ροή ειδήσεων

Πλειστηριασμοί: Ανά πόλη και χωριό το πλαφόν σωτηρίας!

Ανά πόλη και χωριό θα εφαρμόζεται το «πλαφόν σωτηρίας», σύμφωνα με το νέο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατία».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες...
το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει μια μεταβατική ρύθμιση που θα προστατεύει για όλο το 2014 την πρώτη κατοικία όσων το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 1.666,6 ευρώ τον μήνα (ανεξάρτητα από το εάν το νοικοκυριό έχει άνεργο μέλος, ανήλικα παιδιά κ.λπ.) ή 20.000 τον χρόνο, με προοπτική να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί από το 2015.

Ωστόσο, εάν η αντικειμενική αξία του σπιτιού ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, δεν θα μπορέσουν να το γλιτώσουν από τις εισπρακτικές εταιρίες ή τους διεθνείς «γύπες» (vulture funds), που καιροφυλακτούν για να αρπάξουν κοψοχρονιά τα «φιλέτα» της εγχώριας ακίνητης περιουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι στα Γρεβενά και την Ιεράπετρα θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι τα 363,6 τ.μ., εάν βρίσκεται στην κατώτατη τιμή ζώνης, στην Αρτα το αντίστοιχο σπίτι θα φτάνει τα 333 τ.μ., ενώ στο Πέραμα, στο Καρπενήσι και στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης τα «προστατευμένα» τετραγωνικά θα φθάνουν τα 307.

Αντίθετα, στη Μύκονο, στην καλύτερη περίπτωση, το πλαφόν σωτηρίας θα αφορά ένα σπίτι 71,4 τ.μ.

Στο Περιστέρι, από την άλλη, η οικογένεια που πληροί το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ ετησίως θα γλιτώσει από το σφυρί το σπίτι της εάν είναι μεταξύ 153,8 και 250 τ.μ., ενώ στη Δραπετσώνα το όριο θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 266,6 τ.μ.

Στον Βύρωνα το αντίστοιχο όριο σε ό,τι αφορά την κατώτατη τιμή ζώνης είναι τα 182 τ.μ., στη Νέα Σμύρνη τα 181 τ.μ., στην Αγία Παρασκευή τα 142,8 τ.μ., στα Βριλήσσια τα 129 τ.μ., ενώ στο Α' διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης τα 153,8 τ.μ.

Στην Κέρκυρα το πλαφόν θα κυμαίνεται μεταξύ 59,7 και 160 τ.μ., ενώ στη Βουλιαγμένη ο «κόκκινος» δανειολήπτης με εισόδημα 20.000 ευρώ θα σώσει την πρώτη κατοικία του εάν είναι μεταξύ 22,7 και 88,8 τ.μ. και στην Εκάλη εάν κυμαίνεται μεταξύ 43,9 και 87,5 τ.μ.

Καλύπτει το 90%

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το όριο των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας επί της ουσίας προστατεύει το 90% των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που βρίσκονται στις αστικές περιοχές και κυρίως ακίνητα μεσαίας και χαμηλής αξίας.

Επιπλέον, κοντά στα 352.000 νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το 2012 δήλωσαν μέσο οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 24.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως ότι το δήθεν δίχτυ ασφαλείας για τους οφειλέτες που έχουν «κοκκινίσει» δεν θα περιλαμβάνει προσαύξηση του κριτηρίου το οποίο θα τεθεί με βάση το ετήσιο εισόδημα, στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη είναι άνεργα, ανήλικα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες ή χρόνια πάσχοντες.

Τι ισχύει τώρα

Μέχρι την τελευταία ημέρα του 2013 ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Ενώ από το 2010 (ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.

Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φτάνει τα 450.000 ευρώ.

Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών, που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *