ροή ειδήσεων

Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί είναι οι μάστορες της… μίζας

«Μίζα»... Πρόκειται αναμφίβολα για μία λέξη που στην Ελλάδα έχει λάβει κοσμογονικές διαστάσεις, στο βαθμό που έχει συνδεθεί ανεπανόρθωτα... με το ίδιο το οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας τυπικά τις τελευταίες δεκαετίες, άτυπα από την ίδρυση κιόλας του ελληνικού κράτους. Δηλαδή, από πάντα!...

Ωστόσο, η πρακτική της «μίζας» δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους «μικρούς παίκτες», όπως η Ελλάδα, που ελλείψει δύναμης προσπαθούν να την αντλήσουν εμμέσως από τις «μεγάλες δεξαμενές». Απεναντίας, έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο ισχυρή μια χώρα τόσο μεγαλύτερες οι υποθέσεις διαφθοράς.
Το πόσο συνυφασμένη είναι η πολιτική με τη διαφθορά και τα ιδιωτικά συμφέροντα το έχει εκφράσει πολύ πετυχημένα σε ένα απόφθεγμά του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πάτρικ Τζέικ Ο΄ Ρουρκ: «Οταν οι αγορές και οι πωλήσεις ελέγχονται από τη νομοθεσία, το πρώτο πράγμα προς αγορά και πώληση είναι οι νομοθέτες».
Μία μεγάλη αλήθεια η οποία επαληθεύεται από τα παραδείγματα που ακολουθούν και τα οποία έχουν μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) ως τα πιο κραυγαλέα στη μακρά παράδοση της «μίζας»:
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕLF AQUΙΤAINE
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Εlf διοχέτευε μίζες μέσω θυγατρικής του στην Ελβετία για διάφορες δουλειές. Κορυφαίο σκάνδαλο ήταν η πώληση φρεγατών στην Ταϊβάν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί φέρεται να γνώριζε.
Η Εlf εμπλέκεται και στην αγορά των διυλιστηρίων της Λόινα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μέσω της οποίας μάλλον «πληρώθηκε» και η προεκλογική εκστρατεία του Χέλμουτ Κολ το 1994.
ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ» ΤΟΥ CDU
Ο «πατέρας της γερμανικής επανένωσης» Χέλμουτ Κολ παραδέχεται ότι ελάμβανε μίζες και χορηγίες, όχι όμως για τον ίδιο αλλά για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.Η φήμη του πλήττεται ανεπανόρθωτα. Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο εκλεκτός του για τη διαδοχή Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Την κατάσταση εκμεταλλεύεται η Ανγκελα Μέρκελ που αναρριχάται στην ηγεσία.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ TΑΝGΕΝΤΟΡΟLΙ ΚΑΙ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ»
Η σύλληψη ενός απλού βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1992 από τον διάσημο σήμερα δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για το ιταλικό πολιτικό σύστημα.Στο στόχαστρο της επιχείρησης «Καθαρά χέρια» των δικαστών του Μιλάνου μπαίνει ο τότε πανίσχυρος ηγέτης των Σοσιαλιστών Μπετίνο Κράξι και η υπόθεση ανοίγει, στρώνοντας το χαλί και στην ανάδυση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΥΡΤΕΛ
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αρχίζουν να έρχονται στο φως διάφορες υποθέσεις διαφθοράς- τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής.Η υπόθεση Γκέρα,η υπόθεση Ρολντάν και η παραστρατιωτική δράση της GΑL κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ πλήττουν ανεπανόρθωτα τον σοσιαλιστή ηγέτη Φελίπε Γκονζάλες.Σήμερα όμως το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην Ισπανία είναι αυτό που πλήττει το Λαϊκό Κόμμα για τα «μαύρα» ταμεία του.
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω υποθέσεις, διαβάστε παλαιότερο εκτενές άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου στην εφημερίδα Το Βήμα.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/12/13 14:06

    Malista...
    Epidi zo kai ergazomai Gallia edo kai 6 mines den me endiaferei to ti kanei o kathe politikos. San aplos anthropakos alla vlepo...
    Teli kikloforias Gallia ......0 euro
    Ellinikes pinakides ==== Gallikes...telonio 0 euro
    Ydrisi etaireias Ellada sou vgainei o kolos....Gallia...0 euro mono merika click sto p.c
    Eforia Ellada parte mou ta sovraka......Gallia aforologito 81 500 euro
    Misthodosia Ellada enantakia 100 kai 200 euro opote exei o ergodotis kai brepei na les kai efharisto san ton pousti.......Gallia ston proto ofilomeno mistho katasxesi me grigores diadikasies 3 meres
    Opote den mou kegetai karfi gia tin kathe Elf, borei i mitera Ellada na mou epistrepseis ta fakelakia stous giatrous?ta fakelakia stis diafores dymosies ypiresies?kai na mazepsei olous aftous tous ipotithemenous ergodotes pou xrostane sto prosopiko tous me tis evlogies tis kathe ipotithemenis epitheorisi ergasias ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/12/13 19:50

      Pos ginete omos merikoi pou einai stin idia akrivos katastasi pou eisai esy na skeftonte apo antidrasi na psifisoun ena fasistiko neo-nazistiko komma opos einai ta Xrisa Avga?
      De leo gia sena tora! Leo pou sou fainontai autoi oi anthropoi?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/12/13 20:09

      kalytera na psifiseis apo antidrasi Xrisa Avga para na strafeis ston Masonismo ''L'' i stous '' R'';;;;;;(ο νοων νοητω)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/12/13 20:17

    Kala ta les Bro !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *