ροή ειδήσεων

Τσίπρας: Το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν εκλεγώ πρωθυπουργός

Η αναθεώρηση του Μνημονίου θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αν εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας. ...Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ιταλία στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης ενόψει των ευρωεκλογών. Αφού χαρακτηρίζει το 2014 έτος εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει αν γίνει πρωθυπουργός.

«Θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης», λέει και επιμένει πως η λύση στην κρίση δεν είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ.

«Η διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα. Εργαζόμαστε, αντιθέτως, για ένα νέο κοινωνικό σύμβολο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη»

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται και στην ιταλική πολιτική σκηνή και το τι θα κάνει ξανά ως πρωθυπουργός: «Ξέρω πως ο Ρέντσι φαίνεται να αποδέχεται τις σημερινές ισορροπίες της Ευρώπης, ενώ τον Γκρίλο δείχνει να μην τον απασχολούν. Απαντήσεις που θεωρώ λανθασμένες. Δεν θα διστάσω να τους ζητήσω, όμως, ένα χέρι βοήθειας αν ως Έλληνας πρωθυπουργός τεθώ επικεφαλής μιας σκληρής διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης στην ΕΕ, για λογαριασμό όλης της νότιας Ευρώπης».

«Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια, για να την νικήσω αναζητώ συμμάχους στην Ιταλία», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει πως «είμαι ο ανταγωνιστής της Ευρώπης των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Είμαστε όμως και η μόνη ελπίδα για την αλληλέγγυα Ευρώπη, των λαών, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».
«Στην Αθήνα γυρνάς στους δρόμους και βλέπεις καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια»
Αναφερόμενος στον Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Τον συμπαθώ. Αλλά εδώ και είκοσι χρόνια η σοσιαλδημοκρατία έχει εγκαταλείψει την πολιτική και κοινωνική της βάση. Ελπίζω να κάνουν στροφή προς τα αριστερά», ενώ με αναφορά στις δυο μεγάλες πολιτικές ευρωπαϊκές οικογένειες υπογραμμίζει ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποσυνθέτουν την Ευρώπη. Και μέχρι τώρα συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές πήγαν και οι δυο προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά το ιστορικό της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Τα όσα συνέβησαν από το 2008 μέχρι σήμερα θα διδαχθούν στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η κρίση είναι προϊόν της νομισματικής ασυμμετρίας. Και το ευρωπαϊκό πολιτικό establishment, το οποίο στηρίχθηκε από Λαϊκό Κόμμα και σοσιαλιστές, χειροτέρεψε την κατάσταση. Για ποιον λόγο; Για να σωθούν οι τράπεζες που είχαν ομόλογα του Δημοσίου τα οποία και ανήκαν σε χώρες με μεγάλα χρέη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξανά προτείνει «μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος με αναφορά σε εκείνη του 1953 που διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους της Γερμανίας δίνοντάς της την αναγκαία ώθηση για το οικονομικό θαύμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα, σαν την αμερικανική, που να δανείζει χρήματα στα κράτη και όχι στις τράπεζες. Και στη συνέχεια να θεσπίσει κανόνες που να χωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες από εκείνες των τραπεζών».
«Η ιταλική “λίστα Τσίπρας” πρέπει να συγκροτηθεί από τη βάση, από τα διάφορα κινήματα, την κοινωνία των πολιτών, τους διανοούμενους. Οι διαφορές πρέπει να μπουν στην άκρη, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, μαζί»
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει και πάλι αναφορά στην ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal, ενός σχεδίου δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το κόστος τής μέχρι τώρα «θεραπείας» της Ελλάδας, είναι «μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο», «με την ανεργία στο 30% και το 35% του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας».

Παράλληλα, προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας «έκλεισαν νοσοκομεία, συνενώθηκαν σχολεία και στην Αθήνα γυρνάς στους δρόμους και βλέπεις καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Το δε ΑΕΠ, όπως λέει ο ΟΟΣΑ, θα συνεχίσει να μειώνεται».

Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτηρίζει «πολιτικό προϊόν του φιλελευθερισμού». Υπενθυμίζει ότι «από το 0,3% έφτασε στο 7% στα χρόνια της λιτότητας» και ότι «υποθάλπει θυμό και αγανάκτηση αλλά προς του ασθενέστερους, προς τους μετανάστες, διότι είναι ένας δήθεν, ένας ψεύτικος εχθρός του συστήματος».



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *