ροή ειδήσεων

Απίστευτο μπάχαλο και αδικίες σε βάρος χιλιάδων πολιτών με το «χαράτσι Βενιζέλου»!

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη

Σε ένα απίστευτο αλαλούμ με άδικες χρεώσεις σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων έχει εξελιχθεί πλέον η προσπάθεια... της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει το σύνολο των εσόδων από το «χαράτσι» του έτους 2012 στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο επέβαλε από το 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, για να διασώσει το Μνημόνιο από την διαγραφόμενη παταγώδη αποτυχία του!

Πολλοί φορολογούμενοι έλαβαν τις τελευταίες μέρες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του έτους 2012, πιο γνωστό ως «χαράτσι Βενιζέλου», ενώ είχαν τη βεβαιότητα ότι είχαν εξοφλήσει ολοσχερώς το συγκεκριμένο φόρο μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν εξοφλήσει το «χαράτσι Βενιζέλου», αλλά εκπρόθεσμα. Δηλαδή, οι λογαριασμοί ρεύματος στους οποίους περιλαμβάνονταν το «χαράτσι» είχαν προθεσμίες πληρωμής μέχρι και τις 21-6-2013, αλλά οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ρεύμα και «χαράτσι» μετά τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής, δηλαδή μετά τις 21-6-2013.

Εντωμεταξύ όμως, η ΔΕΗ από τις 22-6-2013 είχε αποκόψει τα ανεξόφλητα μέχρι 21-6-2013 ποσά ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 από τους λογαριασμούς ρεύματος και τα "μετέφερε" στο υπουργείο Οικονομικών για να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο! Τα δε ποσά που οι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει εκπρόθεσμα ως «χαράτσι» η ΔΕΗ τα εξέλαβε ως «προκαταβολές» έναντι των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος των επόμενων λογαριασμών. Ως εκ τούτου αφαίρεσε τα ποσά αυτά από τις χρεώσεις των επόμενων λογαριασμών! Συγκεκριμένα, σε κάθε επόμενο λογαριασμό ρεύματος που εκδόθηκε μετά τις 21-6-2013, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο μέχρι 21-6-2013 το ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο “Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ” και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο.

Από τη στιγμή όμως που η ΔΕΗ αφαίρεσε τα συγκεκριμένα ποσά από τις οφειλές των επόμενων λογαριασμών ρεύματος και τα είχε ήδη μεταφέρει για βεβαίωση και είσπραξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτά εξακολουθούσαν να θεωρούνται ανεξόφλητα και γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών τα διεκδικεί πλέον με τα σημειώματα που στέλνει!

Την ίδια ώρα, διαπιστώνονται περιπτώσεις στις οποίες ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει το «χαράτσι» όχι μόνο για το δικό του ακίνητο αλλά και για δεκάδες άλλα γειτονικά. Κι αυτό συνέβη, επειδή υπήρχε μόνο μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την οποία ηλεκτροδοτούνταν περισσότερα του ενός ακίνητα, οπότε η ΔΕΗ χρέωσε το συνολικό «χαράτσι» όλων των ακινήτων σε ένα μόνο ιδιοκτήτη!

Για να αντιμετωπισθεί αυτή η πρωτοφανής κατάσταση, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης εξέδωσε απόφαση με την οποία ορίζεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο θιγόμενος φορολογούμενος θα μπορεί να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα για τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων φορολογουμένων, να ζητήσει τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους στους πραγματικούς υπόχρεους ανάλογα με τα ποσοστά τους!

Σε περίπτωση όμως που ο θιγόμενος φορολογούμενος δεν θα μπορεί να αποδείξει ποιοι είναι οι υπόλοιποι υπόχρεοι στους οποίους πρέπει να επιμεριστεί η οφειλή δεν θα είναι δυνατό να διαγραφεί από το δικό του όνομα η συνολική υπέρογκη οφειλή του ΕΕΤΗΔΕ και ο ίδιος θα εξακολουθεί να θεωρείται οφειλέτης ολόκληρου του ληξιπρόθεσμου ποσού!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *