ροή ειδήσεων

Τα δελφίνια αποκαλούνται με τα ονόματά τους

Τα ρινοδέλφινα καλούν το ένα το άλλο με τα ονόματά τους όταν χωρίζονται, αποκαλύπτει μια έρευνα. Εκτός από τον άνθρωπο, τα δελφίνια είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό.... ότι έχουν τέτοια συμπεριφορά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Η μεγάλη διαφορά με τα ρινοδέλφινα είναι ότι αυτή η επικοινωνία γίνεται με σφυρίγματα κι όχι με λέξεις.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα ρινοδέλφινα ονομάζουν τον εαυτό τους έχοντας το κάθε ένα

κάποιο "σφύριγμα-υπογραφή" που ενσωματώνει κι άλλες πληροφορίες. Είναι σαν να λέμε εμείς οι άνθρωποι: "Ακούστε με όλοι, είμαι ένας υγιής ενήλικας, με λένε Γιώργο και δεν έχω σκοπό να πειράξω κανέναν σας".

Τα καινούργια ευρήματα δείχνουν ότι τα ρινοδέλφινα λένε επίσης τα ονόματα κι άλλων δελφινιών. "Τα ζώα δημιούργησαν αντίγραφα όταν χωρίστηκαν από το στενό σύντροφό τους κι αυτό υποστηρίζει την πεποίθηση ότι τα δελφίνια αντιγράφουν το "σφύριγμα-υπογραφή" κάποιου άλλου ζώου όταν θέλουν να επανενωθούν με αυτό το συγκεκριμένο ζώο", αναφέρει η Stephanie King του Πανεπιστημίου St. Andrews στον τομέα Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Η King και οι συνεργάτες της συνέλεξαν ακουστικά δεδομένα από άγρια ρινοδέλφινα γύρω από την ακτή Sarasota από το 1984 έως και το 2009. Επίσης, οι ερευνητές μελέτησαν εντατικά τέσσερα αιχμάλωτα αρσενικά δελφίνια που υπάρχουν στο Seas Aquarium στη Φλόριδα. Τα αιχμάλωτα αρσενικά είναι ανήλικα και έχουν πάρει τα ονόματα Calvin, Khyber, Malabar και Ranier. Ωστόσο, αυτά τα ρινοδέλφινα, όπως και όλα τα άγρια, ανέπτυξαν το δικό τους "σφύριγμα-υπογραφή" που ενέχει τη θέση του ονόματος στις σχέσεις τους με τα άλλα δελφίνια.

"Ένα δελφίνι χρησιμοποιεί αυτό το "σφύριγμα-υπογραφή" για να μεταδώσει την ταυτότητά του και να ανακοινώσει την παρουσία του, επιτρέποντας στα ζώα να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο μεταξύ μεγάλων αποστάσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα ζώα να αναγνωρίζονται μεταξύ τους και να μπαίνουν το ένα στην παρέα του άλλου", εξηγεί η King. "Το σφύριγμα των δελφινιών μπορεί να ανιχνευτεί ως και 20 χιλιόμετρα μακριά ανάλογα με το βάθος του νερού και τη συχνότητα του σφυρίγματος".

Οι ειδικοί λένε ότι τα δελφίνια αντιγράφουν το "σφύριγμα-υπογραφή" των αγαπημένων τους, όπως η μητέρα τους ή ένα κοντινό τους αρσενικό, όταν τα δυο ζώα βρίσκονται μακριά. Αυτά τα "ονόματα" δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε επιθετική ή ανταγωνιστική κατάσταση και απευθύνονται μονάχα σε αγαπημένους.

Επιπλέον, τα σφυρίγματα έχουν μια μοναδική ποικιλία, ούτως ώστε να μην ακούγεται σαν να μιμείται το ένα το άλλο. Τα δελφίνια προσέθεταν και ένα δικό τους τόνο στη φωνή μέσω του μοναδικού σφυρίγματός τους.

Ενώ οι ερευνητές συχνά διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "γλώσσα" όταν πρόκειται για μη ανθρώπινη επικοινωνία, τα ρινοδέλφινα και πιθανόν κι άλλα είδη δελφινιών έχουν ξεκάθαρα ένα σύνθετο και εκλεπτυσμένο σύστημα επικοινωνίας.

"Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα αιχμάλωτα δελφίνια μαθαίνουν καινούργια σινιάλα και αναφέρονται σε αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δελφίνια μπορεί να χρησιμοποιούν το "σφύριγμα-σφραγίδα" για να αναφερθούν ή να κατονομάσουν κάποιον ή κάτι, κι αυτή η κίνηση είναι έμφυτη στην ανθρώπινη γλώσσα", λέει η King.

Η Heidi Harley, καθηγήτρια ψυχολογίας στο New College στη Φλόριντα ηγείται της έρευνας για τις διανοητικές διεργασίες των δελφινιών. Εκείνη συμφωνεί με τα συμπεράσματα της νέας μελέτης.

Η ίδια ανέφερε ότι είναι δύσκολο να μελετηθούν τα σφυρίγματα των δελφινιών, επειδή είναι δύσκολη η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου κάθε φορά δελφινιού που εκπέμπει το σφύριγμα και δεν μπορεί εύκολα να πιστοποιηθεί αν το σφύριγμα είναι αυθεντικό ή αποτέλεσμα μίμησης.

"Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα αντίγραφα των σφυριγμάτων περιλαμβάνουν στοιχεία που διαφέρουν από τα σφυρίγματα των αρχικών σημάτων, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι αλλαγές στη συχνότητα με την πάροδο του χρόνου που επιτρέπει στον ακροατή να αναγνωρίσει το αρχικό σφύριγμα", λέει η Harley. "Επιπλέον, αυτή η αντιγραφή των σφυριγμάτων συμβαίνει μεταξύ στενών μελών υποδεικνύοντας ότι συμβαίνει συνεργατικά".

Η King και η ομάδα της κάνουν πλέον πειράματα χρησιμοποιώντας ήχους από αρχεία για να διαπιστώσουν πώς αντιδρούν τα άγρια ελεύθερα δελφίνια όταν ακούν ένα αντίγραφο του δικού τους σφυρίγματος.
ΠΗΓΗ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *