ροή ειδήσεων

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ: Ένα έργο που ξεκίνησε στα μέσα του '60,μας έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα 850εκ.ευρώ και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα

Ακόμη και τώρα «φουσκώνουν» τα πορτοφόλια των εργολάβων. Καταστρέφεται από την εγκατάλειψη το μεγαλόπνοο έργο της...
εκτροπής του Αχελώου ποταμού που δεν είναι πια παρά ένα κουφάρι για το οποίο δαπανήθηκαν ήδη πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο σταμάτησε με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου το 2009,για να υλοποιηθούν(?) σχέδια «πράσινης ανάπτυξης».

Είναι αμφίβολο αν θα ξαναζωντανέψουν ποτέ τα ερημωμένα εργοτάξια στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, αφού σε συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εξέφρασε επιφυλάξεις ακόμη και για το εάν «χρειάζεται το νερό»!

Το έργο της εκτροπής του Αχελώου μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας, καθώς ακολουθεί, από την δεκαετία του 1950 όλες τις καμπές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Γίνεται αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, προεκλογικών εξαγγελιών σε μπαλκόνια και παράθυρα!

Τροφοδοτεί όνειρα και εφιάλτες γνωρίζει σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους οικολόγους, υποθάλπει το όνειρο μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης γεωργικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο, ενεργειακή ανεξαρτησία και τελικά απλώς «φουσκώνει» τα πορτοφόλια των εργολάβων! Αυτοί θα λάβουν τώρα άλλα 14.500.000 ευρώ, για έργα στήριξης της σήραγγας μεταφοράς νερού που κινδυνεύει άμεσα.
Μιλάμε για ανικανότητα και πολιτική αγυρτεία, που μας έφεραν στα όρια της πτώχευσης.

Ένα έργο που πληρώθηκε ακριβά από τον λαό, υποστηρίχθηκε με μεγαλα κονδύλια από την Ε.Ε για να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά δεν έγινε ποτέ.

Παραθέτουμε ένα χρονολόγιο της συγκλονιστικής πορείας του έργου έως το 2005 που σηματοδοτεί και την πορεία της χώρας: (Πηγή: Ελευθεροτυπία)

1964 Αναφορά στο έργο της εκτροπής Αχελώου κάνει ο Γεώργιος Παπανδρέου σε προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα.

1965 Τίθεται σε λειτουργία το φράγμα Αχελώου στα Κρεμαστά.

1968 Η ελβετική εταιρεία Electrowatt γνωματεύει ότι η εκτροπή Αχελώου προς Θεσσαλία είναι αντιοικονομική.

1970 Τίθεται σε λειτουργία το φράγμα Αχελώου στο Καστράκι.

1971 Αντιοικονομική η εκτροπή και σύμφωνα με μελέτη της καναδικής SNC. Η δικτατορία συνεχίζει να μελετά το έργο.

1972 Δημοσιοποιούνται σχέδια της ΔΕΗ για εκτροπές σειράς ποταμών (Καλαμά, Αώου, Αχελώου) στον Πηνειό, ο οποίος εκτός από ποτάμι της Λαρίσης γίνεται πλωτός. Ετσι, Λάρισα και Τρίκαλα γίνονται λιμάνια με έξοδο στο Αιγαίο!

1979 Με προίκα 200 εκατ. δραχμές ξεκινά μελέτη σκοπιμότητας της εκτροπής Αχελώου. Την ευθύνη έχει το υπουργείο Συντονισμού, την πατρότητα της πρωτοβουλίας διεκδικούν Κ. Μητσοτάκης, Γ. Σουφλιάς.

1981 Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ακυρώνει τη μελέτη σκοπιμότητας.

1983 Εξαγγέλλεται επισήμως η εκτροπή από τον Ανδρέα Παπανδρέου και εντάσσεται σε πενταετές πρόγραμμα.

1984 Πριν από τις ευρωεκλογές ο Α. Παπανδρέου δηλώνει ότι η εκτροπή θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια.

1985 Ξεκινούν προκαταρκτικές εργασίες για φράγματα σε Μεσοχώρα, Συκιά, Πύλη, Μουζάκι.

1986 Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπαίνουν σημάδια μέσα στο χωριό της Μεσοχώρας που δείχνουν έως πού θα φτάσει η στάθμη της τεχνητής λίμνης. Οι κάτοικοι, όμως, υποστηρίζουν ότι έμαθαν για το τελικό ύψος της λίμνης το 1992.

1987 Αρχίζουν οι διαδικασίες (και οι εμπλοκές) των διεθνών διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα.

1988 Για την εκτροπή Αχελώου προεπιλέγονται έξι όμιλοι, αλλά τελικώς θα υποβληθεί μόνον μία προσφορά, της βρετανικής Tayeuro με τίμημα 591 δισ. δραχμές (244 για φράγματα-σήραγγες, 347 δισ. για αρδευτικά-εγγειοβελτιωτικά).

Λειτουργεί το φράγμα Στράτου, το πιο κοντινό στις εκβολές.

Ιδρύεται ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας.

«Τι θα μας πει η μελέτη σκοπιμότητας; Ή μήπως αμφιβάλλουν για τη σκοπιμότητα του όλου έργου; Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία». Είναι η απάντηση του τότε υπουργού Εθν. Οικονομίας, Π. Ρουμελιώτη, όταν σε ημερίδα του ΤΕΕ επισημαίνεται ο κίνδυνος από έργα που γίνονται χωρίς μελέτες.

1989 Η κυβερνητική αστάθεια (σκάνδαλα, αδυναμία εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης) φέρνει «πάγωμα» στον διαγωνισμό για τα έργα, αλλά η Μεσοχώρα μοιάζει «καζάνι που βράζει».

30/5: Για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής τού κυρίως φράγματος πρέπει να διακοπεί η επιφανειακή ροή του ποταμού και να γίνεται μέσα από κατασκευασμένη υπόγεια σήραγγα. Οι κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την εκτροπή. Απέναντί τους, 400 άνδρες των ΜΑΤ που είχαν φτάσει από ορεινούς δρόμους.

8/8: Η ΔΕΗ καταφέρνει τελικώς να βάλει σε λειτουργία την υπόγεια σήραγγα. 9/8: Ακυρώνεται η εκτροπή με παρέμβαση του Τρικαλινού Σωτήρη Χατζηγάκη (τότε αναπληρωτή υπουργού Εθν. Οικονομίας, με υπουργό τον Γ. Σουφλιά).
Το πρόφραγμα που έστελνε τα νερά του Αχελώου στην υπόγεια σήραγγα κόβεται και θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο.

1990 Αύγουστος: Οι Μεσοχωρίτες παρεμποδίζουν κατ” επανάληψη τα συνεργεία της ΔΕΗ που επιχειρούν κτηματογράφηση των υπό κατάκλυση εκτάσεων. Οι εφημερίδες γράφουν για το χωριό που «σε λίγο θα κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης».

1991 6/9: Με επιστολή του ο τότε γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Θεμ. Ξανθόπουλος (νυν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ) ενημερώνει ότι η επιχείρηση θα υποστεί ζημία 145 δισ. δραχμών λόγω της εκτροπής των νερών του Αχελώου που κανονικά θα έφταναν στα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. Αποδέκτες της επιστολής, ο τότε υπουργός Βιομηχανίας Α. Ανδριανόπουλος και ο τότε υπουργός Οικονομικών (και νυν πρόεδρος της ΔΕΗ) Ι. Παλαιοκρασσάς.

9/10: Εκδίδεται η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για έργα της εκτροπής Αχελώου.

1992 Ιούνιος: Καταλήψεις και αποκλεισμοί δρόμων γύρω από τη Μεσοχώρα, με συνέπεια παραπομπή του προέδρου της κοινότητας Παν. Κοτρώνη στη Δικαιοσύνη.

1993 26/2: Εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Κ. Σημίτης, καταθέτουν επερώτηση περί εκτροπής Αχελώου και μεταξύ άλλων ρωτούν: «Για ποιανού το όφελος θα ξοδευθούν τελικά κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμυρίων;»

24/3: Μονογράφεται η συμφωνία με την οποία η κοινοπραξία Tayeuro αναλαμβάνει τα έργα της εκτροπής ύστερα από διαπραγματεύσεις 5 χρόνων. Ξεσηκώνεται θόρυβος ότι έχουν αλλάξει οι όροι του διαγωνισμού. Βουλευτές της Ν.Δ. (Μιμμής, Σταμάτης) δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη σύμβαση όταν έρθει στη Βουλή.

Ιούλιος: Η συγκροτηθείσα Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ετοιμάζει, μαζί με οικολογικές οργανώσεις (WWF, Ορνιθολογική, Ελληνική Εταιρεία, Αιτωλική Εταιρεία κ.ά.), την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων που εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους για τα έργα εκτροπής.

Αύγουστος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλυδωνίζεται, ενώ ξεσπά πόλεμος ανάμεσα σε εκδοτικά συγκροτήματα για την εκτροπή και την ανάθεση στην Tayeuro. Ο «Ελεύθερος Τύπος» συμβουλεύει την κυβέρνηση να βάλει και στον Αχελώο έναν εκδότη, όπως έκανε με την κινητή τηλεφωνία (Λαμπράκης) και τη μεταφορά νερού από την Τριχωνίδα (Μπόμπολας).

27/9: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πέσει, χωρίς να προλάβει η Βουλή να επικυρώσει τη σύμβαση με την Tayeuro. Στην προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέει: «Ο κ. Παπανδρέου και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εργοληπτών που κρύβονται από πίσω πολέμησαν το έργο του Αχελώου» αφού «συνεμάχησαν κατά τρόπο υπόγειο στις Βρυξέλλες» (σας θυμίζει τίποτε;).

1994 13/2: Ως «κακό δαίμονα της εκτροπής» καταγγέλλει τη ΔΕΗ ο Γ. Σουφλιάς μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λάρισα και εκφράζει φόβο ότι «πάμε σε νέα δημοπράτηση με αλλαγή αντικειμένου του έργου».

9/6: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακυρώνει τον διαγωνισμό του 1997 και δημοπρατεί το φράγμα Συκιάς και τη σήραγγα Συκιάς-Πευκόφυτου με συνολικό προϋπολογισμό 60 δισ. δραχμών και χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 1998.

Ιούλιος: Υπογράφεται η συμφωνία για το Β” Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το έργο της εκτροπής δεν τυγχάνει κοινοτικής χρηματοδότησης.

23/7: Μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στη Μεσοχώρα. Ζητούν χαμήλωμα του φράγματος στα 70-80 μέτρα, γεωλογική έρευνα, οικισμό μεταστέγασης, αξιοπρεπείς αποζημιώσεις, διενέργεια έργων αποκατάστασης παράλληλα με τα έργα φράγματος.

25/9: Εκδίδονται οι πρώτες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (2759, 2760) που κρίνουν παράνομες τις υπουργικές αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του 1991. Κεντρική αιτία το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνολική μελέτη θεώρησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παραγγέλλει νέα συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάσσεται σε χρόνο ρεκόρ τριών μηνών.

1995 Παρά την απόφαση του ΣτΕ, τα έργα συνεχίζονται στη Μεσοχώρα. Η ΔΕΗ επικαλείται λόγους ασφαλείας αν μείνει το φράγμα στη μέση.

Εκδίδεται η απόφαση 3943 του ΣτΕ που ακυρώνει την άρνηση του υπουργείου Βιομηχανίας να δώσει στοιχεία για τη ροή των υδάτων του Αχελώου και άλλων ποταμών.

1/12: Εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση (24552), που ορίζει ότι μειώνεται ο όγκος των εκτρεπόμενων υδάτων σε 600 εκατ. κυβικά μέτρα. Δεν αναφέρεται ο προηγούμενος στόχος.

15/12: Εκδίδονται νέες ΚΥΑ που εγκρίνουν περιβαλλοντικούς όρους για τα έργα εκτροπής.

1997 20/3: Ανατίθεται η κατασκευή της σήραγγας Συκιάς-Πευκοφύτου, αλλά η χρηματοδότηση γίνεται στα χρόνια που ακολουθούν με το σταγονόμετρο. Οκτώ χρόνια μετά θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου οκτώ χιλιόμετρα. Σήμερα απειλείται κατακόρυφη αύξηση του κόστους λόγω τεχνικών προβλημάτων και αστοχίας μελετών (σαθρά εδάφη).

2000 «Ετσι σήμερα τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. δρχ., που περιλαμβάνουν το φράγμα Συκιάς και τη σήραγγα εκτροπής, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς» (προεκλογική ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ).

Εκδίδεται η δεύτερη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επί των ΚΥΑ του 1995, με το σκεπτικό ότι καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία (Μονή Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου) χωρίς να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις.

2002 1/7: Θα συνεχιστούν κανονικά όλα τα έργα της εκτροπής, δηλώνει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στο Μουζάκι, μόλις κατεβαίνει από το ελικόπτερο Σινούκ που τη μεταφέρει.

18/10: Ψηφίζεται ο νόμος 3066, που περιγράφει πώς θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα.

2003 19/3: Νέες υπουργικές αποφάσεις για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Προβλέπεται ταπείνωση του φράγματος Συκιάς κατά 5 μέτρα και χωμάτινο φράγμα που θα προστατεύει τη Μονή Μυροφύλλου από τον κατακλυσμό.

2/6: Κατατίθεται νέα προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των υπουργικών απόφασεων της 19/3.

2004 24/2: Ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ, Ι. Παλαιοκρασσάς, δημοσιεύει άρθρο όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τώρα όμως είμαστε πανηγυρικά μέλη της ευρωζώνης και το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η έλλειψη νερού, που ρουφιέται κυριολεκτικά από το μπαμπάκι».

3/3: Στην προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα ο Κ. Καραμανλής κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή τα έργα εκτροπής του Αχελώου έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, το φράγμα Συκιάς έπρεπε να είναι έτοιμο το 2000 και η σήραγγα εκτροπής το 2001. Υπόσχεται να τα προωθήσει.

1/6: Δημοσιοποιείται η εισήγηση στο ΣτΕ, βάσει της οποίας αναμένεται τρίτη ακυρωτική απόφαση, με το σκεπτικό ότι απειλείται η βιώσιμη ανάπτυξη που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τη σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία των πολιτιστικών στοιχείων.

3/6: Η παραπάνω εισήγηση προκαλεί δύο ταυτόχρονες εκδηλώσεις. Οι Αιτωλοακαρνάνες διαμαρτύρονται για το έργο που χαρακτηρίζουν «εκτροπή της λογικής» και οι Θεσσαλοί ζητούν από την κυβερνήση να συνεχίσει τα έργα.

14/6: «Εγώ άνοιξα το θέμα πριν από 24 χρόνια, φιλοδοξία μου είναι και να το κλείσω…». «Πιστεύω στο έργο… δεν θα κατεβάσω τα χέρια αλλά θα συνεχίσω την προσπάθεια». Δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, στη Λάρισα.

7/7: Η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών ανακοινώνει στοιχεία, βάσει των οποίων η Θεσσαλία θα είναι ελλειμματική σε νερό ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου.

29/11: Ο Γ. Σουφλιάς δηλώνει ότι εάν χρειαστεί, θα συμμετέχει προσωπικά σε κινητοποιήσεις για να υλοποιηθεί η εκτροπή που είναι «φλέβα ζωής» για τη Θεσσαλία.

2005 Φεβρουάριος: Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακηρύσσει μειοδότη για το φράγμα της Συκιάς την εταιρεία Μηχανική, που έδωσε έκπτωση 37% σε προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ. Δεν έχει υπογραφεί σύμβαση, καθώς μελετάται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκκρεμεί ακόμη η απόφαση ΣτΕ. Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή. Το έργο σταματά το 2009 για να επιταχύνει το ΠΑΣΟΚ την… πράσινη ανάπτυξη!
πηγή:tsantirinews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *