ροή ειδήσεων

Ήξεραν από το 2003 για τις μίζες, αλλά σιωπούσαν

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Δέκα ολόκληρα χρόνια, από τα τέλη του 2003, υπήρχαν ντοκουμέντα για το μεγάλο φαγοπότι των δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από τους εξοπλισμούς, αλλά...όλες οι κυβερνήσεις περιορίζονταν στις μεγαλοστομίες περί «διαφάνειας και κάθαρσης». Οι εταιρείες και οι μεσάζοντες που κατονόμασε τις τελευταίες ημέρες ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας είναι γνωστοί για «ύποπτες» συναλλαγές εδώ και μία δεκαετία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οι οποίοι σήμερα παριστάνουν ότι παρακολουθούν «συγκλονισμένοι» τις αποκαλύψεις. Η έρευνα της Realnews γυρίζει τον χρόνο πίσω, στην περίοδο 2003-2004, τότε που κυβερνώντες και αντιπολίτευση είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν το «ξήλωμα του πουλόβερ» στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλισμών, αλλά επέλεξαν το κουκούλωμα και τη σιωπή, εξυπηρετώντας τα συγκοινωνούντα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Περίπτωση Krauss-Maffei Wegmann

Δεκέμβριος 2013: Ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Α. Κάντας υποστηρίζει ότι πήρε τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν μίζες για οπλικά συστήματα της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η πρώτη ήταν ύψους 600.000 ευρώ και δόθηκε από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, Θωμά Λιακουνάκο, για να μη δημιουργήσει ο Κάντας προβλήματα στην αγορά των αρμάτων μάχης Leopard. Η δεύτερη, ύψους 750.000 ευρώ, δόθηκε από τον συλληφθέντα εκπρόσωπο της ΚΜW, Δημήτρη Παπαχρήστο, για τη σύμβαση των γερμανικών πυροβόλων PzH 2000.

Οκτώβριος 2003: Ενας έξαλλος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπεύθυνος του Τομέα Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και σε έντονο ύφος ζητάει από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δώσει απαντήσεις για τις καταγγελίες που θέλουν να «υπάρχει σύμβαση μεταξύ δύο offshore εταιρειών, με τις επωνυμίες IBOS και Evanston, που συστάθηκαν προκειμένου να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της αγοράς των αρμάτων μάχης Leopard από τη γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann, με αντάλλαγμα προμήθεια 60 εκατ. δολαρίων».

Η υπεράκτια International Barter & Offset Service Corporation (ΙBOS) συστάθηκε στη νήσο Nέβις της Kαραϊβικής μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΥΠΕΘΑ για την αγορά νέων αρμάτων μάχης. Καταχωρίστηκε με τον αριθμό 14905 στα μητρώα του εξωτικού νησιού και εμφανιζόταν να έχει τρεις διευθύνσεις: μία στο νησί Νέβις, μία στο Μονακό και μία στην Eλλάδα. Μετά τη σύστασή της, η IBOS προχώρησε στη σύναψη δύο συμφωνιών. Η μία ήταν με τη γερμανική KMW και αφορούσε την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, εάν οι Γερμανοί έπαιρναν τη δουλειά των αρμάτων μάχης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η άλλη ήταν με μία offshore με την ονομασία Evanston Group Ltd και έδρα στις βρετανικές Παρθένους Nήσους, ο ρόλος της οποίας επισήμως ήταν να βρει στην IBOS Ελληνες συμπαραγωγούς για τα αντισταθμιστικά των Leopard. Στο επτασέλιδο κείμενο που υπεγράφη μεταξύ τους στις 15 Δεκεμβρίου 1999 προβλεπόταν ότι για αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες της η Evanston θα εισέπραττε αμοιβή αντίστοιχη με το 3% της αξίας της σύμβασης που θα υπέγραφαν οι Γερμανοί με το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή περίπου 60 εκατ. δολάρια! Ανώτεροι αξιωματικοί εκτιμούσαν τότε ότι ο πραγματικός ρόλος της δεύτερης offshore ήταν να ασκήσει με κάθε τρόπο επιρροή στο ελληνικό ΥΠΕΘΑ υπέρ της αγοράς των Leopard από την ΚΜW.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2003, όταν η Evanston αποφάσισε να προσφύγει στην ελβετική Δικαιοσύνη κατά της IBOS και της γερμανικής KMW, τη στιγμή που στην Ελλάδα όλα ήταν έτοιμα για την έγκριση της αγοράς των αρμάτων μάχης. Οπως είχε αποκαλύψει η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, η Evanston στην αγωγή της υποστήριζε ότι οι «αντισυμβαλλόμενοι» αθέτησαν τη συμφωνία τους και αρνούνταν να καταβάλουν τη συμφωνηθείσα αμοιβή των 60 εκατ. δολ. Η... πρωτότυπη αποκάλυψη της μίζας δεν πτόησε την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, και έτσι έναν μήνα αργότερα η Ελλάδα απέκτησε «τα καλύτερα τανκς του κόσμου», έναντι του ποσού των 2,2 δισ.!

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην ερώτηση του Σπ. Σπηλιωτόπουλου, είχε χαρακτηρίσει «γελοιότητες και κακοήθειες» τα περί μιζών μέσω offshore, υποστηρίζοντας ότι «οι δύο υπεράκτιες εταιρείες IBOS και Evanston είναι άγνωστες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

O τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. είχε αντιδράσει έντονα και είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι «η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα διεκδικήσει την αφαίρεση της παράνομης προμήθειας των 60 εκατ. δολ. από την τελική τιμή αγοράς των αρμάτων, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων». Λίγες ημέρες αργότερα, με εντολή του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου διετάχθη εισαγγελική έρευνα για την ίδια υπόθεση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews




Πηγή: Real.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *