ροή ειδήσεων

Διευκρινίσεις της Κτηνιατρικής Ρόδου σχετικά με Μελιταίο πυρετό

Πολύ χαμηλότερο από ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των κρατών της Μεσογείου είναι το ποσοστό μόλυνσης των ζώων από το Μελιταίο Πυρετό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, βάσει των αποτελεσμάτων... των αιμοληψιών, όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Σημειώνεται ότι οι αιμοληψίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων αλλά και της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ρόδου περί παρουσίας Μελιταίου Πυρετού σε μικρά μηρυκαστικά, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τονίζει ότι απόδειξη του χαμηλού ποσοστού είναι το γεγονός ότι για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το ΥπΑΑΤ επιβάλλει σαν μέσο εξάλειψης της νόσου την άμεση σφαγή των οροθετικών ζώων και όχι τον εμβολιασμό αυτών (πρακτική που εφαρμόζεται σε περιοχές/εκτροφές με υψηλό ποσοστό οροθετικότητας).

Οι αιμοληψίες, στα ευαίσθητα είδη ζώων όπως αίγες, πρόβατα και βοοειδή, όπως επισημαίνεται, γίνονται σε ετήσια βάση στα πλαίσια του προγράμματος εξάλειψης της νόσου .

Γενικότερα ενημερώνεται το κοινό ότι η νόσος του Μελιταίου Πυρετού μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο:
-με την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος και προϊόντων με βάση το απαστερίωτο γάλα (τυρί – γιαούρτι κ.λπ.) που προέρχεται από ασθενή ζώα.
-κατά τη διάρκεια μαιευτικών χειρισμών σε ασθενή ζώα (επαφή με μαιευτικά υγρά, πλακούντες κ.λπ. και εφ όσον υπάρχει ανοιχτό τραύμα στα χέρια του ανθρώπου).
-κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών των ζώων και εφ όσον δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *