ροή ειδήσεων

Θα πληρώσουμε και τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής;

Οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να «διαγράψουν» τα 229 εκατ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Μεγάρου Μουσικής και να...
φορτωθεί το κράτος την αποπληρωμή τους.
Στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπουν τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής, καθώς το ανεξόφλητο ποσό θεωρείται αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Για το θέμα υπήρξε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, όπου και εξετάστηκαν όλες οι πιθανές εναλλακτικές.
Στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής, Ι. Μάνος.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του. Με την αιτιολογία ότι τα δάνεια έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αποφασίστηκε να κληθεί το κράτος να τα αποπληρώσει, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους!
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης, ότι το Δημόσιο θα πάρει στην κυριότητά του το νέο κτίριο του Μεγάρου, ενώ το παλαιό θα παραμείνει στο σημερινό καθεστώς. Τη διαχείριση θα ασκεί η διοίκηση του Μεγάρου, αλλά στο εξής το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού με έξι από τα δέκα συνολικά μέλη.


Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει το Μέγαρο, ενώ διαψεύστηκαν και οι φήμες που ήθελαν την κυβέρνηση να παραχωρεί το Μέγαρο Μουσικής στο ΤΑΙΠΕΔ.
Τα δάνεια
Το Μέγαρο Μουσικής έχει λάβει δάνεια ύψους 245 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποπληρώσει μόνο ένα πολύ μικρό ποσό και υπολείπεται η αποπληρωμή 229,27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για τις 30 Ιουνίου του 2013.
Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αναλάβει την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ.
Την ώρα λοιπόν, που το δημόσιο έμπαινε εγγυητής στα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής, το ίδιο λάμβανε και επιχορηγήσεις. Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής είχε λάβει επιχορήγηση 12 εκατ. ευρώ το 2009, η οποία το 2013 μειώθηκε στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/2/14 00:07

    Το μέγαρο μουσικής έπρεπε να το επιδοτεί αποκλειστικά το κράτος και μάλιστα να έχει και φθηνά εισιτήρια για τον κόσμο. Κρίμα που δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο εδώ. Είναι αλλιώς να βλέπεις απευθείας μετάδοση (όπως γίνεται εδώ στο δημοτικό) και αλλιώς να είσαι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *