ροή ειδήσεων

«Πράσινο φως» για τη συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα - Τι αλλάζει

«Πράσινο φως» για τη συστέγαση φαρμακείων με άλλα εμπορικά καταστήματα δίνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Παρασκευή... στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε πολυκαταστήματα όχι μόνο των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φάρμακων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και των Συνταγογραφούμενων, δηλαδή αυτών που αποζημιώνονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 1 Ιανουαρίου 2017.

Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές πώλησης τους (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ για όσα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή θα κυκλοφορήσουν μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης απελευθέρωση του ωραρίου για τα φαρμακεία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο, ενώ η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Ρυθμίζεται τέλος και το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο και σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.

Για αγώνα μέχρις εσχάτων έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δαγρές αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Τα φάρμακα», σχολίασε χαρακτηριστικά, «μπαίνουν από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ», καθώς όπως είπε, παρέχεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, αλλαγές επέρχονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, απελευθερώνεται η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, και καταστρατηγείται το ωράριο λειτουργίας.

Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης:
Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.
Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού ("φαρμακοπωλείου") σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.
Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές.Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.
Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής).
Παραμένει φυσικά ο θεσμός των εφημεριών και έτσι διασφαλίζεται πως πάντοτε θα υπάρχει διαθέσιμο φαρμακείο για το κοινό, όπως ισχύει σήμερα.
Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: α) προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. β) η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.
Προβλέπεται ρητώς ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).
Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *