ροή ειδήσεων

«Έξυπνοι» ηλιακοί κάδοι συμπιέζουν τα σκουπίδια

Τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, χωράνε έως και οκτώ φορές περισσότερα σκουπίδια από συμβατικούς κάδους ίδιου μεγέθους και...

στέλνουν μήνυμα πριν ξεχειλίσουν. Οι αρχές του Λονδίνου δοκιμάζουν αυτές τις μέρες ίσως τους πιο προηγμένους κάδους απορριμμάτων στον κόσμο.

Λέγονται BigBelly Solar και, όπως προδίδει το όνομά τους, έχουν μεγάλη «κοιλιά» παρότι δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούν την ενέργεια που αντλούν από τον ήλιο για να πυροδοτήσουν μηχανισμό, ο οποίος συμπιέζει τα σκουπίδια στο ένα όγδοο με ένα έκτο του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν γεμίζουν σε ποσοστό 80-85%, ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να σταλεί το απορριμματοφόρο.

Τέτοιοι κάδοι έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε τέσσερα σημεία του κεντρικού Λονδίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι τόσο αποδοτικοί όσο υπόσχεται η εταιρεία που τους επινόησε. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρότζεκτ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική εξοικονόμηση, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Εντ Άργκαρ από το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ.

Κάθε κάδος στοιχίζει περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων συντήρησης και αποκομιδής, για ένα πενταετές συμβόλαιο. Η Kyron Energy & Power, η εταιρεία πίσω από το BigBelly Solar, υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα ο κάδος της συμφέρει οικονομικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των αποκομιδών ακόμη και κατά 86%.

Ο δήμος του Μέρτον έχει παραγγείλει 30 τέτοιους κάδους και προσβλέπει σε εξοικονόμηση έως και 18.000 ευρώ το χρόνο. Εάν οι υπολογισμοί του επαληθευτούν, σκοπεύει σύντομα να προμηθευτεί ακόμη περισσότερους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι του Λονδίνου.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *