ροή ειδήσεων

Η μυρωδιά του σώματος «δείχνει» την υγεία

Δεκάδες ασθένειες αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος και η ανίχνευση της χαρακτηριστικής οσμής που αναδύεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους, λένε οι ειδικοί...
Δεκάδες ασθένειες αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος και η ανίχνευση της χαρακτηριστικής οσμής που αναδύεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους, λένε οι ειδικοί.
Στα νοσήματα που μπορούν να ανιχνευθούν με ηλεκτρονικές «μύτες» συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν ασετόν, η ηπατική ανεπάρκεια που την κάνει να μυρίζει σαν σάπιο ψάρι και ο κίτρινος πυρετός που κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν κρεοπωλείο.
Άλλα νοσήματα που αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος είναι η σχιζοφρένεια που κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει σαν ξύδι, ο τυφοειδής πυρετός που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν φρεσκοψημμένο ψωμί και οι ουρολοιμώξεις που κάνουν τα ούρα να μυρίζουν σαν αμμωνία.
Η κληρονομούμενη ασθένεια φαινυλκετονουρία, εξάλλου, κάνει το δέρμα των βρεφών να μυρίζει σαν μέλι, η φυματιώδης λεμφαδενίτιδα το κάνει να μυρίζει σαν μπαγιάτικη μπύρα και η διαβητική κετοξέωση κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν σάπιο μήλο.
Η δε διφθερίτιδα κάνει τον ιδρώτα να έχει μια γλυκιά μυρωδιά και η ηπατική εγκεφαλοπάθεια κάνει την αναπνοή να μυρίζει σαν φρεσκοθερισμένο τριφύλλι.
Συνολικά, πάνω από 50 νοσήματα αλλάζουν την χημεία του σώματος και έτσι τη μυρωδιά του στόματος, του ιδρώτα, του δέρματος, των ούρων, των ποδιών, ακόμα και των κοπράνων και των φλεγμάτων.
Και αν οι διαφορές είναι πολύ αδιόρατες για να τις αντιληφθεί ένας άνθρωπος, οι ηλεκτρονικές «μύτες» εύκολα μπορούν να τις ξεχωρίσουν, αναφέρει το BBC.
Η τεχνολογία της ανίχνευσης των νοσημάτων μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί πολύ την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας η οποία είχε δημοσιευθεί πριν από τρία χρόνια στην επιθεώρηση «Sensors».
Όπως έγραφαν τότε επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, πολυάριθμες ηλεκτρονικές εφαρμογές που βασίζονται στις οσμές έχουν επινοηθεί για τομείς της ιατρικής όπως η διαγνωστική, η ανοσολογία, η παθολογοανατομία, η αποκατάσταση, η φαρμακολογία, η φυσιοθεραπεία, η φυσιολογία, η προληπτική ιατρική, η τηλεϊατρική και η επούλωση των πληγών.
Ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του μαστού, αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος και γι’ αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να επινοήσουν αξιόπιστα τεστ, τα οποία θα τον ανιχνεύουν εγκαίρως.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *