροφές) σκοτώνει κάθε είδους απειλή για τον εαυτό του. ΥΠΟΜΟΝΗ, " Οψέ θεών αλέουσι μύλοι, αλέουσι δε λεπτά" (αρχαιοελληνική παροιμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *