ροή ειδήσεων

Τρομοκρατημένοι οι επενδυτές πουλάνε μαζικά τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

Με μαζικές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής τράπεζας, προσπαθούν οι επενδυτές να αποφύγουν το μεγάλο ρίσκο διακράτησης της μετοχής, καθώς καταρρέει... η αποτίμηση της και ενώ είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πώς θα χειριστεί η τρόικα το μεγάλο – άλυτο για ορισμένους χρηματιστές και τραπεζίτες – πρόβλημα της ΕΤΕ.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbank, πυροδοτεί σενάρια τρόμου για την αποτίμηση της ελληνικής τράπεζας. Παράλληλα, η σιωπή της τρόικας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών (με βάση τις εκτιμήσεις της Blackrock) και κυρίως τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προδιαγράφουν ένα μάλλον ασταθές μέλλον για τους μετόχους της τράπεζας.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν η Εθνική θα χρειασθεί κεφάλαια 500 εκατομ. ευρώ ή αν θα χρειασθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια, της τάξεως του 1 δις ή και ακόμη περισσότερα, όπως εκτιμούν χρηματιστές και τραπεζίτες. Η αξία της Εθνικής επηρεάζεται άμεσα από την αξία της Finasbank την οποία η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η πολιτική κρίση στη γείτονα, επηρεάζουν άμεσα.

Ουδείς επίσης γνωρίζει αν θα αποφασίσει η τρόικα ότι η Εθνική θα πρέπει να πουλήσει μεγαλύτερο πακέτο ή και ολόκληρη τη Finansbank και όχι μόνο το 20% που μέχρι σήμερα συζητείται. Εξάλλου, ουδείς έχει εμφανισθεί να ενδιαφέρεται σοβαρά για να αγοράσει μόνο το 20% της τουρκικής τράπεζας και να αφήνει το υπόλοιπο ποσοστό στην Εθνική. Η αποτίμηση της Finansbank περιορίζεται καθημερινά και βρίσκεται σήμερα λίγο πάνω από τα 2 δισ ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το 20% που σκοπεύει να πουλήσει η ΕΤΕ αξίζει μόνο 400 εκατομύρια, ποσό που δεν αρκεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής.

Οι χρηματιστές φοβούνται ότι η τρόικα μπορεί να απαιτήσει την πώληση ολόκληρης της Finansbank πράγμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις προοπτικές της ΕΤΕ της οποίας ολόκληρη η κερδοφορία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις επιδόσεις της τουρκικής θυγατρικής της.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της τρόικας σχετικά με το ζήτημα, ενώ η διοίκηση των κ.κ. Τουρκολιά και Χριστοδούλου, παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει στις εξελίξεις. Καθησυχάζουν βεβαίως τους επενδυτές με διαρροές διαφόρων επιχειρημάτων, ότι έχει γίνει hedging για την τουρκική λίρα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως τα επιχειρήματα αυτά δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθουν τους επενδυτές οι οποίοι ξεπουλούν με βία τις μετοχές της ΕΤΕ προκαλώντας πτώση πάνω από 5,2% (χθές).
Στο μεταξύ, η «εξαφάνιση» της τρόικας και οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αν η Ελλάδα δεν υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα δεν θα δοθεί η δόση, δεν προιδεάζουν για ευνοική στάση των ελεγκτών των ξένων πιστωτών (δηλαδή της τρόικας) σε κανένα διαπραγματευτικό ζήτημα, ούτε φυσικά στον ευνοικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και κυρίως της ΕΤΕ, η οποία έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες όλων, σε κεφάλαια. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ προσδιορισθούν σε περισσότερο από 1 δισ ευρώ, τότε η τράπεζα μπαίνει σε μεγάλη πειρπέτεια και αυτό είναι που ανησυχεί τους μετόχους της που πουλάνε πανικόβλητοι τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή:www.reporter.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *