ροή ειδήσεων

«Έφοδος» του ΣΔΟΕ στην εισπρακτική των υιών Σιούφα

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Εκατοντάδες συμβάσεις οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν αρκετά από τα «μυστικά» της νομικής βιομηχανίας με την ραγδαία εξέλιξη των Γιώργου και Μάριου Σιούφα, υιών του πρώην προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, μπαίνουν στο... «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην εταιρία PANO Finance A.E., την μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρία της Ελλάδας η οποία ανήκει στον πρώην δικαστικό επιμελητή και νυν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, κ. Γιώργο Πανόπουλο, πρώην συνεργάτη των υιών Σιούφα. Ο τελευταίος μάλιστα υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση (!) ότι η επιχείρησή του –πλέον- δεν έχει καμία σχέση με τα δικηγορικά γραφεία των υιών του πρώην προέδρου της Βουλής.

Ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ το οποίο υπάγεται στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, πραγματοποίησε «έφοδο» στο «κάστρο» της οικογενειακής επιχείρησης επί της οδού 25ης Μαρτίου στον Ταύρο.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ αποχωρώντας οι δυο ελεγκτές πήραν μαζί τους έξι συμβάσεις στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου για την διαπίστωση τυχόν φορολογικών παραβάσεων.

Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ αναμένουν να διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο σε τουλάχιστον 200 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ «πελατών» και της νομικής βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνουν ανώτερα στελέχη της φορολογικής διοίκησης«σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η τακτική που ακολουθείται από τις εισπρακτικές εταιρίες είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Το πλέον πιθανόν είναι η συγκεκριμένη έρευνα να συσχετισθεί –κάποια στιγμή- με τη ποινική προκαταρκτική εξέταση η οποία διενεργείται από τις αστυνομικές Αρχές υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Χαράλαμπου Λακαφώση.

Πριν από λίγες ημέρες η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Παναγιώτα Φάκου, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας η οποία έχει ως στόχο να ρίξει «φως» στο θολό νομοθετικό πλαίσιο και τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών έναντι των οφειλετών τραπεζών.

Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο τη διερεύνηση καταγγελιών, ώστε να εξακριβωθεί αν οι εν λόγω εταιρίες λειτουργούν σύννομα ή αν προκύπτει τυχόν τέλεση εκ μέρους στελεχών και υπαλλήλων τους αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, μεταξύ των οποίων η αντιποίηση της άσκησης δημόσιας υπηρεσίας ή δικηγορικού λειτουργήματος, η χρήση παρένθετων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών κλπ. Το ενδιαφέρον του εισαγγελέα θα εστιαστεί στο εάν οι εισπρακτικές εταιρείες τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, της ιδιωτικής ζωής, του τραπεζικού απορρήτου, της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καταγγελίες από ιδιώτες, δανειολήπτες και καταναλωτικές ενώσεις οι οποίες καταγράφουν «εκβιαστική» και έκνομη συμπεριφορά από μέρους εταιριών που συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα για το «σωφρονισμό» των οφειλετών.

Ενδεικτική η περίπτωση της δημοσιογράφου-δανειολήπτριας κυρίας Σοφίας Μασάρου η οποία καταγγέλλει «τηλεφωνήματα στις 11 και στις 12 το βράδυ, σε ώρες κοινής ησυχίας και αφόρητη πίεση από μέρους στελεχών εισπρακτικών εταιριών». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Π» ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ που αποπλήρωνε σταδιακά στάθηκε αφορμή να της ασκηθεί πρωτοφανής ψυχολογική πίεση η οποία την οδήγησε στο κρεβάτι του ψυχολόγου.

Η εντολή για Σιούφα

Η «έφοδος» του ΣΔΟΕ στην νομική βιομηχανία των υιών Σιούφα που απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους χειρίζονται χιλιάδες εντολές τραπεζών καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που έχουν «φεσωθεί» από τους πελάτες τους, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποστολής ανώνυμης καταγγελίας η οποία περιήλθε στη διάθεση της υπηρεσίας. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η αρχική εντολή ελέγχου είχε δοθεί για υπογραφή στις 10 Δεκεμβρίου 2013, όταν δηλαδή ομάδα 20 αγνώστων επιτέθηκε στα γραφεία του… υποκαταστήματος προκαλώντας υλικές φθορές. Το αποτέλεσμα ήταν ο έλεγχος να αναβληθεί και να πραγματοποιηθεί, τελικά, πριν από λίγες ημέρες. Μέχρι στιγμής ο αρχικός έλεγχος έχει καταλήξει σε ορισμένα «ελαφρά φορολογικά αδικήματα».

Οι δουλειές της νομικής εταιρίας των υιών Σιούφα εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ σήμερα φτάνουν στο σημείο να χειρίζονται το 90% των κόκκινων δανείων. Αναμενόμενη λοιπόν και η λειτουργία υποκαταστήματος 8.000 τ.μ. στον Ταύρο.

Τα πάντα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και είχε υπ’ευθύνη του το κομμάτι της λειτουργίας των τραπεζών που είχε να κάνει με τα δικαιώματα πελάτη – καταναλωτή. Η παρουσία του στο συγκεκριμένο τομέα φαίνεται ότι έδωσε την ιδέα στον πρωτότοκο γιο του, τον Γιώργο, να ασχοληθεί με τους οφειλέτες των τραπεζών. Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι μετά από λίγους μήνες λειτουργίας το γραφείο του υιού Σιούφα συγκέντρωσε την πλειοψηφία των φακέλων με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Την ίδια περίοδο η οικογένεια Σιούφα συνεργαζόταν πολύ στενά και με τον πρώην δικαστικό επιμελητή, κ. Γιώργο Πανόπουλο, ο οποίος έζησε το δικό του ελληνικό μύθο, καθώς στο πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία. Πριν μετατραπεί σε μεγαλο-επιχειρηματία ο κ. Πανόπουλος έπαιρνε «δουλειές» από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Σιούφα. Στη συνέχεια όμως χάραξε τη δική του πορεία. Σήμερα η έδρα της PANO Finance Α.Ε. βρίσκεται στο χωριό Πανόπουλο στα σύνορα των Νομών Αχαϊας και Ηλείας.

Το τεράστιο κτήριο που αποτελεί την «καρδιά» της μεγαλύτερης εισπρακτικής εταιρίας στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένο σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης φέρεται να ανήλθε σε 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Στο «εισπρακτοχώρι» του κ. Πανόπουλου εργάζονται περί τους 350 υπαλλήλους, κάτοικοι των γύρω περιοχών, ενώ ο πρώην δικαστικός επιμελητής είναι και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία ονομάζεται «Πανόπουλο».

Τα τελευταία χρόνια Σιούφας και Πανόπουλος τραβάνε τις δικές τους –ξεχωριστές- πορείες στον… αγώνα εξαφάνισης των «μπαταχτσήδων». Κάτι που επιβεβαιώνεται από την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε ο δεύτερος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΣΔΟΕ.
e-reportaz.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *