ροή ειδήσεων

Συγχωνεύονται με Παγκρήτια οι συνεταιριστικές Δράμας, Έβρου, Σερρών

Η τράπεζα Δωδεκανήσου δεν μπορούσε ;

Στη συγκρότηση ενός ισχυρού συνεταιριστικού πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οδηγεί η καταρχήν συμφωνία.... των συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας, Έβρου και Σερρών για συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, to πλαίσιο λειτουργίας του νέου σχήματος, που θα έχει βασικό κορμό την Παγκρήτια, έχει αποφασιστεί, ενώ οι διαδικασίες για την λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές Αρχές σε πρώτη φάση και την προώθηση θα ξεκινήσουν άμεσα.

Αρχικά αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των τεσσάρων συνεταιριστικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ακολουθήσουν οι αποτιμήσεις των τραπεζών, οι γενικές συνελεύσεις που θα δώσουν το τελικό «πράσινο φως» και οι ανταλλαγές μερίδων. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και κατά συνέπεια, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο βήμα που οδηγεί στη δημιουργία ενός κολοσσιαίου, για τα δεδομένα του κλάδου, σχήμα. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών για τον Σεπτέμβριο του 2013 το νέο σχήμα θα αντιστοιχεί στο 60%-65% του συνόλου του κλάδου των συνεταιριστικών. Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ενισχυμένη τράπεζα θα επιδιώξει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιφέρεια έχει αποφασιστεί, οι επαφές μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών είναι συνεχείς για την καλύτερη οργάνωση του εγχειρήματος.

Στόχος είναι αφενός η δημιουργίας μίας μεγάλης συνεταιριστικής τράπεζας που θα ωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας και θα καλύπτει με άνεση τις εποπτικές ανάγκες και αφετέρου η ενίσχυση του θεσμού και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη Μακεδονία και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για μία συνεταιριστική με ηγετικό ρόλο.

Με δεδομένο, εξάλλου, ότι στον κλάδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος της ανακεφαλαιοποίησης με την Παγκρήτια να προχωρά σε αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, θεωρείται βέβαιο και οι άλλες τρεις τράπεζες θα κινηθούν για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Γιατί για να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες συγχώνευσης θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες να διαθέτουν τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στις 17 Μαρτίου, τέλος, η Παγκρήτια «φιλοξενεί» μία ιδιαίτερα σημαντική για την κρητική οικονομία πρωτοβουλία, καθώς αναμένεται να υπογραφεί στις εγκαταστάσεις της μία συμφωνία κρητικών επιχειρήσεων με το Ελληνοολλανδικό Επιμελητήριο, υπό την παρουσία του Ολλανδού πρέσβη, που θα αποσκοπεί σε σοβαρή διείσδυση κρητικών επιχειρήσεων στην Ολλανδική αγορά.Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιδιώκεται επίσης να υποστηριχθούν με σύγχρονους τρόπους οι εξαγωγές από την Κρήτη προς την Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι οι κρητικές εξαγωγές αυξήθηκαν 55% το α’ εξάμηνο του 2013 με τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών – που είναι και ο μεγαλύτερος σε όγκο - να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις με αύξηση εξαγωγών 105%.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *