ροή ειδήσεων

Το Καστελλόριζο δεν είναι ψαροταβέρνα…

Μέχρι τις 23 Απριλίου 2010 το Καστελλόριζο για κάποιους ήταν απλώς η γνωστή ψαροταβέρνα. Σε κάποιους άλλους θύμιζε... τη Βάνα Μπάρμπα και την ταινία «Mediteraneo». Όλα αυτά μέχρι τις 23 Απριλίου 2010, τη μέρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φρόντισε να συνδέσει το όνομά του ακριτικού νησιού με τη χρεοκοπία της χώρας, το ΔΝΤ, τις εποπτείες και τα μνημόνια.




Κατά διαβολική σύμπτωση, η επιλογή του Παπανδρέου να εξαγγείλει τη χρεοκοπία της χώρας από το Καστελλόριζο, συνέπεσε απόλυτα με την έναρξη ενός τεράστιου, όπως αποδεικνύεται, γεωπολιτικού παιχνιδιού με έπαθλο τα διαπιστωμένα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την πτωχευμένη Ελλάδα το Καστελλόριζο, εκτός από τμήμα της επικράτειάς της, είναι και χαρτί που θα μπορούσε να παίξει για να λάβει μέρος σε αυτό το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι. Η κυριαρχία επί του Καστελλόριζου προσφέρει στη χώρα τη δυνατότητα να κατοχυρώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε μία ελπιδοφόρα (από ενεργειακή άποψη) περιοχή και ταυτόχρονα να συνδέσει την Ελληνική με την Κυπριακή επικράτεια.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από την κυβέρνηση Παπανδρέου (και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν) την υιοθέτηση μίας στρατηγικής, η οποία θα διασφάλιζε την ελληνική κυριαρχία στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Οι εξελίξεις, ωστόσο, δυστυχώς, αποδεικνύουν την αδιαφορία, αδυναμία και ανικανότητα των κυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών να ασχοληθούν με αυτή την στρατηγικής σημασίας για τη χώρα περιοχή.


Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ανεπάρκειας αρχίζουν και γίνονται ορατά: ήδη έχει δημιουργηθεί de facto καθεστώς αμφισβητούμενης περιοχής, καθώς η Τουρκία προβάλλει με τα επιχειρήματα των κανονιοφόρων της ότι το Καστελλόριζο είναι «ειδική περίπτωση» (όπως άλλωστε η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει και για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου) και δεν μπορεί να έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ήταν τυχαία η επιλογή Παπανδρέου να προσκαλέσει το ΔΝΤ από το Καστελλόριζο. Κανείς επίσης δεν ξέρει για ποιους λόγους ο Σαμαράς, που δήλωνε ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ, κατάπιε τη γλώσσα του όταν κάθισε στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Ενδεχομένως οι δυό τους θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν μεταξύ τους πίνοντας κανένα κρασί στο Καστελλόριζο. Όχι στο νησί, στην ψαροταβέρνα…
Πηγή «Το Ποντίκι»


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *