ροή ειδήσεων

Μήλον της Εριδος... οι σχολικές εκδρομές

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ nchiotopoulou@ekdotiki.gr

Η πρόκληση του καινούργιου και της επίσκεψης σε πόλη του εξωτερικού, οι περισσότερες ημέρες... και ένα από τα βασικότερα κριτήρια, το κόστος, είναι λόγοι για τους οποίους επιλέγονται προορισμοί του εξωτερικού για τις σχολικές εκδρομές.

Μπορεί κάποτε οι ιστορικές πενταήμερες σχολικές εκδρομές να επέλεγαν με «τυφλά» μάτια το νησί του Ηλιου, την όμορφη Ρόδο, τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μια στροφή στην επιλογή των σχολικών εκδρομών από το εσωτερικό της χώρας στο εξωτερικό.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και σε παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ότι πολλά σχολεία προτιμούν προορισμούς του εξωτερικού για τη σχολική τους εκδρομή, ακόμη και τώρα στα χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

«Πολύτιμα χρήματα διοχετεύονται στην Πράγα, στη Βαρκελώνη, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, τη στιγμή που η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας βρίσκεται σε περίοδο χειμερίας νάρκης», αναφέρει η επιστολή του ΕΕΘ.

Ετσι, με γνώμονα την ανατροπή της επιλογής των σχολικών εκδρομών από προορισμούς του εξωτερικού σε αντίστοιχους του εσωτερικού, η Επιτροπή Τουρισμού του ΕΕΘ καλεί το υπουργείο Παιδείας να δώσει κίνητρα, ώστε τα σχολεία να προτιμούν την Ελλάδα κι όχι το εξωτερικό για την πολυήμερη εκδρομή τους. Παράλληλα, ζητάει οι σχολικές εκδρομές να αποκτήσουν και πάλι τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.

«Να αυξηθούν οι μέρες για εκδρομές εσωτερικού και να μειωθούν για το εξωτερικό», τονίζει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ), Βύρων Θεολόγης, και συμπληρώνει «αλλά και οι αεροπορικές εταιρίες να βγάλουν ειδικά πακέτα για τα σχολεία για προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας».



Προς διευθυντές σχολείων

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που έστειλε η ΕΤΓΜ-Θ προς τους διευθυντές των σχολείων, προς αποφυγήν δυσμενών καταστάσεων, γνωστοποιεί σημαντικά θέματα όπως αεροπορική – οδική μεταφορά, ξενοδοχείο, ασφαλιστικές καλύψεις, άδεια λειτουργίας – εγγύηση του τουριστικού γραφείου, ιδιωτικό συμφωνητικό – σύμβαση σχολικής εκδρομής και κόστος εκδρομής. «Οι διευθυντές των σχολείων δεν πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού το χαμηλό κόστος αλλά την ποιότητα και την αξιοπιστία του ταξιδιωτικού γραφείου», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Α» ο κ. Θεολόγης.

Πιο φτηνά στο εξωτερικό

Σε επικοινωνία που είχε ο «Α» με τουριστικούς πράκτορες που διοργανώνουν και σχολικές εκδρομές, αναφέρεται, ότι αφενός το κόστος αφετέρου η διάθεση των παιδιών να δουν κάτι καινούργιο, είναι λόγοι που οδηγούν στην επιλογή του εξωτερικού ως προορισμού της σχολικής εκδρομής. «Σίγουρα θέλουμε οι εκδρομές να γίνονται στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μένουν τα χρήματα στον τόπο», αναφέρει στον «Α» ο Νίκος Κασδερίδης, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και συμπληρώνει «όμως, από την πλειοψηφία των ιδιωτικών φορέων, αυτό μένει ευχολόγιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ένα 3 αστέρων ξενοδοχείο στην Ελλάδα, με πρωινό, είναι ακριβότερο από ένα 4 αστέρων στη Βουδαπέστη με ημιδιατροφή, «τότε ο πελάτης θα επιλέξει το καλύτερο προϊόν και τις υπηρεσίες».

Το θέμα κόστους επικαλείται και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, πρόεδρος ταξιδιωτικού οργανισμού και αν. γ. γραμματέας της ΕΤΓΜ-Θ. «Η απόφαση για την επιλογή προορισμού της σχολικής εκδρομής βγαίνει από συγκεκριμένη επιτροπή του σχολείου, με απόλυτη διαφάνεια, και με προκήρυξη στο διαδίκτυο», αναφέρει στον «Α» ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει «εμείς, ως τουριστικοί πράκτορες, οφείλουμε να δώσουμε πραγματικές τιμές, και για λόγους ανταγωνισμού, για κάθε προορισμό. Από κει και πέρα, αποφασίζει το σχολείο».

Κωνσταντινούπολη, Κέρκυρα, Αθήνα

Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό εξωτερικό – εσωτερικό έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. «Μέχρι πέρυσι ήταν 80% εξωτερικό, 20% εσωτερικό, φέτος όμως αλλάζει σε 65% εξωτερικό και 35% εσωτερικό», αναφέρει στον «Α» ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτος προορισμός στις προτιμήσεις των μαθητών είναι η Κωνσταντινούπολη (οδική, φτηνά ξενοδοχεία, πλούσια ιστορία), ενώ από την Ελλάδα, πρώτη έρχεται η Κέρκυρα για τους μαθητές της γ' λυκείου και δεύτερη η Αθήνα με επίσκεψη των μαθητών σε Βουλή και Μουσείο Ακρόπολης.

Στις μέρες μας, μια οδική εκδρομή 5ήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, με ημιδιατροφή κοστίζει περίπου 170 ευρώ το άτομο. Τα ίδια χρήματα είναι και για Κέρκυρα. Στην κεντρική Ευρώπη, οδική εκδρομή σε 4άστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή και ξεναγήσεις, κοστίζει περί τα 190 ευρώ. Αντίστοιχα, η αεροπορική κοστίζει 350 – 390 ευρώ, στη δε Ρόδο σε 5άστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή το κόστος ξεκινάει από τα 330 ευρώ και φτάνει τα 370 ευρώ. Η Αθήνα για τριήμερο σε 4άστερο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή κυμαίνεται στα 90 ευρώ.

Δημοφιλής προορισμός η Θεσσαλονίκη

Δημοφιλή προορισμό για σχολικές εκδρομές αποτελεί και η Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη με την πληθώρα των μνημείων της, των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με το εξωσχολικό (αγορές, διασκέδαση, νυχτερινή ζωή) και την πλειάδα των εξαιρετικών σε ποιότητα ξενοδοχείων της με τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, ναι, αποτελεί κίνητρο για τις μαθητικές εκδρομές», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.



Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη», το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΕΘ, από το Νοέμβριο του 2012 ώς το Μάρτιο του 2013 και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2013, επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 704 γκρουπ σχολείων από όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Προϋπόθεση για την ένταξη σχολείου στο πρόγραμμα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
agelioforos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *