ροή ειδήσεων

Και όμως: Μοιάζει με χωματερή αλλά είναι ζωντανό νησί

Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με χωματερή, ή σαν ένας πρώην κατοικημένος βράχος στη μέση της θάλασσας...
Και όμως. Το Migingo είναι ένα μικρό νησάκι - ψαροχώρι στη Βικτώρια, τη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής και τη μεγαλύτερη τροπική λίμνη του κόσμου.
Με συνολικό εμβαδόν μόλις μισό στρέμμα, "πατάει" πάνω στα σύνορα της Κένυας με την Ουγκάντα οι οποίες βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη για την κατοχή του.
Παρότι είναι "μικρογραφία" νησιού, κατοικείται από 131 μόνιμους κατοίκους.
Στην πλειοψηφία τους είναι ψαράδες και έμποροι ψαριών. Για την εξυπηρέτησή τους στο νησί εκτός από τις μόνιμες κατοικίες τους που είναι κατασκευασμένες από ξύλο και τσίγκο, υπάρχει ένα φαρμακείο, 4 μπαρ, ινστιτούτο αισθητικής αλλά και οίκοι ανοχής.
Οι Κενυάτες ψαράδες Dalmas Tembo και George Kibebe είναι οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι το κατοίκησαν πρώτοι το 1991. Μέχρι τότε το νησάκι ήταν ακατοίκητο. Ωστόσο, ο ο Joseph Nsubuga από την Ουγκάντα λέει ότι πρώτος αυτός ήρθε το 2004 να μείνει στο νησί σαν μόνιμος κάτοικος.
Σήμερα, ψαράδες από την Κένυα, την Ουγκάντα αλλά και την Τανζανία συμβιώνουν ειρηνικά, με κύριο εμπόρευμα τους την πέρκα του Νείλου που ευδοκιμεί στην περιοχή. 100 βάρκες αλιεύουν το συγκεκριμένο ψάρι κάθε μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησάκι έγινε γνωστό από τους χάρτες του Google Earth ενώ σε πολλούς χάρτες δεν γίνεται καν αναφορά στην ύπαρξη του λόγω του πολύ μικρού του μεγέθους.
Παραδόξως, ακριβώς απέναντι του υπάρχει ένα μεγαλύτερο νησί, το Usingo, το οποίο είναι εντελώς ακατοίκητο.
Το 2009, πειρατές έμαθαν, ότι οι ψαράδες έβγαζαν μέχρι και 300 δολάρια την ημέρα, ποσό που ξεπερνά τρεις και τέσσερις φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα.
Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο νησί και "σήκωσαν" μετρητά και εμπόρευμα. Η Ουγκάντα ανταποκρίθηκε πρώτη στο αίτημα των κατοίκων για αστυνόμευση και απέστειλε λιμενικό διεκδικώντας και την κυριαρχία του τόπου.
Εισήγαγαν φόρους εισόδου στους ψαράδες, ενώ πολλές φορές καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων της Κένυας, καθώς ισχυρίζονται ότι ψαρεύουν στα δικά τους ύδατα.

Για την ώρα πάντως, το Migingo Island ανήκει στην Κένυα, καθώς βρίσκεται εντός των διεθνών συνόρων της χώρας. Πλέον, υπάρχει στους χάρτες της Κένυας και καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα του κράτους.
Και οι κόντρες συνεχίζονται.
Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες από το μικρό νησάκι:

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *