ροή ειδήσεων

Τίτλοι τέλους για τα ταμεία της Εφορίας

Από τα τέλη Ιανουαρίου αντικαθίστανται 1.800 έντυπα παράβολα με ηλεκτρονικά

Τέλος η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός στις ουρές στις Εφορίες για τους φορολογούμενους... από το τέλος του Ιανουαρίου αφού το υπουργείο Οικονομικών θα αντικαταστήσει 1.800 χαρτάκια παραβόλων που εξοφλούνται στα ταμεία των ΔΟΥ με ηλεκτρονικούς κωδικούς.

Με την πλήρη ενεργοποίηση της υπηρεσίας «e-παράβολο» ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξοφλεί παράβολα γάμου, άδειας οδήγησης, μήνυσης, νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ΚΤΕΟ ή οποιοδήποτε από τα 1.800 παράβολα και χαρτόσημα που ισχύουν σήμερα, ακόμα και από τον καναπέ του κάνοντας χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής του κάρτας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με τον τρόπο αυτό τα Ταμεία των ΔΟΥ θα κατεβάσουν ρολά και οι περίπου 200 υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτά θα ενισχύσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Το ηλεκτρονικό παράβολο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από τα μέσα του 2013 αλλά μόνο για τρία παράβολα που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών: τα παράβολα αδειών οδήγησης, το χαρτόσημο άδειας οδηγού και την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου.

Η εφαρμογή είναι απλή. Ο φορολογούμενος, είτε είναι πιστοποιημένος χρήστης του taxisnet είτε όχι, μπαίνει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και επιλέγει την εφαρμογή «e- παράβολο». Συμπληρώνοντας βασικά του στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία γέννησης και το email του και αφού επιλέξει τον τύπο του παραβόλου που επιθυμεί, θα λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, μήνυμα με τον κωδικό εξόφλησης. Με αυτόν τον κωδικό, θα μπορεί να προσέλθει σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ και να εξοφλήσει το παράβολο, ή αν είναι χρήστης ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών μπορεί να πληρώσει εκ αποστάσεως.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, με τη λήψη του κωδικού η εξόφληση γίνεται είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ και σε δύο εργάσιμες ημέρες, το σύστημα ΔΙΑΣ που συγκεντρώνει όλες τις πληρωμές, ενημερώνει το σύστημα taxis ότι έγινε η πληρωμή. Τότε ο κωδικός που έχει λάβει στο email του ο φορολογούμενος ενεργοποιείται και στην υπηρεσία που απαιτεί την κατάθεση του παραβόλου, δεν δίνεται πια χαρτάκι αλλά αυτός ο κωδικός. Η υπηρεσία που απαιτεί το παράβολο, ελέγχει την εγκυρότητα του κωδικού από το σύστημα taxis ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου, έως το τέλος Ιανουαρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξοφλεί το ηλεκτρονικό παράβολο απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ενεργοποιώντας απευθείας τον κωδικό του e-παραβόλου.

Για να κατέβουν ρολά στα ταμεία θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν – όπως σχεδιάζεται επίσης έως τα τέλη Ιανουαρίου- οι σχεδιασμοί ώστε όλοι οι φόροι, ακόμα και οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές (ορισμένες εκ των οποίων δεν εξοφλούνται σήμερα παρά μόνο στις Δ.Ο.Υ) να πληρώνονται στις τράπεζες και να προχωρήσει η αποσύνδεση υποβολής δήλωσης από την πληρωμή των φόρων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/1/14 22:35

    και θα μπορει ο μεσος Ελληνας που ειναι γκαου να τα κανει ολα αυτα μεσω ιντερνετ? παλι εκει θα πηγαινουν και θα τους τα κανουν οι υπαλληλοι, θα δειτε! Ευρωπη θελουμε να ειμαστε αλλα αμα δεν αλλαξει ο κοσμος δεν παμε μπροστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *