ροή ειδήσεων

Κόβει το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους το υπ. Υγείας - Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Σαφάρι ελέγχων σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ξεκινά το υπουργείο υγείας. Πως και πότε θα γίνουν οι έλεγχοι...


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με ειδική ρύθμιση το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να βγάλει στο δρόμο και άνδρες της ΕΛΑΣ μαζί με υγειονομικούς υπαλλήλους της περιφέρειας προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρότι είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην πράξη ή μόνο για λίγες ημέρες όσο για να εισπραχθούν λίγα χρήματα περιστασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εγκύκλιό της υφυπουργού Ζέτας Μακρή ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους αλλά και να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως για τους ίδιους τους καπνιστές μπορεί να φθάσουν έως και τα 500 ευρώ και για τους καταστηματάρχες έως και τις 10.000 αλλά ακόμη και στο λουκέτο.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την διενέργεια των ελέγχων, όπως σχετικά με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, τη σήμανση των χώρων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών – περιοδικών ελέγχων κλπ.

Τέλος, τονίζεται ότι σε αυτούς τους ελέγχους συμμετέχουν όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ προέβλεπε πρόστιμα και για τους πελάτες των καταστημάτων που κάπνιζαν από 50 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την επανάληψη της παράβασης. Για τους καταστηματάρχες προέβλεπε πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ αλλά ακόμη και λουκέτο λίγων μηνών στις περιπτώσεις που η παράβαση επαναλαμβανόταν για 4η φορά.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και εφόσον εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τους άνδρες της αστυνομίας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/1/14 16:32

    ΔΕΥΑΡ ΕΙΣΟΔΟ ΕΦΟΡΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΗ ΤΕΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/1/14 21:44

      ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΛΑΠΑΤΣΕΣ ΠΑΛΙΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/1/14 21:03

    ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *