ροή ειδήσεων

Πήραν ρεύμα 5.124 φτωχά νοικοκυριά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επανασύνδεσης φτωχών νοικοκυριών που για διάφορους λόγους δεν εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Συνολικά έχουν επανασυνδεθεί 5.124 νοικοκυριά, ενώ έχουν...
ενεργοποιηθεί οι σχετικές επιτροπές σε 173 δήμους στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήματα επανασύνδεσης με ρυθμό 100-120 την ημέρα.
Στο μεταξύ, πάνω από το 85% των νοικοκυριών μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα έκπτωσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίστηκαν με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν σήμερα κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 4,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 2000 κιλοβατώρες, που είναι το όριο που έχει θεσπιστεί προκειμένου να ισχύει η έκπτωση. Στην πράξη εκτιμάται ότι, αν εξαιρεθούν οι περιοχές (πχ νησιά) όπου δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι δικαιούχοι κυμαίνονται σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων. Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η έκπτωση του 70% εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα (που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ) η έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με δωρεάν λειτουργία ενός κλιματιστικού επί 7 ώρες και η λογική με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο είναι η στροφή των νοικοκυριών από τα τζάκια στα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *