ροή ειδήσεων

Δείξε μου πώς τρως, να σου πω από ποια χώρα είσαι!

Θα μπορούσες να φανταστείς να πίνεις την σούπα σου από το μπολάκι, σε ένα επίσημο γεύμα, να δέχεσαι ένα ποτήρι βότκας ακόμη κι αν στην προσφέρουν...
στις 9 το πρωί και να ρεύεσαι για να πεις «ευχαριστώ»; Αν όλα αυτά σου φαίνονται από πρωτόγνωρα, έως και παράλογα, μάθε ότι σε ορισμένες χώρες, είναι απλά ένας κανόνας συμπεριφοράς ή μια συνήθεια την ώρα του φαγητού. Το savoir vivre των λαών διαφέρει τόσο, όσο και η κουζίνα τους.


1. Φαγητό μόνο με το δεξί!

Εμείς οι αριστερόχειρες θα έχουμε ένα προβληματάκι με το φαγητό, αν ταξιδέψουμε προς Ινδία, Μέση Ανατολή αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Εκεί, όποιος χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να φάει θεωρείται από τους περισσότερους ακάθαρτος.

2. Ρούφα όσο πιο πολύ μπορείς τη σούπα σου!

Ως καλεσμένος στην Ιαπωνία θα πρέπει να δείξετε την ικανοποίησή σας προς την φιλοξενία του οικοδεσπότη ρουφώντας τη σούπα σας! Όσο δυνατότερα τόσο το καλύτερο…

3. Μην πεις «όχι» σε μια βότκα!

Μην αρνηθείτε ποτέ βότκα στη Ρωσία έστω κι αν είναι 9 το πρωί, καθώς το κέρασμα θεωρείται για τους Ρώσους ένδειξη φιλίας και εμπιστοσύνης.

4. Ποτέ κίτρινα λουλούδια σε δείπνο!

Στην Βουλγαρία, τα κίτρινα λουλούδια συμβολίζουν έχθρα. Οπότε, αν τυχόν βρεθείτε σε κάποιο επίσημο γεύμα, προτιμήστε ένα μπουκέτο με πολύχρωμα άνθη και αποφύγετε την κίνηση που, άθελά σας, θα σας προσβάλει.

5. Λερώστε άφοβα!

Στην Κίνα, οι λεκέδες θεωρούνται ένδειξη της ικανοποίησής σας αλλά και ένα κοπλιμέντο για την καλή δουλειά του σεφ. Δημιουργώντας ένα μικρό χάος στο τραπέζι και αφήνοντας μερικά υπολείμματα σημαίνει πως ο φιλοξενούμενος το ευχαριστήθηκε.

6. Μην ζητήσετε ποτέ παρμεζάνα στην πίτσα!

Το να χρησιμοποιήσει κανείς παρμεζάνα στην πίτσα ή ακόμη χειρότερο, στα θαλασσινά, θεωρείται κάτι σαν «αμαρτία» στην Ιταλία, οπότε φροντίστε να πείτε εξαρχής ότι θέλετε μπόλικο τυρί. «Προβληματάκι» με την παρμεζάνα έχουν και τα πιάτα ζυμαρικών επίσης, μιας και, στη Ρώμη για παράδειγμα, το κλασικό τυρί είναι το pecorino και αυτό είναι που συνδυάζεται με όλα τα κλασικά πιάτα ζυμαρικών.

7. Μακριά από το αλάτι

Εάν είστε καλεσμένος σε ένα αιγυπτιακό σπίτι για δείπνο, βγάλτε τα παπούτσια σας πριν μπείτε και επαινέστε τον οικοδεσπότη. Να τρώτε μόνο με το δεξί σας χέρι και να σερβίρεστε και δεύτερη φορά. Μάλιστα, είναι σχεδόν προσβολή να προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας και να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας όταν έχετε τελειώσει. Το θέμα του αλατιού προκύπτει και στην Πορτογαλία, όπου, ο σεφ, προβλέπεται να το πάρει προσωπικά, αν πάτε να το αλατίσετε.

8. Ρέψιμο μεγάλο = ευχαριστώ!

Εάν είστε ποτέ καλεσμένοι σ’ ένα γεύμα Καναδών Inuit (Εσκιμώων δηλαδή), οι οικοδεσπότες σας θα ενθουσιαστούν εάν ρευτείτε μετά το δείπνο. Ναι, καλά διαβάσατε. Γι’ αυτούς είναι ένα σύντομο «ευχαριστώ». Τώρα αν δεν σας βγει, ίσως η Coca-cola βοηθήσει.

9. Μη φάτε ποτέ με τα χέρια!

Οι τρόποι στη Χιλή είναι κάπως πιο «εκλεπτυσμένοι» σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λατινοαμερικανική χώρα. Το βασικό ζήτημα των Χιλιανών είναι να νιώθουν σε επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και γι’ αυτό δίνουν τόση σημασία στο μαχαίρι και στο πιρούνι. Ακόμη κι όταν πρόκειται για τηγανιτές πατάτες.

10. Κάτω τα μαχαιροπίρουνα!

Λίγο – πολύ κι εδώ, το ίδιο κάνουμε, όμως στο Μεξικό τα πράγματα είναι πιο «αυστηρά». Οι Μεξικανοί θεωρούν ιδιαίτερα χαζό το να τρως tacos με πιρούνι και μαχαίρι και ακόμα χειρότερα, το αντιμετωπίζουν ως δείγμα σνομπισμού. Αφήστε λοιπόν τα μαχαιροπίρουνα στην άκρη και «βάλτε χέρι». Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.

11. Ξεχάστε το πιρούνι!

Ας υποθέσουμε ότι είστε στην Ταϋλάνδη. Δεν μπορεί, κάποιος θα σας σερβίρει ρύζι. Τι κάνετε σε αυτήν την περίπτωση; Χρησιμοποιήστε το πιρούνι μονάχα για να σπρώξετε το ρύζι μες στο κουτάλι σας, όχι για να φάτε! Μερικές εξαιρέσεις: κάποια βόρεια και βορειοανατολικά ταϊλανδέζικα πιάτα τρώγονται συνήθως με τα χέρια —θα το καταλάβετε αν το ρύζι που χρησιμοποιούν είναι κολλώδους υφής. Μεμονωμένα κομμάτια φαγητού που δεν έχουν να κάνουν με ρύζι τρώγονται και με πιρούνι, οπότε μην το θεωρήσετε εντελώς άχρηστο.

12. Όλα μαζί σε ένα πιάτο και φάτε με τα χέρια!

Στην Αιθιοπία, τα πολλά πιάτα θεωρούνται σπατάλη. Οπότε, μην εκπλαγείτε αν δείτε ποσότητες διαφόρων φαγητών σε ένα και μόνο πιάτο. Αρχίστε να τρώτε (με τα χέρια), από το κοινό σερβίτσιο.

13. Ποτέ πληρωμή μισά-μισά!

Στην Γαλλία, το να κάνετε την (κλασσική ελληνική) κίνηση να πληρώσετε το μερίδιό σας, μετά από ένα γεύμα, θεωρείται μπας κλας. Αν δεν έχετε σκοπό να κεράσετε, αφήστε τους άλλους να πληρώσουν όλο το γεύμα.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *