ροή ειδήσεων

Κεφαλονιά: Προβληματισμός από τους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς | φωτος - βιντεο

Νέα δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:45 - Με σεισμόπληκτους συναντάται ο υπουργός Εσωτερικών... 
Κλιμάκια της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας από την Πάτρα στην ΚεφαλονιάΔεκάδες ισχυροί μετασεισμοί 
25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο 
άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.

Επί έξι ώρες το νησί δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα έξω από τα σπίτια τους.

Μάλιστα, στις 20:45 σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το εστιακό βάθος του οποίου εντοπίζεται στα 10χλμ., προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ωστόσο, η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.



Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

«Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός», είπε.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», εξηγεί.

Και ο σεισμολόγος και καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος είπε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός.

«Τα έως τώρα στοιχεία για το μεγάλο σεισμό 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κεφαλονιά δεν αρκούν ώστε να συμπεράνουμε εάν πρόκειται για την κύρια δόνηση», είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι μετασεισμοί μπορούν να διαρκέσουν ακόμη κι ένα μήνα.

Πάντως, διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό, καθώς υπολογίζουν το μέγεθός του από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ που αναπροσαρμόστηκε στα 5,9 Ρίχτερ. Πλέον το Ευρωμεσογειακό κέντρο προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στα 6 Ρίχτερ, ωστόσο το Γεωδυναμικό Ινσιτούτο προσδιορίζει το σεισμό στα 5,8 Ρίχτερ κάνοντας λόγο για «πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.


Ευρεία σύσκεψη υπό τον Μιχελάκη στην Κεφαλονια
Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρή σεισμική δόνηση πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, σνοδευόμενος από τον δήμαρχο του νησιού κ. Αλέξανδρο Παρίση και τοπικούς αξιωματούχους της Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Μιχελάκης είδε «δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν και οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου και σε περιφερειακούς δρόμους».

Η σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι
αναβλήθηκε για λίγες ώρες καθώς στο νησί μεταβαίνουν στελέχη της αστυνομίας και της ΕΜΑΚ καθώς και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου.





Συγκεκριμένα, με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν στο νησί και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Ακόμη, με εντολή του Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλλονιά, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα μεταβαίνουν από την ΕΜΑΚ Πατρών στην Κεφαλλονιά:

-Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.






Φωτογραφίες από κατολισθήσεις στο Αργοστόλι αλλά και στο δρόμο Πυργί - Σάμης




















video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *