ροή ειδήσεων

Μετωπική σύγκρουση Μιχελάκη - Αθανασίου για τους νησιωτικούς δήμους

Μία ακόμα ενδοκυβερνητική εστία έντασης, αναμένεται να ξεσπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες....

Αιτία το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου που έχει γίνει η αιτία της μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μιχελάκη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.

Ο τελευταίος είχε αναγάγει το θέμα σε προσωπικό του στοίχημα μια και κατάγεται από τη Λέσβο ενώ σχεδιάζει να πολιτευτεί στην περιοχή.

Ο κ. Αθανασίου ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα στον Πρωθυπουργό, ενθαρρυμένος και από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων του νησιού που ζητούσαν το διαχωρισμό του ενιαίου δήμου. Ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν εξ' αρχής αντίθετος σε αυτή την ιδέα και προσπάθησε, όσο ήταν δυνατό, να την μεταθέσει σε βάθος χρόνου.



Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε έτοιμο νομοσχέδιο από τον περασμένο Νοέμβριο, που ρύθμιζε ζητήματα αλλαγών στον Καλλικράτη αλλά τελικά απέφυγε με διάφορους τρόπους να το φέρει στη Βουλή, αφού σε αυτό είχε συμπεριληφθεί, κατόπιν επιμονής του κ. Αθανασίου, άρθρο που προέβλεπε τον διαχωρισμό του Δήμου Λέσβου σε 4 νέους δήμους αλλά και τον διαχωρισμό των άλλων δύο μεγάλων νησιωτικών δήμων σε Κέρκυρα και Ρόδο.

Ο κ. Μιχελάκης ποτέ δεν πίστεψε στην αναγκαιότητα διαχωρισμού των δήμων σε αυτά τα νησιά και απλά προσπαθούσε να «ροκανίσει» το χρόνο έως τις δημοτικές εκλογές ώστε να καταστεί αδύνατη η λήψη και η εφαρμογή αυτής της απόφασης ενώ ταυτόχρονα επέρριπτε τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανιζόταν να αντιδρά.



Στην πραγματικότητα ο Υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι η δημιουργία νέων δήμων σε αυτά τα νησιά θα αποτελεί πισωγύρισμα σε μία συγκυρία μάλιστα που η τρόικα ζητά περιορισμό των κρατικών δομών και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σε όλες τις δημόσιες δομές. Παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αυτοί υπουργοί εξελέγησαν βουλευτές μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο αναζητούν εκλογικές περιφέρειες για να πολιτευτούν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Αθανασίου επιθυμεί να πολιτευτεί στη Λέσβο και για αυτό επιθυμούσε διακαώς να συνδέσει το όνομά του με το σπάσιμο του Δήμου.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μιχελάκης μπορεί να κοιτάζει τις δύο περιφέρειες των Αθηνών ( Α και Β Αθηνών), παράλληλα όμως κοιτάζει και τα Δωδεκάνησα λόγω οικογενειακών καταβολών. Στη Ρόδο υπάρχουν παράγοντες της Ν.Δ που αντιδρούσαν στο διαχωρισμό του ενιαίου δήμου και προφανώς ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να τους δυσαρεστήσει, έχοντας και στην άκρη του μυαλού του το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

Η σύγχυση όμως που έχει δημιουργηθεί για το αν θα «σπάσουν» ή όχι οι δήμοι των μεγάλων νησιών, έχει απρόβλεπτες προεκτάσεις.



Στη Λέσβο έχουν ξεσηκωθεί όλοι και ο Δήμαρχος κ. Βουνάτσος απειλεί να καταγγείλει όσους πολιτικούς έδιναν υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τη δημιουργία 4 δήμων στο νησί, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή δίνονται διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ή τροπολογία που θα προβλέπει το «σπάσιμο» των δήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει όλες οι εξελίξεις στο θέμα των υποψηφιοτήτων αφού κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι δήμοι θα υπάρχουν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Μιχελάκη ενώ και ο τελευταίος διστάζει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, φοβούμενος τις αντιδράσεις. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό παράπλευρη απώλεια είναι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ, που θεωρείται απίθανο να κερδίσει τους δήμους σε αυτά τα τρία νησιά μετά από όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί και τη διάψευση των προσδοκιών για το διαχωρισμό των δήμων σε Λέσβο, Κέρκυρα και Ρόδο.



Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν πράγματι κάποιες ενστάσεις. Στη συνάντηση όμως που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανάμεσα στους κ.κ Μιχελάκη και Κουκουλόπουλο (παρόντος και του κ.Αθανασίου) ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκε αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο αν και επισήμανε την καθυστέρηση που υπάρχει και τον χρόνο που επιλέγεται να γίνει κάτι τέτοιο, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Έθεσε όμως ως όρο η δημιουργία νέων δήμων, αν προκριθεί, να περιοριστεί σε αυτούς τους τρεις νησιωτικούς δήμους.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η ενδοκυβερνητική κόντρα θα κοστίσει ακριβά στη Νέα Δημοκρατία.
newsbomb.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *