ροή ειδήσεων

Εμφάνιση μεσογειακής φώκιας στη Ρόδο

Το πρωί του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου, επικοινώνησαν μαζί μας ο Υδροβιολογικός Σταθμός και το Λιμεναρχείο της Ρόδου προκειμένου να μας αναφέρουν... την παρουσία μιας μεσογειακής φώκιας στην παραλία Άντονι Κουίν στη Ρόδο.

Οι πληροφορίες από τις περιγραφές, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που λάβαμε, έδειξαν ότι πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό άτομο μεσογειακής φώκιας, το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία αλλαγής τριχώματος. Το ζώο ήταν αδύνατο και παθητικό καθώς δεν αντιδρούσε στην ανθρώπινη παρουσία. Η φώκια παρέμεινε σχεδόν όλη μέρα στη παραλία και το σούρουπο μπήκε στο νερό και έφυγε. Μετά από τρείς μέρες, το πρωί της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε και πάλι στην παραλία των Κρητικών, οπού και παρέμεινε μέχρι αργά το απόγευμα. Η απόσταση μεταξύ των 2 παραλιών είναι περίπου 15 μίλια.

Η Ειρήνη, (το όνομα που δώσαμε στην φώκια), είναι αρκετά μεγάλη σε ηλικία καθώς φέρει πολλά σημάδια στην πλάτη που προέρχονται από το ζευγάρωμα και οι κυνόδοντες της είναι φθαρμένοι.

Η συμπεριφορά της και η κατάσταση της δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά παρόμοια περιστατικά. Τους χειμερινούς μήνες κάποια ζώα, κατά τη διάρκεια αλλαγής του τριχώματος τους, εμφανίζονται για πολλές μέρες σε παραλίες. Παρόλα αυτά, κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί καθώς δεν αποκλείεται το ζώο να χρειάζεται βοήθεια.


Η μεσογειακή φώκια είναι άγριο ζώο και η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται μόνο εάν κριθεί απαραίτητη από τους αρμόδιους και εφόσον, βεβαίως, είναι εφικτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MΟm, Μαριάννα Ψαραδέλλη βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και την Βιολόγο Μαριολίνα Corsini, το Λιμεναρχείο Ρόδου, την Δρ Αναστασία Κομνηνού, υπεύθυνη κτηνίατρο του Δικτύου Διάσωσης και τον κο. Χαράλαμπου Παπαγεωργίου τοπικό κτηνίατρο.

Είναι σημαντικό εάν συναντήσουμε μία φώκια στη στεριά να παραμένουμε σε απόσταση ασφαλείας, να παρατηρούμε και να καταγράψουμε την συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ταΐζουμε και δεν βρέχουμε το ζώο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρατήρηση και εντοπισμό του ζώου παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με την MOm ή το τοπικό Λιμεναρχείο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου και το Λιμεναρχείο Ρόδου για την άμεση κινητοποίηση, την εξαιρετική συνεργασία και κυρίως το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Μερικές πληροφορίες για το είδος

Η διαδικασία αλλαγής τριχώματος στις μεσογειακές φώκιες:
Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή για να ξεκουραστούν. Από τα δεδομένα που συλλέγουμε τα τελευταία 25 χρόνια μέσω του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά αλλαγής τριχώματος στα θηλυκά άτομα μεσογειακής φώκιας. Η διαδικασία αλλαγής τριχώματος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και κατά την διάρκεια αυτή τα ζώα αδυνατίζουν και είναι πιο εξασθενημένα, καθώς δυσκολεύονται να κυνηγήσουν ψάρια. Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά είναι να βγαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας, σε ερημικές συνήθως παραλίες, προκειμένου να στεγνώσουν, κάτι που επισπεύδει την διαδικασία αλλαγής τριχώματος. Το φαινόμενο αυτό εξασθενεί τα ζώα κάνοντας τα πιο ευάλωτα και επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Τα ενήλικα θηλυκά:
Τα ενήλικα θηλυκά (μήκος 2.0 – 2.4m, βάρος 300 κιλά) εμφανίζουν χρωματισμούς που ποικίλουν μεταξύ του καφέ-μπεζ και γκρι-ασημί, με ανοιχτότερες αποχρώσεις στην κοιλιά και ύπαρξη χαρακτηριστικής περιοχής με εκδορές στη ράχη. Οι εκδορές αυτές προέρχονται από το ζευγάρωμα. Επιπλέον φαίνεται ότι ο γενικότερος χρωματισμός του τριχώματος αλλάζει και με την ηλικία του ζώου, καθώς άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας έχουν πιο «ξεθωριασμένο» χρωματισμό. Παράλληλα ένα ώριμο αναπαραγωγικά ζώο, αφότου αρχίσει να συμμετέχει στην αναπαραγωγική διαδικασία και με την πάροδο των ετών, τα σημάδια στο σώμα του (εκδορές στη ράχη των θηλυκών) συσσωρεύονται προοδευτικά και γίνονται εντονότερα.
mom.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *