ροή ειδήσεων

Η σιδηροπενία πιθανός παράγοντας πρόκλησης εγκεφαλικού

Η ανεπάρκεια σιδήρου (σιδηροπενία) στον οργανισμό ενός ανθρώπου είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω του ότι...
καθιστά το αίμα πιο κολλώδες, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Σόβλιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE» ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500 ασθενείς και βρήκαν ότι ακόμα και ένα μέτρια χαμηλό επίπεδο σιδήρου (της τάξης των 6 μικρογραμμμορίων ανά λίτρο) διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό «όπλο» στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τη συγκολλητικότητα των μικρών κυττάρων του αίματος, των αιμοπεταλίων, από τα οποία ξεκινά η δημιουργία θρόμβου, όταν αυτά προσκολλώνται το ένα με το άλλο.
Αν και η σχέση ανάμεσα στη σιδηροπενία και τα κολλώδη αιμοπετάλια είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, έως τώρα η σημασία της ανακάλυψης είχε παραγνωριστεί, όσον αφορά το ρόλο της σε ένα πιθανό εγκεφαλικό.
«Εφόσον τα αιμοπετάλια στο αίμα προσκολλώνται μεταξύ τους περισσότερο σε κάποιον άνθρωπο που έχει έλλειψη σιδήρου, θεωρούμε ότι αυτό εξηγεί γιατί η σιδηροπενία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα» δήλωσε η κ. Σόβλιν.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.
Η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού είναι τα ισχαιμικά, που συμβαίνουν όταν μικροί θρόμβοι φράζουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η πιο σπάνια περίπτωση είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, όταν διαρρηγνύονται αγγεία στον εγκέφαλο.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, θα είναι να διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατό να μειωθεί, όντως, η πιθανότητα εγκεφαλικού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μέσω θεραπείας της σιδηροπενίας τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *