ροή ειδήσεων

Ο φόβος της κατάσχεσης του δώρου Χριστουγέννων

Φόβο και αγωνία ακόμα και για την τύχη του δώρου Χριστουγέννων έχουν δημιουργήσει σε χιλιάδες πολίτες τόσο οι τελευταίες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ...φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όσο και ο εξοπλισμός των ΔΟΥ για την αυτόματη κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς την έγκριση του οφειλέτη, όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να προχωρούν και σε προληπτική κατάσχεση κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και χωρίς δικαστική συνδρομή. Κι αυτό, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, θα γίνεται σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι ο φορολογούμενος πριν από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας δε θα καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
Μπορεί τα δείγματα γραφής από τα τέσσερα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια να αφορούν περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, όπως για την εταιρεία στην Αττική που χρωστούσε εδώ και χρόνια πάνω από 100.000 ευρώ στο δημόσιο αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τους πολίτες καθώς στην πράξη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν και υπερβολές ή λάθη κατά την εφαρμογή του μέτρου που έχει ξεκινήσει από τις 12 Δεκεμβρίου. Για αυτό άλλωστε και τα ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανώσει και «plan b», για να επιστρέφουν οι ΔΟΥ χρήματα, αν από λάθος έγινε κατάσχεση.
Το στοιχείο, πάντως, που φαίνεται να κάνει τη διαφορά και να προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο είναι η δυνατότητα που έχουν πλέον οι ΔΟΥ να προχωρούν σε αυτόματη κατάσχεση καταθέσεων με το πάτημα ενός κουμπιού όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 8 Δεκεμβρίου στο ρεπορτάζ του Γιάννη Μακρυγιάννη.
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι η διασύνδεση των Εφοριών με τις τράπεζες θα γίνεται με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου οι διευθυντές τους αλλά και εκείνοι του τραπεζικού υποκαταστήματος όπου διαθέτει τον λογαριασμό του ο οφειλέτης θα προχωρούν στην κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού -όλου ή του διαθέσιμου εάν δεν επαρκούν οι καταθέσεις- μέσα σε λίγα λεπτά.
Η διαδικασία λέγεται «αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών» και θα γίνεται χωρίς καμία άλλη ενημέρωση του οφειλέτη, εφόσον έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής των χρεών, και παρεμβολή δικαστικών επιμελητών-λειτουργών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν έως τώρα για την ολοκλήρωση της κατάσχεσης να μην ισχύουν.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *