ροή ειδήσεων

Ξέρετε ποιά είναι τα οφέλη του φυτού Στέβια;

Η Στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική.
Είναι ίσως η πιο γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών ουσιών. Στην πραγματικότητα... οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούσαν τη Στέβια ως γλυκαντική ουσία για εκατοντάδες χρόνια .
Αλλά τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν επίσης ως φάρμακο.

Η Στέβια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση απώλειας βάρους, για τη θεραπεία του διαβήτη, την υψηλή πίεση του αίματος και την καούρα. Για τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, την πρόληψη της εγκυμοσύνης και για την αύξηση της αντοχής των συστολών των μυών της καρδιάς.

Είναι ασφαλής;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι εγκεκριμένη από διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κατά τεκμήριο λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλειά της.

Είναι επίσης διαθέσιμο ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία , τη Νότια Κορέα , τη Μαλαισία , την Ταϊβάν , τη Ρωσία , το Ισραήλ , το Μεξικό , την Παραγουάη , την Ουρουγουάη , τη Βενεζουέλα , την Κολομβία , τη Βραζιλία και την Αργεντινή .

Πώς λειτουργεί ;

Σήμερα τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής, κρυσταλλικής ζάχαρης και αντί άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, ηδύποτα, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσω;

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε συνταγές παρασκευής ηδύποτων (π.χ. λικέρ), γλυκών (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της. Μπορείτε, επίσης, να την καλλιεργήσετε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιείτε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα σε σαλάτες ή αλεσμένα σε ροφήματα και γλυκίσματα.

Επαρκή αποδεικτικά στοιχεία μετά από έρευνα έδειξαν πως η στέβια βοηθά:

-Την υψηλή αρτηριακή πίεση: H έρευνα δείχνει ότι η λήψη 750-1500 mg ανά ημέρα της στεβιοσίδης, μια χημική ένωση στη στέβια , μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος ( τον ανώτερο αριθμό σε μια ένδειξη της πίεσης του αίματος) κατά 10-14 mmHg και τη διαστολική πίεση του αίματος ( το χαμηλότερο αριθμό ) κατά 6 -14 mmHg μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας . Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη stevioside σε δόσεις έως 15 mg ανά kg ημερησίως δεν μειώνει σημαντικά την πίεση του αίματος σε ασθενείς με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Τον διαβήτη: Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι 1000 mg ημερησίως στεβιοσίδης , μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα κατά 18 % σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 .

Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη 250 mg στεβιοσίδης τρεις φορές ημερησίως δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή HbA1c ( ένα μέτρο πάνω από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με το χρόνο ) μετά από τρεις μήνες θεραπείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη .

-Την πρόληψη της εγκυμοσύνης .

-Την καούρα .

-Την απώλεια βάρους .

-Την κατακράτηση νερού στο σώμα.

-Και τα καρδιακά προβλήματα .

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *