ροή ειδήσεων

Ξενοδοχεία: Επενδυτικό λίφτινγκ φέρνει η νέα σεζόν

«Restart» επενδύσεων στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας φαίνεται ότι φέρνει η επόμενη τουριστική σεζόν. Ήδη πολλές μονάδες έχουν βάλει μπρος σχέδια ανακαίνισης και επέκτασης, αναμένοντας, ... όχι μόνο τα 18 εκατ. τουλάχιστον ξένους τουρίστες που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα επισκεφτούν τους ελληνικούς προορισμούς τη χρονιά που έρχεται, αλλά και τη γενικότερη αύξηση της τουριστικής κίνησης που εκτιμάται για τα επόμενα επτά χρόνια.

Εντούτοις η επάνοδος στο χάρτη του τουρισμού αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες μονάδες που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Μετά από μια «στεγνή τριετία» σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα, μέσα στην οποία οι τζίροι των ξενοδοχείων κατέγραφαν κάθετη πτώση, μόνο οι αυτές δείχνουν να έχουν την ευελιξία να βελτιώσουν τις υποδομές τους, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και έτσι να διεκδικήσουν όσο γίνεται περισσότερα συμβόλαια διαμονής από τους ξένους tour operators.

Πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2014 προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η επένδυση στο Nana Beach στην Κρήτη, μέλος της εισηγμένης «ΚΑΡΑΤΖΗ Βιομηχανικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ανώνυμος Εταιρεία». Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011, αφορά την πλήρη ανακαίνιση 93 δωματίων και λοιπών λειτουργικών χώρων της ξενοδοχειακής μονάδας. Η πρώτη φάση της επένδυσης τελείωσε φέτος, ενώ το συνολικό της κόστος θα ανέλθει σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Νέες επιχειρηματικές συμφωνίες φέρνει η επόμενη σεζόν και για τη ξενοδοχειακή αλυσίδα Aquis Hotels and Resorts. Η αλυσίδα, με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, συμπεριέλαβε το τελευταίο διάστημα στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 12 ξενοδοχειακές μονάδες (φθάνοντας τις 31), εκ των οποίων επτά από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική ενέταξε το Aquis Aquamarina Hotel και το Aquis Nostrum Hotel Thalasso. Στη Ρόδο από το 2014 θα λειτουργεί το Sunrise Hotel, το Miraluna Village and Spa και το Miraluna Seaside. Επίσης, στη Ζάκυνθο ενέταξε το Avalon Hotel και στην Κέρκυρα το Park Hotel. H αλυσίδα διαθέτει πλέον στην Ελλάδα 17 ξενοδοχεία εκ των οποίων έξι στην Κέρκυρα, τέσσερα στην Κρήτη, τρία στη Ρόδο, δύο στην Αττική και από ένα σε Κω και στη Ζάκυνθο.

Επενδύσεις αναμένεται να υποδεχτούν και τα ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα. Η Χαλκιδική μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής της περιοχής να αποκτήσει τουλάχιστον 10.000 κλίνες στις υψηλές κατηγορίες καταλυμάτων, ενώ η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από νέες αγορές, θα μπορούσε να προσθέσει ακόμη και 20.000 νέες κλίνες στο νομό.

Προς το παρόν, ζητείται αγοραστής και για το Gerakina Beach στη Χαλκιδική, το οποίο κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Το ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί στα 17 εκατ. ευρώ. Η πώλησή του αποτελεί πρόκληση, καθώς η μονάδα καλύπτει δομημένη επιφάνεια 24 χιλ. τ.μ. (με 503 δωμάτια), και όποιος το αγοράσει θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 10 εκατ. για να το ανακαινίσει. Επιπλέον το ακίνητο διέπεται από νομικές, πολεοδομικές και λοιπές εκκρεμότητες, για τις οποίες ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει γνώση και να αναλάβει πλήρως όλες τις απορρέουσες ευθύνες - υποχρεώσεις, με ταυτόχρονη απαλλαγή της ΕΤΕ, πριν από την υπογραφή του σχετικού αγοραπωλητηρίου συμβολαίου.

Μένει να δούμε επίσης τι θα γίνει με την περιοχή του Παλιουρίου, για το οποίο ενδιαφέρεται η εταιρεία που ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, Dοnskoy Tabak. Η επένδυση σε έκταση 322 στρεμμάτων και κεφάλαια συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων, ενώ στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση του «Ξενία» Παλιουρίου, το οποίο της έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια. Το ακίνητο Παλιουρίου, όπως έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, αφορά έκταση άνω των 2.087 στρεμμάτων. Το «Ξενία» από την άλλη έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής», παραμένει όμως κενό εδώ και 20 χρόνια, έχοντας υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς.

Η επένδυση προς το παρόν σκοντάφτει στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επειδή θεώρησε πως η συμφωνία περιέχει λάθη σε σχέση με την επιφάνεια που θα μπορούσε να δομηθεί.

Δεν κρύβει τέλος το ενδιαφέρον του για επέκταση της επένδυσής του στο ελληνικό έδαφος ο γερμανικός κολοσσός TUI. Το σύνολο της επέκτασης θα γίνει μέσω της αλυσίδας Atlantica, συμφερόντων του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη. Από κοινού έχουν κατατεθεί τρεις φάκελοι για την κατασκευή πεντάστερων μονάδων σε Κρήτη και Ρόδο, επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με διαδικασίες fast track. Ταυτόχρονα, η TUI φαίνεται να αναζητά ευκαιρίες σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο πλάνο επέκτασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου στην Κω.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *