ροή ειδήσεων

Σεξιστικές συμπεριφορές καταγγέλλουν οι γυναίκες βουλευτές

Αποκορύφωμα ο χαρακτηρισμός «καλτσοδέτα» από άνδρα βουλευτή - Προτείνουν πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση του λόγου για τους «μάτσο» βουλευτές...

Όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες που δέχεται η Επιτροπή Ισότητας της Βουλής από γυναίκες βουλευτές, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της επιτροπής, Κατερίνα Παπακώστα. Τόνισε μάλιστα πως «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος».

Η κ. Παπακώστα αναγνώρισε ακόμα ότι «παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου και πολλές φορές αφορούν και γυναίκες βουλευτές» συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευπρέπεια στον κοινοβουλευτικό διάλογο και ότι δεν είναι δυνατόν το γυναικείο δυναμικό της Βουλής να δέχεται επιθέσεις λόγω φύλου.

Πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση του λόγου από τις επιτροπές πρότεινε η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Καραμανλή, τονίζοντας ότι «οι συμπεριφορές λεκτικής βίας από συναδέλφους πρέπει να εξαλειφθούν και να καταπατηθούν για να μη τα δούμε και στην κοινωνία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Σταμπουλή, τόνισε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί πιο επισταμένα με το θέμα η Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ άποψη για το θέμα εξέφρασε και ένας άνδρας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν καλό να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και να συζητήσουμε όλες αυτές τις προκαταλήψεις. Όλοι οι άνδρες δεν είναι "μάτσο", δεν συμπεριφέρονται όλοι το ίδιο. Ακόμα και από την γυναίκα μας υπάρχουν επιθέσεις, τις συζητάμε χωρίς να επιβάλουμε κυρώσεις και το λύνουμε».

Η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε προσβεβλημένη ως γυναίκα όταν πριν λίγο καιρό άνδρας βουλευτής είχε αποκαλέσει «καλτσοδέτα» μια γυναίκα βουλευτή.

«Ήταν ότι πιο υποτιμητικό μπορούσε να λεχθεί σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου» σημείωσε.

Η κ. Παπακώστα πάντως κράτησε αποστάσεις από την φημολογούμενη κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

«Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός Κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Όταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η Βουλή, ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνει» ανέφερε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε:

«Η αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, μπορεί να γίνει αντικείμενο σπέκουλας καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά. Υπάρχει φήμη ότι συνάδελφοι βουλευτές έκαναν μια τέτοια κίνηση. Η άποψη μου είναι ότι τα θέματα για λεκτική κακοποίηση μπορεί να τα λύνει η Βουλή. Ο κεντρικός μας ρόλος είναι, εκτός από τα να λύνουμε προβλήματα, να στέλνουμε και το σωστό μήνυμα στους πολίτες ως νομοθέτες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου.

Πρέπει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί άμεσα «ad hoc», όχι έξω από το κοινοβουλευτικό πεδίο και όχι σε αίθουσες δικαστηρίων διότι δεν αποτελούν τιμή για κανένα».

Αντίθετα, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Τσαρούχα, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αποτρέψουμε στο να φτάσει κάποια επίθεση ενδοκοινοβουλευτική στα δικαστήρια».

Ομόφωνα οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν πριν την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής να ακουστούν οι θέσεις τους και να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο πριν την ψήφισή του.



Αντρες βουλευτές: Δεν είμαστε όλοι σεξιστές!




Παίρνει διαστάσεις το θέμα του σεξισμού - Επανέρχεται η Παπακώστα με καταγγελίες: «Ο Αθανασίου είπε την Αλ Σάλεχ μωρή γελοία» - Τι είπε για τη Ραχήλ ΜακρήΈντονος προβληματισμός επικρατεί στο Κοινοβούλιο από τις καταγγελίες της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα περί εκτεταμένης σεξιστικής συμπεριφοράς ανδρών βουλευτών κατά των γυναικών συναδέλφων τους, καθώς το θέμα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού της εθνικής αντιπροσωπείας ως σεξιστές!

Παρά ταύτα, η κυρία Παπακώστα, με νεότερες δηλώσεις της σε ΜΜΕ, επιμένει στην ύπαρξη αρκετών σχετικών καταγγελιών με φαινόμενα σεξιστικής συμπεριφοράς από βουλευτές της παρούσας Βουλής, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πόσους βουλευτές αφορούν.

Προσθέτει δε, πως, στον υπό συγγραφή νέο Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, που θα καθορίζει τα όρια της συμπεριφοράς των βουλευτών και τις κυρώσεις σε περίπτωση που τα ξεπερνούν, θα πρέπει να ενταχθούν σαφείς ποινές και για τις σεξιστικές συμπεριφορές.

Πάντως, για την ώρα δεν έχει στείλει κανένα σχετικό αίτημα προς τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, ως πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας, είναι και ο υπεύθυνος για την σύνταξη του νέου Κώδικα συμπεριφοράς.

Εκτός αυτού, απαντώντας εάν η ίδια έχει υπάρξει θύμα σεξισμού, θυμίζει το επεισόδιο που είχε στο περιθώριο τηλεοπτικής εκπομπής με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Αθανασίου.

Αναφέρει ότι, όταν επιχείρησε να συνετίσει τον συνάδελφό της, ο οποίος επιτίθετο στην κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, χρησιμοποιώντας παλαιότερη φωτογράφισή της, εισέπραξε ύβρεις και μειωτική συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου φέρεται να είπε προς την κυρία Αλ Σάλεχ: «Μωρή γελοία, δεν ξέρεις τι λες, είσαι ηλίθια, δεν πάτε όλοι στο διάολο». Τότε παρενέβη η κυρία Παπακώστα, που του είπε: «Ντροπή να λες τέτοιες κουβέντες σε μία κυρία», με αποτέλεσμα να εισπράξει τα καταιγιστικά πυρά του συναδέλφου της: «Δεν βγάζεις και εσύ τον σκασμό μωρή. Αντε βούλωστο».

Πέραν του συγκεκριμένου περιστατικού, η κυρία Παπακώστα αναφέρεται και στην υπόθεση της κυρίας Ραχήλ Μακρή, η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει τον κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και άλλους βουλευτές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά όργανα, προκειμένου να τιμωρηθεί για τη ρατσιστική του συμπεριφορά.

Να σημειωθεί ότι η βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι «ο μεγαλύτερος ρατσισμός που έχω βιώσει είναι από βουλευτές», προσθέτει δε: «Πολλοί ίσως να θυμούνται την επίθεση που επίθεση που είχα δεχθεί με χυδαίο φρασεολόγιο και με επιθετική κίνηση, κίνηση που ήθελε να δείξει ότι θα με χτυπήσει, από τον κ. Τζαμτζή», αναφερόμενη προφανώς στην επεισοδιακή συνεδρίαση για το Μεσοπρόθεσμο τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε, σε μια στιγμή έντασης, η κυρία Μακρή φέρεται να φώναξε εκτός μικροφώνου: «Είστε όλοι προδότες... θα σας κρεμάσουμε» και ο κ. Τζαμτζής να της απάντησε «θα μας κλάσ... τα αρχι…! Κάτσε κάτω μωρή! Μιλάς και εσύ που διορίστηκες από το ΠΑΣΟΚ».

Προκειμένου, λοιπόν, όπως λέει η κυρία Μακρή, «να γίνουν ευρέως γνωστά στα υπόλοιπα κοινοβούλια του κόσμου αυτά τα οποία συμβαίνουν μέσα στην ελληνική Βουλή... έχω ήδη ετοιμάσει επιστολή προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης».

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *