ροή ειδήσεων

Παύλος Σιδηρόπουλος: 23 χρόνια από το θάνατο του πρίγκιπα της ροκ

Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. Του πρίγκιπα της ελληνικής ροκ. Του άνθρωπου που διάλεξε να ζήσει ροκ... και όχι απλώς να πουλήσει ροκ. Ο τραγουδιστής ταξίδεψε σε άλλες πολιτείες στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, όταν βρέθηκε νεκρός στο πατρικό του σπίτι, από χρήση ηρωίνης.

«Είμαι δισέγγονος του Ζορμπά, και ως γνωστό ο Ζορμπάς ήταν rock and roll, όπως και να το κάνουμε. Και πολύ μάλιστα. Αυτό μας το λέει κι ο Καζαντζάκης. Από την άλλη μεριά όμως, έχω και σπέρμα από τη γενιά των Αλεξίου. Της Έλλης της Αλεξίου, η οποία είναι θεία μου. Κι έτσι έχω μέσα μου και τον διανοούμενο και τον αλήτη. Από τη σύγκρουση αυτών των δύο βγαίνει άλλοτε καταστροφή κι άλλοτε δημιουργία», έλεγε συχνά ο ροκ Σιδηρόπουλος.

Οι «Απροσάρμοστοι», το γκρουπ που είχε ιδρύσει ο ίδιος πριν από τριάντα χρόνια, θα εμφανιστούν απόψε στο «Μύλο» στη Θεσσαλονίκη για να παίξουν αγαπημένα τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ο «πρίγκιπας της ροκ», γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήγε το 1970 για να σπουδάσει στο Μαθηματικό. Έφτιαξε με τον κιθαρίστα των «Olympians», Παντελή Δεληγιαννίδη το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας».Γνωρίστηκαν με άλλους μουσικούς και ένωσαν τις δυνάμεις τους με το γκρουπ «Μπουρμπούλια» που έπαιζε με τον Σαββόπουλο. Ακολούθησε η συνεργασία του, με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στους δίσκους «Θεσσαλικός κύκλος» και «Οροπέδιο». Η μεγάλη του όμως στιγμή ήταν η συνάντησή του με το γκρουπ «Σπυριδούλα», το 1976, με τον δίσκο «Φλου», σημείο αναφοράς για την εγχώρια εκδοχή του ροκ. Έκανε λίγες εμφανίσεις ως ηθοποιός σε ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά και στο σίριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή». Τη δεκαετία του 1980 άρχισε η συνεργασία με τους «Απροσάρμοστους», το γκρουπ με το οποίο συνέδεσε την τύχη του μαζί του, ως το τέλος.

Ήταν γνωστό ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος έκανε χρήση ηρωίνης. Το είχε παραδεχτεί και ο ίδιος και με αναφορά στον τίτλο του δίσκου: «Θέλω να πω στους πιτσιρικάδες ότι δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως λόγος να δοκιμάσουν ηρωίνη. Δεν μπορεί να σου δώσει κανένα όραμα, καμιά ψευδαίσθηση, κανένα βίζιον ας πούμε, άμα είσαι ποιητής, ζωγράφος ή καλλιτέχνης... Η ηρωίνη είναι κάτι που σε εκμηδενίζει, είναι ένας μύθος, μια μπούρδα...». Αυτός ο μύθος, αυτή η μπούρδα ήταν που του στέρησε την ζωή εκείνο το απόγευμα του Δεκέμβρη. Ήταν το τελευταίο μοναχικό ροκ μπλουζ που χόρεψε στις παραισθήσεις του, ο πρίγκιπας του ροκ.



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *