ροή ειδήσεων

Αλλάζουν όλα όσα ξέρατε στο παγκόσμιο εμπόριο - Ιστορική συμφωνία 159 χωρών

Γεγονός είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία μεταξύ των 159 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί της Ινδονησίας...
Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα δώσει "ανάσα" στο παγκόσμιο εμπόριο με την σταδιακή κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών στα τελωνεία όλου του κόσμου ώστε να διευκολυνθεί τη πρόσβαση προϊόντων των πιο φτωχών χωρών στις ανεπτυγμένες αγορές και αντίστροφα.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία μας ο WTO (ΠΟΕ) τοποθέτησε τον κόσμο πίσω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δήλωσε στο Bloomberg o Roberto Azevedo, επικεφαλής του οργανισμού.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συμφωνίας θα μπορούσαν να προστεθούν 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και τα 12 χρόνια συζητήσεων, ενώ θα δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 18 εκατ. στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Ινδία ήθελε ένα σύμφωνο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της για την επισιτιστική ασφάλεια και την επιδότηση καλλιεργειών, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το πλεόνασμα από το διατροφικό πρόγραμμα της Ινδίας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ντάμπινγκ στις παγκόσμιες αγορές.

Τελικά η συμφωνία επιτρέπει στην Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίσουν να επιδοτούν τις καλλιέργειες τους για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων τους, εφ 'όσον η πρακτική δεν στρεβλώνει το εμπόριο.

Η συμφωνία του Μπαλί θα τεθεί σε ισχύ αφότου επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 159 χωρών.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Μπαλί εξέφρασε ο Jose Manuel Barroso, αναφέροντας πως τα δυνητικά κέρδη για την παγκόσμια οικονομία μπορούν να φτάσουν το 1 τρισ. δολάρια ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να εξοικονομούν περίπου 325 δισ. δολάρια ετησίως.

Το σχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας στα σύνορα, χαιρετήθηκε και από τις μεγάλες αμερικανικές μεταφορικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της FedEx Corp και της United Parcel Service.

Αλλά και αμερικανικές επιχειρηματικές ομάδες, όπως η Business Roundtable και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, χαιρέτισαν τη συμφωνία.

Τα μέλη της Business Roundtable με έδρα την Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη των αμερικανικών εταιρειών όπως της Boeing και της Microsoft.

Αυτό το σύμφωνο "θα παρέχει μια σταθερή βάση για να αναζωογονήσει τον ΠΟΕ" και θα δώσει ώθηση σε άλλες προσφορές, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της Caterpillar, Douglas Oberhelman


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *