ροή ειδήσεων

Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Παραγγελιά - ένα μακρύ ζεϊμπέκικο με 3 νεκρούς

Ο Νίκος Κοεμτζής (ή Κουγιουμτζής) γεννήθηκε σ’ένα φτωχό χωριό της Πιερίας, στο Αιγίνιο στις 17 Ιανουαρίου 1938 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου 2011. Ήταν γιος του...
Παναγιώτη και της Αναστασίας Κοεμτζή.

Το 1973 συνελήφθη για το φόνο τριών (ανάμεσά τους δύο αστυνομικών) και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ανθρώπων για ασήμαντη αφορμή και καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ σε ισόβια. Έγραψε την αυτοβιογραφία του, την οποία πουλούσε για να ζήσει. Τον Φεβρουάριο του 1973 μόλις είχε βγει από τη φυλακή που είχε μπει για κλοπή.




Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 1973, πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα" που τραγουδούσε ο Καρουσάκης, για να διασκεδάσουν. Ο αδελφός του, ο Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις Βεργούλες του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει. Μαζί του σηκώθηκαν και άλλα άτομα τα οποία ήταν προκλητικά.



Ο τραγουδιστής (Αθανασιάδης) ενώ είχε ζητήσει να μην υπάρξουν παραγγελιές, τελικά ανακοίνωσε από το μικρόφωνο πως είναι "παραγγελιά". Έγινε συμπλοκή μεταξύ των ατόμων, χτύπησαν το Δημοσθένη και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με μαχαίρι τρία άτομα (δύο αστυνομικούς), τραυματίζοντας άλλους οκτώ.



Στην ανάκριση υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι σκότωναν τον αδελφό του. Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε "κτήνος" και συχνά αναφερόταν σε εγκληματίες ως "κοεμτζήδες". Λόγω της εποχής, των οικογενειακών φρονημάτων του και του ποινικού του ιστορικού πέρασε πολύ άσχημα μέσα στη φυλακή. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες απο πρόθεση. Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε από την Πάτρα στις 29 Μαρτίου του 1996 μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης. Από τότε πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από την "Ευελπίδων" και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα.



Το 2009, μετά από μια βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του, ο Δήμαρχος της Αθήνας του έδωσε άδεια να πουλάει το βιβλίο του στο κέντρο. Έγραψε επίσης ποιήματα απ΄τα οποία φαίνεται, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι μετάνιωσε για την πράξη του. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι από ασιτία και τις κακουχίες. Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο δίσκο Ρεζέρβα συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλος "Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο". Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία "Παραγγελιά" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου που είναι βασισμένη στο επεισόδιο. Στην ταινία η Κατερίνα Γώγου (πρώην σύζυγός του) απαγγέλλει στίχους από τα ποιήματά της.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *