ροή ειδήσεων

Και ξαφνικά, η Ελληνική ΑΟΖ γίνεται... μικρότερη! Αιγύπτιοι και Τούρκοι «εξαφανίζουν» ντε φάκτο το Καστελλόριζο!

Μοιράζουν «οικόπεδα» με ύποπτη σιωπή της Αθήνας
Χάρτης της Αιγύπτου δημιουργεί θαλάσσια «σύνορα» με την Τουρκία...

Οι «τζάμπα μάγκες» της κυβέρνησης δεν τα βρίσκουν ούτε με την Ιταλία και γράφουν την δική τους μαύρη ιστορία εις βάρος της Ελλάδας!

Είτε πρόκειται για ανίκανους και άσχετους, είτε πρόκειται για χειραγωγούμενους από ξένα κέντρα αποφάσεων, οι κυβερνώντες τη χώρα μας αποδεικνύονται τζάμπα μάγκες (και) στο ζήτημα της διασφάλισης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας.

Δεν έχουν ακόμη...
κοπάσει οι στεντόρειες (προεκλογικές κατά κύριο λόγο) φωνές του πρωθυπουργού και των επιτελών του για την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στην ανακήρυξη των ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι εν λόγω… μάγκες (αποδεδειγμένα πλέον «δάγκες»), ωστόσο, αν και βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας εδώ και ενάμισι χρόνο, κατάφεραν:

Να μην επιλύσουν τη διαφωνία με την Αλβανία, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ στα βορειοδυτικά της.
Να μην προωθήσουν μία συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία (γεγονός που επεκτείνει την ασάφεια σε όλη τη δυτική Ελληνική θαλάσσια ζώνη).
Να μην πείσουν την Αίγυπτο ότι το Καστελλόριζο έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ, αφήνοντας το Κάιρο να «ρυμουλκηθεί» στην πολιτική της Τουρκίας.
Καστελόριζο, γιοκ




Ήδη όλοι γνωρίζουμε πως χάθηκε η Καλαματιανή μαγκιά της κυβέρνησης μετά τα μηνύματα που έφτασαν από την Ουάσινγκτον!

Οι αμερικανοί «προστάτες» διεμήνυσαν, με την… κομψότητα που τους διακρίνει, ότι, αν η Αθήνα προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις στο θέμα της ΑΟΖ, θα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει μόνη της την τουρκική οργή.

Έκτοτε, η (συν)κυβέρνηση κάνει το… παγώνι.

Άμεση συνέπεια της κυβερνητικής αφωνίας σχετικά με το δικαίωμα του Καστελλόριζου σε ΑΟΖ, είναι η «γλώσσα» που έβγαλε το Κάιρο, το οποίο προχώρησε στη δημοπράτηση οικοπέδων αγνοώντας απολύτως τα Ελληνικά δικαιώματα και υιοθετώντας την τουρκική επιχειρηματολογία.

Μάλιστα, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το Αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου προχώρησε σε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδίδοντας σχετικό χάρτη με περιγραφή των οικοπέδων.

Ο εν λόγω χάρτης, προφανώς, αγνοεί τα δικαιώματα ΑΟΖ του Καστελλόριζου και δημιουργεί τουρκο-αιγυπτιακά θαλάσσια σύνορα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκδήλωση ερευνών στα εν λόγω οικόπεδα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά αρνήθηκε να συζητήσει με την Ελλάδα το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, διάλογος γι αυτήν την περιοχή μπορεί να γίνει μόνο σε τριμερή βάση, δηλαδή με την παρουσία και της Τουρκίας!

Μέχρι, όμως, να γίνει η όποια «τριμερής» συνεννόηση, το Κάιρο βοηθά στη δημιουργία τετελεσμένων δημοπρατώντας Ελληνικό θαλάσσιο οικόπεδο.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο του οποίου η «οριοθέτηση» συμπίπτει με την αυθαίρετη και μονομερή διεκδίκηση της Άγκυρας για οριοθέτηση με την Αίγυπτο στη βάση της μέσης γραμμής, παραβλέποντας το Καστελλόριζο και μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ…

Οι τουρκικές έρευνες

Η αδυναμία της προώθησης μίας Ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίσει το παιχνίδι της αμφισβήτησης με κινήσεις οι οποίες επιδιώκουν την de facto «κατάργηση» των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου σε ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Τουρκία συνεχίζει να κόβει βόλτες στην περιοχή με το ερευνητική σκάφος “Barbaros”.

Σύμφωνα με NAVTEX (ναυτική οδηγία) που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία, το σκάφος “Barbaros Hayrettin Pasa” και τα δύο συνοδευτικά σκάφη “M/V Bravo Supporter” και “M/V Deep Supporter” θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες που θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μαΐου!!!

Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν μία περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη και της Πάφου, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Περίεργη Ελληνική απάθεια και σιωπή

Αν και κάτι που προξενεί εντύπωση σε όλο αυτό το νταραβέρι στο Eldorado της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι ούτε η προσπάθεια της Τουρκίας να εξαφανίσει το Καστελλόριζο από το χάρτη, ούτε οι κινήσεις της Αιγυπτιακής διπλωματίας, η οποία επιχειρεί να διασφαλίσει και μεγιστοποιήσει τα συμφέροντα της χώρας της.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απαθής σιωπή με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και παρακολουθεί τις προσπάθειες οι οποίες τελικά διαμορφώνουν de facto τον χάρτη στην περιοχή.

Μία σιωπή που ολοένα και περισσότερο «ακούγεται» σαν συμμόρφωση με την άποψη ότι το Καστελλόριζο τελικά –όπως άλλωστε και το Αιγαίο- είναι «ειδική περίπτωση»…

Τον περασμένο Δεκέμβριο διαβάσαμε δημοσιεύματα που δόξαζαν τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την πρωτοβουλία του να αρχίσει διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις τότε διαρροές του Ελληνικού ΥΠΕΞ, «με τη συμφωνία του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ιταλού πρωθυπουργού, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις, ώστε η ήδη υπάρχουσα Ελληνο-ιταλική συμφωνία του 1977 (αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο) να εμπλουτιστεί και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλασσίων ζωνών».

Αυτά μας τα έλεγαν τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε οι λαλίστατοι κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών σιώπησαν, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μία συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με μία χώρα όπως η Ιταλία, με την οποία δεν έχει κανένα συνοριακό ζήτημα.
Τι να φταίει άραγε;
«Το Ποντίκι»


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *