ροή ειδήσεων

Το μπακάλικο της χειραγώγησης

Στις ανεπτυγμένες νεοφιλελεύθερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, η μέθοδος είναι δοκιμασμένη εδώ και πολλά χρόνια.... Εμφανίζεται αίφνης έρευνα εταιρίας συμβούλων, με υποτιθέμενα εχέγγυα αντικειμενικότητας, με την οποία πιστοποιείται με δημοσκόπηση πως οι δαπάνες για την υγεία, για παράδειγμα, είναι ανεξέλεγκτες.

Η έρευνα δημοσιοποιείται πρωτοσέλιδα στα ελεγχόμενα Μέσα, η κυβέρνηση παρεμβαίνει ακαριαία ανακοινώνοντας επίσημη έρευνα, η περίφημη κοινή γνώμη μένει άναυδη, σοκαρισμένη, πανικοβλημένη. Λίγο καιρό μετά ανακοινώνονται τα επιθετικά κυβερνητικά μέτρα, διαλύοντας τον τομέα της δημόσιας υγείας. Όταν με το καλό βγει το επίσημο αποτέλεσμα της κρατικής έρευνας, διαπιστώνεται ότι δεν ήταν έτσι όπως το μέτρησε η ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων. Η διαπίστωση το πολύ να γίνει μονόστηλο, χωμένο στις μέσα σελίδες του Τύπου.

Στην Ελλάδα η ως άνω μέθοδος εφαρμόζεται με τον συνήθη μπακάλικο τρόπο της εγχώριας μηχανής χειραγώγησης
. Πρωτοσέλιδα σε πλήρως ελεγχόμενα Μέσα, σε εφημερίδες όπως το Πρώτο θέμα, το Βήμα, το Έθνος και κανάλια. Ποιος δεν θυμάται την ανεξάρτητη έρευνα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έβγαλε πάνω από ένα εκατομμύριο; Ακολούθησε πογκρόμ, αιτιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής για απολύσεις στο δημόσιο. Αποδείχθηκε ένα χρόνο μετά πως μαζί με τους συμβασιούχους ίσα που ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες.

Πριν ημέρες στην εφημερίδα Μακεδονία δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θέλουν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Μικρή αδημοσίευτη λεπτομέρεια πως η εν λόγω εταιρία δημοσκόπησης ανέλαβε τη διαφημιστική εκστρατεία του ΣΜΑ (ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν). Ημέρες αργότερα ανέβηκαν τα ΜΑΤ στην Ευκαρπία και το επόμενο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας είναι αποκαλυπτικό: «Υπό κατασκευή ο ΣΜΑ».

Ίδια είναι η μέθοδος και για την εκπαίδευση. Γράφουν εφημερίδες (π.χ. η Καθημερινή) για προβληματική περίπτωση δασκάλου στον Άη Στράτη, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση. Βγαίνει το συμπέρασμα πως φταίνε ol εκπαιδευτικοί. Έτοιμη η αιτιολόγηση των απολύσεων στα σχολεία.

της Ματίνας Παπαχριστούδη
Πηγή: Περιοδικό "HOTDOC" 8/8/2013, Τεύχος 34
logioshermes

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *