ροή ειδήσεων

Η ώρα της κρίσης για έξι συνεταιριστικές τράπεζες

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σήμερα κρίνεται τυπικά το μέλλον των έξι συνεταιριστικών τραπεζών που είχαν λάβει διορία από την Τράπεζα της Ελλάδος... για να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια έτσι ώστε ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει τουλάχιστον στο 9%.

Παρ΄ όλα αυτά, οι συνεταιριστικές Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Σερρών, που αποτελούν το πρώτο γκρουπ της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, αναμένεται να λάβουν μία άτυπη παράταση λίγων ημερών, όσο χρειάζεται δηλαδή για να διευθετηθούν ορισμένα διαδικαστικά θέματα.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες των οποίων τα εποπτικά κεφάλαια υπολείπονται του 9%, ξεκίνησαν ένα "σαφάρι" αναζήτησης κεφαλαίων, καλώντας υφιστάμενους και νέους κατόχους συνεταιριστικών μεριδίων να στηρίξουν ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.

Όσες το επιτύχουν θα έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε ένα περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι οι Πελοποννήσου και Δωδεκανήσου, ενώ και οι υπόλοιπες έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, χωρίς να θεωρείται, όμως τίποτα σίγουρο.

Το συνολικό ποσό για τις εν λόγω τράπεζες ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ (κεφάλαια για την επίτευξη του 9% σε πρώτη φάση συν τα επιπρόσθετα για την απαιτούμενη κεφαλαιακή θωράκιση) συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων για τη δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών με γνώση του κλάδου, οι συνεταιριστικές που θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους θα είναι λιγότερες από αυτές που θα διασπαστούν. Για ορισμένες, μάλιστα, όλα αναμένεται να κριθούν... στο νήμα.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους καταθέτες αφού οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν θα διαχωριστούν σε “καλό” και “κακό” κομμάτι, με τις καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία να αποκτούνται από κάποια άλλη τράπεζα. Εκτός από τις συστημικές και η Attica Bank φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί ένα σχέδιο συνένωσης κάποιων συνεταιριστικών τραπεζών.

Όπως και να΄ χει, μέσα στις επόμενες ώρες ή το πολύ ημέρες θα ξέρουμε ποιες από τις έξι συνεταιριστικές θα... περάσουν στην επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, αναζητώντας αυτή τη φορά κεφάλαια για το «μαξιλάρι» που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την αυτονομία τους και να μην ακολουθήσουν την τύχη των Λήμνου-Λέσβου και Αχαΐας.

Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις συνεταιριστικού μεριδίου για τις υπόλοιπες τράπεζες του κλάδου, οι οποίες ναι μεν “αγγίζουν” το ελάχιστο όριο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Νίκος Μυρτάκης, αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου διαμορφώνονται στα 63 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προσπάθειες θα γίνουν για την άντληση 82 εκατ. ευρώ, ώστε να έχουν κεφαλαιακό απόθεμα.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα εγχώρια ιδρύματα είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Οι υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο είναι οι: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πιερίας και Σερρών.
Πηγή:www.capital.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *