ροή ειδήσεων

Σκαφάτοι στα δίχτυα της Εφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει «ρεσάλτο» σε 55 φοροφυγάδες ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών με συνολικά χρέη 1,78 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και ακινήτων...

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Ρεσάλτο» της Εφορίας σε 55 «σκαφάτους» οι οποίοι, ενώ δήλωναν μισθοσυντήρητοι, αρμένιζαν με τα 25μετρα σκάφη τους στις ελληνικές θάλασσες.

Βέβαια το μεγαλύτερο αστείο της υπόθεσης είναι ότι αρκετά από αυτά τα φυσικά πρόσωπα δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη που είχαν δημιουργήσει από τους φόρους, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 1,78 εκατ. ευρώ.

Για να μη χαθούν αυτά τα λεφτά τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ προχώρησαν σε ένα μπαράζ κατασχέσεων, δημεύοντας ό,τι κυριολεκτικά έβρισκαν μπροστά τους από τους εν λόγω οφειλέτες. Ως άλλος «κουρσάρος» η Εφορία «ισοφάρισε» αυτά τα χρέη με χρήματα που βρήκε και κατάσχεσε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με εισοδήματα από ενοίκια ή με εκτεταμένα προγράμματα πλειστηριασμών.

Ολλανδικές σημαίες

Κάποιοι εκτός από το σπίτι ή το εξοχικό τους έχασαν και το σκάφος τους στο οποίο είχαν υψώσει… ολλανδική σημαία για να γλιτώνουν τους φόρους και να δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία… Λίγοι ήταν αυτοί που για να αποφύγουν τα χειρότερα το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να πληρώσουν άμεσα την Εφορία και να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης.

Μέχρι σήμερα ασκήθηκαν μέτρα είσπραξης σε 55 ιδιοκτήτες που ταυτοποιήθηκαν από τον ΑΦΜ τους ότι χρωστούν στο Δημόσιο και δεν έχουν δηλώσει τα σκάφη. Οι «καπετάνιοι» της φοροδιαφυγής αυτοί διαμένουν στο Ψυχικό, τη Γλυφάδα, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κηφισιά, το Κολωνάκι, την Κόρινθο, τη Νέα Σμύρνη, αλλά και σε λιγότερο glamour περιοχές, όπως ο Κορυδαλλός, οι Αγιοι Ανάργυροι και η Νίκαια.

Οι πιέσεις της Εφορίας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις.

Οι εν λόγω «σκαφάτοι» αποτελούν την πρώτη «φουρνιά» από τη λίστα Ντάισελμπλουμ με τα 181 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έδωσε για έρευνα στον Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του Eurogroup. Εν αντιθέσει με τη λίστα Λαγκάρντ, για τη συγκεκριμένη υπάρχει έντονη κινητικότητα αφού πρόκειται για Ελληνες που μέσα στα χρόνια της κρίσης απολάμβαναν αφορολόγητες κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς να πληρώνουν τους φόρους και τα «χαράτσια» που… επικρέμανται στους υπόλοιπους πολίτες.

Διαρροές εσόδων

Μόνον από τον φόρο εισοδήματος τα λεφτά που έχανε κάθε χρόνο το Δημόσιο ήταν αρκετά, αφού τα εισοδήματα που δήλωναν στην Ελλάδα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ίσα με την αξία μιας… ξαπλώστρας από τις πολυτελείς θαλαμηγούς.

Σημαντικές διαρροές εσόδων είχε το υπουργείο Οικονομικών και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αφού τα σκάφη τους είχαν αποσυρθεί από το ελληνικό νηολόγιο και είχαν εγγραφεί στο ολλανδικό.

Περίπου 100 ιδιοκτήτες δεν τα είχαν δηλώσει ποτέ, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2005-2013 είτε με ελλιπή στοιχεία είτε με ανακριβή ως προς το μήκος, τη δαπάνη αγοράς κ.λπ., με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν σωστά τα τεκμήρια διαβίωσης. Αυτή τη στιγμή ουδείς στο οικονομικό επιτελείο μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ύψος της φοροδιαφυγής σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση τις φορολογικές ατέλειες, τις αφορολόγητες ναυλώσεις σκαφών που ενδεχομένως να γίνονταν για όσο καιρό τα σκάφη βρίσκονταν νηολογημένα στην Ελλάδα αλλά και για άλλες φοροαπαλλαγές.

Για την ώρα, τα αποτελέσματα της έρευνας της λίστας Ντάισελμπλουμ που είναι άκρως εντυπωσιακά δείχνουν τα εξής:

* Πολλοί ιδιοκτήτες είχαν περάσει τα σκάφη σε εταιρείες τους, που ήταν όμως άσχετες με τη ναυτιλία. Σκάφη αναψυχής βρέθηκαν να έχουν σαν ιδιοκτήτη κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων, εκμετάλλευσης κυλικείων, ακόμα και… κλινικές!

* Από τα 283 σκάφη της λίστας με ολλανδική σημαία, μόνο το 1/3 είχε δηλωθεί κανονικά στην Εφορία στη χώρα μας.

* Το 75% των ιδιοκτητών (181 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) βρέθηκε ότι χρωστούν στο Δημόσιο 6,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια είναι ήδη ληξιπρόθεσμα εδώ και χρόνια. Μια κατασκευαστική εταιρεία χρωστά από μόνη της πάνω από 500.000 ευρώ στο Δημόσιο.

* 55 φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωναν το σκάφος τους στην Εφορία, χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 1,7 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι είναι μέλη εταιρειών, αλλά είναι και πολλοί εκείνοι που δηλώνουν μισθοσυντήρητοι ή… ανεπάγγελτοι.
efsyn.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *