ροή ειδήσεων

Δείτε για ποιες επιχειρήσεις απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις

Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων - Κομμωτήρια, κρεοπωλεία, γυμναστήρια στην «πρώτη» γραμμή....Μια από τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν οι προωθούμενες ριζικές αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων. Αναμφίβολα πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς την ώρα που η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο «κόκκινο», εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και όσοι τολμηροί επιχειρούν να κάνουν ένα μικρό επιχειρηματικό άνοιγμα, κάνουν πίσω λόγω της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Οι αλλαγές στη διαδικασία μπορεί να πήραν τα εύσημα από παράγοντες της αγοράς, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, δεν είναι αυτά που χρειάζεται η οικονομία για να δει το ..«αναπτυξιακό» φως στην άκρη του τούνελ.
Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, θεσμοθέτησε και έθεσε ήδη σε την πλήρη κατάργηση της απαίτησης υποβολής φακέλου δικαιολογητικών, στις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
1. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διάθεσης τροφίμων και ποτών (19 δραστηριότητες αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών όπως παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, κατάστημα ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών ειδών κ.λπ.), καθώς και οι συναφείς γνωστοποιήσεις αναφορικά με την αντικατάσταση, μεταβίβαση καταστήματος και προσθήκη σε αυτό άλλης συναφούς δραστηριότητας. Η γνωστοποίηση κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο μετά τη χορήγηση προέγκρισης από το Δήμο.
2. Καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας (κομμωτήριο, κουρείο, κατάστημα περιποίησης χεριών ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας) και οι συναφείς γνωστοποιήσεις σχετικά με την αντικατάσταση, μεταβίβαση καταστήματος. Η γνωστοποίηση κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο μετά τη χορήγηση προέγκρισης από το Δήμο.
3. Γυμναστήριο ή αθλητική σχολή (αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), καθώς και οι συναφείς με αυτήν γνωστοποιήσεις όπως επέκτασης και μεταβίβασης γυμναστηρίου ή αθλητικής σχολής.Διαβάζοντας κανείς τις παραπάνω κατηγορίες, αντιλαμβάνεται ότι ναι μεν απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης για μικρομάγαζα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, αλλά δεν είναι αυτό που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ανάπτυξη και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Γεννάται παρόλα αυτά το ερώτημα: Αυτό θα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια; Οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για αναπτυξιακή προοπτική σε προιόντα υψηλής τεχνολογίας, σε καινοτόμες ιδέες, σε βιομηχανίες με δυνατότητες εξαγωγών, σε πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, που πήγαν;
Διότι το προηγούμενο μοντέλο που υπηρετήθηκε για είκοσι και πλέον χρόνια με τα μικρομάγαζα που πλημμύριζαν τις γειτονιές (σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο 8 κομμωτήρια, 5 σουβλατζίδικα, 9 κάβες και 10 ψιλικατζίδικα) αποδείχθηκε όχι μόνο ανώφελο, αλλά και επικίνδυνο για τους πολίτες που «επιχείρησαν», αφού αρκετοί εξ αυτών βρέθηκαν εν μια νυκτί να χρωστούν ποσά δυσθεώρητα με την οικονομική τους επιφάνεια.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *