ροή ειδήσεων

Υπεγράφη η συμφωνία ΠΟΞ - Ξενοδοχοϋπαλλήλων

- Διετής η ισχύς της σύμβασης, με αύξηση 1% το 2015 ...
- Γ. Ρέτσος: Σταθμός για τα εργασιακά δεδομένα η υπογραφή της σύμβασης, να επιταχύνει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις
- Δήλωση Όλγας Κεφαλογιάννη και Γιάννη Βρούτση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων συνυπέγραψε σήμερα την νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διετούς ισχύος, με την πλευρά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που εκπροσωπεί η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.
Η συμφωνία προβλέπει διατήρηση των βασικών μισθών και των επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα, για το 2014 και αύξηση 1% για το 2015.
Για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης συνεκτιμήθηκαν, οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στα μεγέθη του Ελληνικού τουρισμού, η ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης σε ένα πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και την απασχόληση κλάδο, η εξακολουθητικά δύσκολη συγκυρία και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η αδήριτη ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ξ., χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.
Τα τελευταία χρόνια ο Ξενοδοχειακός κλάδος, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων, σε ένα περιβάλλον αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, υπέστη απώλειες ως προς τα έσοδά του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ως προς τις προοπτικές βιωσιμότητας, υγιών κατά τα λοιπά, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Πρέπει, επίσης, να τονιστεί πως και από την πλευρά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπήρξαν θυσίες και παραχωρήσεις.
Σε αυτήν τη φάση, ατενίζοντας την προσεχή διετία και μολονότι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, υπερφορολόγησης και υπέρμετρα επιβαρημένου μη μισθολογικού κόστους, η ελληνική Ξενοδοχία πρωταγωνιστεί εκ νέου, με μία συμφωνία ευθύνης, αποφασιστικότητας αλλά και αισιοδοξίας, υπό την παραδοχή ότι ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα σταθερό όχημα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Με την ευκαιρία της υπογραφής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, η ΠΟΞ καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να προχωρήσει τάχιστα σε γενναίες αποφάσεις και παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Δήλωση Κεφαλογιάννη

Η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την υπογραφή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Όπως τόνισε η υπουργός η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με την μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα, και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου. Ταυτόχρονα, επισημαίνει η κυρία Κεφαλογιάννη, το 2014 είναι μια χρονιά ευθύνης και επίπονης εργασίας για όλους. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την συνέχεια. Δείχνει την συσπείρωση των συντελεστών του κλάδου και την πρόθεσή τους να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Δήλωση Βρούτση

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του χαιρετίζει τη νέα Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια.
Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας».
money-tourism.blogspot.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *